PENZIONERI, OBRATITE PAŽNJU: Stiže DODATAK na PENZIJU, evo kako da se PRIJAVITE!
Penzioneri, Foto: Nenad Kostić

Novina za najstarije sugrađane

PENZIONERI, OBRATITE PAŽNJU: Stiže DODATAK na PENZIJU, evo kako da se PRIJAVITE!

Pojedini penzioneri u Srbiji pored svoje penzije uskoro će primati i 27 odsto penzionog čeka preminulog partnera

Objavljeno:

Za manje od pet meseci od stupanja na snagu izmena i dopuna hrvatskog Zakona o mirovinskom osiguranju, tačnije od 1. januara do 14. maja preko našeg Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, HZMO je primio 110 zahteva za isplatu dela porodične penzije. To znači da će toliko penzionera u Srbiji pored svoje penzije uskoro primati i 27 odsto penzionog čeka preminulog partnera. Njihova primanja uskoro će ukoliko dobijaju prosečnu hrvatsku penziju od 338 evra biti veća za 91 evro, dok će najstariji sa minimalnim iznosom čeka, od 138 evra, biti u plusu 37,5.

Da podsetimo, inicijativu za uvođenje istog prava i za srpske seniore nedavno je podnelo Udruženje penzionera "Nezavisnost". Statistika pokazuje da je interesovanje u Hrvatskoj veliko i do 15. maja za ovaj dodatak prijavljeno je 121.773 ljudi, a prognoze su da će se ih biti približno 155.000.

Kako navode u hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje, zakonom je izmenjen model porodičnih primanja kako bi se korisnicima povećao ukupni iznos isplatom dela porodične penzije uz korišćenje starosne, prevremene starosne ili invalidske penzije.

"Članu porodice i (bračnom/vanbračnom drugu/razvedenom bračnom drugu s dosuđenim pravom na izdržavanje/životnom partneru ili neformalnom životnom partneru), dozvoljeno je da uz korišćenje starosne, prevremene starosne ili invalidske mirovine dobije i deo porodične mirovine u visini od 27 odsto", kažu u HZMO.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Oni navode da su osnovni uslovi za priznanje novog prava na isplatu uz ličnu penziju još i:

65 godina života preživelog bračnog, vanbračnog druga ili partnera udovica ili udovac može da bude jedini korisnik porodične penzije i ispunjava propisane uslove za sticanje prava prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili drugom posebnom propisu o mirovinskom osiguranju ukupna svota penzija iz obaveznog osiguranja u Hrvatskoj ne prelazi iznos od 80 aktuelnih vrednosti penzije (80 x AVM koji od 1. januara 2023. iznosi 10,86 EUR / 81,82 kn = 868,80 eura, odnosno 6.545,97 kn).

Da bi korisnik mogao da ostvari pravo na isplatu dela porodične penzije potrebno je da su mu priznata oba prava, pravo na ličnu i porodičnu penziju. Pravo na deo porodične penzije ostvaruje se isključivo uz podnošenje zahteva.

Zahtev za isplatu dela porodične penzije mogu da podnesu i korisnici kojima su već ranije priznata oba prava, ali oni prilažu samo zahtev za isplatu dela porodične penzije. S druge strane, oni kojima to nije priznato treba da podnesu dva zahteva - za porodičnu penziju i za isplatu dela porodičnog primanja.

"U slučaju da korisnik mirovine iz hrvatskog mirovinskog osiguranja s prebivalištem u Srbiji podnosi samo zahtev za isplatu dela porodične penzije, a ne i zahtev za priznanje prava na porodičnu ili ličnu penziju, zahtev može da se pošalje poštom ili putem nadležne filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ako korisnik uz zahtev za isplatu dela porodične penzije podnosi i zahtev za priznanje prava na porodičnu ili ličnu penziju iz hrvatskog osiguranja, potrebno je isti podneti nadležnoj filijali PIO", objašnjavaju u HZMO.

Bonus video:

02:58

ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA NIJE NI DOBRO, NI VELIKO! Stručnjaci otkrili: Evo kakav će STANDARD STANOVNIŠTVA BITI U OVOJ GODINI

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.