I NAŠI PENZIONERI IMAJU PRAVO NA NASLEDSTVO I POVEĆANJE PENZIJE SUPRUŽNIKA: U Hrvatskoj 27%, evo kako je OVDE
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

DO DETALJA

I NAŠI PENZIONERI IMAJU PRAVO NA NASLEDSTVO I POVEĆANJE PENZIJE SUPRUŽNIKA: U Hrvatskoj 27%, evo kako je OVDE

Mnogi su benefite izmene zakona već počeli i da koriste

Objavljeno:

U Srbiji ima oko 250.000 deviznih penzionera, a najviše iz Hrvatske koja je nedavno i uvela nova pravila za penzionere u slučaju smrti partnera, a koja udovcu donosi veća primanja i za 27 odsto.

Sada ovakav sličan model udruženja penzionera traže i u Srbiji, a za hravatske penzionere od kojih desetina hiljada živi danas u Srbiji, pravila su na snazi od početka ove godine. Mnogi su benefite izmene zakona već počeli i da koriste.

Posle smrti supružnika penzionera njegov partner nastavlja da prima svoju penziju, ali je njegov penzioni ček i uvećan za dodatak od 27 odsto penzije svog preminulog supružnika. I ovo pravilo u Hrvatskoj važi od početka godine i na njega imaju pravo i hrvatski penzioneri koji žive u Srbiji. Pitali smo Hrvarski zavod za mirovinsko osiguranje, kako je ovo pravo moguće i ostvariti, da li je to moguće i iz Srbije i ovo je odgovor.

Novi model koji je u Hrvatskoj na snazi punih pet meseci, a za koji u Srbiji mnogi hrvatski penzioneri još ne znaju, najviše se isplati onima čije su penzije veće ili jednake čekovima preminulog supružnika.

Prraktično, do sada im je bilo isplativije da zadrže svoju, a dodatak nisu imali. Sada će moći da zadrže svoju, ali i da dobiju 20,8 odsto od iznosa koji je primao preminuli. Na recimo 250 evra, koliko Srbi danas i imaju najčešće penzije za rad u Hrvatskoj, to je tačno 52 evra!

Penzioneri, Penzije, Prevare, PIO Fond
foto: Ana Paunković

A kome se najmanje isplati? To su situacije kada je preminuli supružnik imao značajno veću penziju od bračnog druga, jer bi moglo da se dogodi da će mu porodična penzija od 77 odsto biti isplativija.

-Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine, izmenjen je model porodičnih penzija u cilju povećanja ukupnih penzijskih primanja korisnika tako što će se omogućiti isplata dela porodične penzije uz korišćenje. starosne, prevremene starosne ili invalidske penzije - navode u Hrvatskom zavidu u odgovoru na samom početku.

Kako navode, omogućeno je članu porodice (bračnom/vanbračnom drugu/razvedenom bračnom drugu sa dodeljenim pravom na izdržavanje/životnog partnera ili neformalnog životnog partnera), uz korišćenje starosne, prevremene starosne ili invalidske penzije, korišćenje dela porodične penzije u iznosu od 27 odsto.

Pare, Babe i dede, Penzija
foto: Profimedia

Uslovi za priznavanje prava na isplatu dela porodične penzije pored lične penzije (starosna, prevremena ili invalidska) su:

preživeli supružnik/vanbračni partner/životni partner je navršio 65 godina života.

udovica/udovac je jedini korisnik porodične penzije i ispunjava propisane uslove za sticanje prava na porodičnu penziju prema Zakonu o penzijskom osiguranju ili drugom posebnom propisu o penzijskom osiguranju.

ukupan iznos mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj (I i II stup) ne prelazi iznos od 80 trenutnih vrednosti mirovina (80 k AVM koji od 1. januara 2023. iznosi 10,86 evra / 81,82 kuna = 868, 80 evra / 6545,97 kn).

Pravo na isplatu dela porodične penzije ostvaruje se na osnovu zahteva korisnika penzije.

Zahtev za isplatu dela porodične penzije treba podneti:

korisnici kojima su već priznata oba prava (na starosnu ili prevremenu starosnu ili invalidsku penziju i na porodičnu penziju) treba da podnesu samo zahtev za isplatu dela porodične penzije.

korisnici kojima je priznato pravo na starosnu ili prevremenu starosnu ili invalidsku penziju, a nije im priznato pravo na porodičnu penziju, treba da podnesu dva zahteva, i to:

zahtev za priznavanje prava na penziju

porodičnu penziju i zahtev za isplatu dela porodične penzije

korisnici kojima je priznato pravo na porodičnu penziju, ali ne i na starosnu penziju, treba da podnesu dve prijave: zahtev za priznavanje prava na starosnu penziju i zahtev za isplatu dela penzije porodične penzije.

Kako podneti zahtev

Zahtev za pokretanje postupka može se podneti online putem e-Usluga HZMO u okviru sistema e-Građani, poslati poštom, lično u sve područne organizacijske jedinice HZMO u pisanoj formi ili usmeno na zapisnik prema mestu. Prebivališta podnositelja zahteva, besplatno u svim poštanskim kancelarijama u Republici Hrvatskoj, u Informacijskim centrima za penzijsko osiguranje.

Obrasci zahteva za isplatu dela porodične penzije, kao i obrasci zahteva za starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju mogu se preuzeti na veb stranici HZMO-a vvv.mirovinsko.hr, u rubrici "Otisci" ili kupljene u Narodnim novinama, a dostupne su u svim područnim službama/ispostavama HZMO-a kao i u svim poštanskim kancelarijama širom Republike Hrvatske.

Podnošenje zahteva iz Srbije

U slučaju da korisnik penzije iz hrvatskog penzijskog osiguranja sa prebivalištem u Republici Srbiji podnese samo zahtev za isplatu dela porodične penzije, a ne i zahtev za priznavanje prava na porodičnu i/ili ličnu penzije, zahtev se može poslati poštom ili preko nadležne filijale Republičkog fonda PIO i invalidskog osiguranja.

Ako korisnik penzije podnese zahtev za isplatu dela porodične penzije i zahtev za priznavanje prava na porodičnu i/ili osobnu penziju iz hrvatskog penzijskog osiguranja, zahteve je potrebno podneti nadležnoj ispostavi Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u Republici Srbiji.

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.