EVO KAKO DA IZRAČUNATE SVOJU KREDITNU SPOSOBNOST, RAČUNICA JE JASNA: Od toga vam sve ZAVISI, jedno se NE DOZVOLJAVA
Banka, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

EVO KAKO DA IZRAČUNATE SVOJU KREDITNU SPOSOBNOST, RAČUNICA JE JASNA: Od toga vam sve ZAVISI, jedno se NE DOZVOLJAVA


Kada znate kolika vam je otprilike mesečna rata, onda možete i da procenite koliki kredit možete da uzmete sa rokom otplate, od, na primer, 20 godina

Objavljeno:

Sigurno ste makar nekada od sada čuli za izraz "kreditna sposobnost". Reč je o svojevrsnom rejtingu koje banke prave kada procenjuju da li da nam obobre kredit. U suštini, takve procene se rade kad god apliciramo za kredit, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu. Ipak, pošto se ovakva vrsta procene najviše radi pri apliciranju za stambeni kredit, a ta vrsta kredita i je nešto što u poslednje vreme interesuje naše građane, pokazaćemo kako kreditna sposobnost izgleda u praksi baš na primeru jednog stambenog kredita. Pri odobravanju stambenog kredita, banke uglavnom dozvoljavaju da se klijent zaduži u visini od maksimalno 50 do 60% svojih mesečnih primanja. U pojedinim situacijama, banke primenjuju formulu po kojoj se plata umanji za vrednost prosečne potrošačke korpe. Evo i kako kreditna sposobnost utiče na to koliki kredit možete da podignete i kolika može da vam bude mesečna rata. U ovaj primer smo odlučili da uključimo i dva bankarska proizvoda koje naši građani često koriste, a to su kreditna kartica i dozvoljeni minus.

Ukoliko imate platu od 80.000 dinara mesečno: - banka, ukoliko se odluči da vam odobri zaduženje u visini 50% od plate, to bi značilo da biste mogli da se zadužite za maksimalno 40.000 dinara mesečno. Međutim, ako mesečno isplaćujete i: - dozvoljeni minus, koji plaćate još 4.000 dinara - kreditnu karticu, koju plaćate još dodatnih 4.000 dinara, onda od onih 40.000 dinara morate oduzeti još 8.000 i tako dobijamo cifru od 32.000 dinara. Toliko se možete mesečno zadužiti ako trenutno banci otplaćujete još neke od kreditnih proizvoda. Kada znate kolika vam je otprilike mesečna rata, onda možete i da procenite koliki kredit možete da uzmete sa rokom otplate, od, na primer, 20 godina.

Bonus video:

02:14

KAKO IZABRATI NAJPOVOLJNIJI KREDIT? Stručnjaci za Kurir TV: Pre donošenja odluke, NIKAKO NE PRESKAČITE OVAJ KORAK

(Espreso/ Kamatica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.