JEDNA GRUPA PENZIONERA IMA ZNATNO MANJU PENZIJU: Čak i oni koji boluju od opakih bolesti, a evo i koliko iznosi!
Penzioneri, Foto: EPA / CESARE ABBATE

lista

JEDNA GRUPA PENZIONERA IMA ZNATNO MANJU PENZIJU: Čak i oni koji boluju od opakih bolesti, a evo i koliko iznosi!

Primanja im takođe zauzimaju donji deo lestvice, pa tako svega pet korisnika, koji su pravo stekli na osnovu bolesti, imaju mesečni ček veći od 140.000 dinara

Objavljeno:

Lista invalidskih penzionera u Srbiji iz godine u godinu sve je kraća, a u poređenju sa periodom od pre desetak i više godina na spisku ih je manje za nekoliko desetina hiljada.

Poslednji podaci PIO fonda pokazuju da korisnika invalidske penzije ima 238.646 i mogu da računaju na mesečno primanje o 35.089 dinara. Oni trenutno čine 14,46 odsto od ukupnog broja korisnika i najmalobrojnija su kategorija među 1,65 miliona najstarijih u Srbiji. Primanja im takođe zauzimaju donji deo lestvice, pa tako svega pet korisnika, koji su pravo stekli na osnovu bolesti, imaju mesečni ček veći od 140.000 dinara. Ima, međutim, i onih iz grupe poljoprivrednika, koji su penzionisani kao invalidi i čiji mesečni ček iznosi tek oko 150 evra.

U PENZIJU ZBOG TUMORA

Uzroci invalidnosti u navećem broju slučajeva su tumori i bolesti sistema krvotoka. Ukoliko Fond odbije zahtev potencijalnog invalidskog penzionera, uobičajeno je da osiguranik podnosi novi zahtev kada nastupi neka nova promena u zdravstvenom stanju koja može biti od uticaja na radnu sposobnost.

Stroži uslovi za penzionisanje i revizija već odobrenih primanja poslednjih petnaesetak godina znatno je smanjila izdvajanja za ovu kategoriju penzionera. Poređenja radi, pre sedam godina bilo ih je za 100.000 više, odnosno 323.000. Zbog nameštanja invalidskih penzija i podmetanja lažne medicinske dokumentacije Fond PIO je pooštrio i veštačenje.

Donet je i novi pravilnik o obrazovanju i načinu rada organa veštačenja Fonda PIO, koji je pojednostavio procedure, ubrzao proces veštačenja za odlazak u invalidsku penziju, ali i ukinuo određivanje obaveznog kontrolnog pregleda korisnika prava na invalidsku penziju.

Način veštačenja Fonda za ispunjavanje uslova za odlazak u invalidsku penziju je maksimalno pojednostavljen, ubrzan je proces medicinskog veštačenja, uvedeni su novi obrasci za utvrđivanje potrebe za pomoći i negom drugog lica, telesnog oštećenja i nesposobnosti za obavljanje poljoprivredne delatnosti.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.