PUTER I DEZODORANS KOD NAS DUPLO SKUPLJI NEGO U INOSTRANSTVU: Profesor Savić za Espreso objasnio ZAŠTO je TO TAKO!
Profesor Savić, Foto: Printscreen/youtube/ Novo jutro, Espreso, Tamara Trajković

CENE KOD NAS I CENE "PREKO"

PUTER I DEZODORANS KOD NAS DUPLO SKUPLJI NEGO U INOSTRANSTVU: Profesor Savić za Espreso objasnio ZAŠTO je TO TAKO!

Profesor Ljubodrag Savić otkrio je za Espreso zašto su određeni proizvodi u inostranstvu jeftiniji nego u Srbiji

Objavljeno:

Od početka krize u Ukrajini skoro da nema proizovoda i usluge koji u Srbiji nisu poskupeli.

Građani sa minimalnim i prosečnim primanjima, kao u svakoj krizi, talas poskupljenja najviše osete.

Najveći udar svakako je poskupljenje hrane i osnovnih životnih namirnica, a stiče se utisak da je potrošačka korpa, iz meseca u mesec, sve skuplja.

Međutim, ono što se da primetiti jeste i da se cene razlikuju od marketa do marketa, od prodavnice do prodavnice. Razlike idu od par dinara do nekoliko stotina dinara, što je, složićete se, ozbiljan udar na džep prosečnog potrošača kada se sve sabere.

Još jedna drastična razlika koju primete oni koji borave u inostranstvu jeste cena određenih proizvoda u našoj zemlji i van nje.

Nebrojeno puta se desilo da smo neki proizvod platili mnogo manje u nekim od najrazvijenijih zemalja EU nego u Srbiji.

Naša sagovornica, koja je nedavno boravila u Londonu, i sama se iznenadila razlikom u cenama. Nije očekivala da će neke namirnice u Velikoj Britaniji biti čak i jeftinije nego kod nas.

- Cene u prodavnicama su ili iste ili niže nego kod nas. Primera radi, cene hleba kreću se od 50 dinara, majonez od 500 grama je 110 dinara, bademovo mleko je 100 dinara, a svinjsko i juneće meso pola kilograma je od 2,5 funte ili 300 dinara. Za kilogram omiljenog srpskog povrća - paprika, možete dati najviše 350 dinara, objasnila je naša sagovornica.

Kako za Espreso navodi profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Ljubodrag Savić, za evidentnu razliku u cenama proizvoda kod nas u poređenju sa inostranstvom postoji nekoliko razloga.

- Najvažniji razlog je vezan za dubinu, odnosno za veličinu tržišta evropskih zemalja i tržišta Srbije. Mnogo veći je broj prodavaca, ali i kupaca, odnosno veća je konkurencija koja je prisutna među zemljama EU. Drugi razlog je taj što njihove službe, antimonopolske komisije, za velike igrače i tržište inspekcije kod njih rade kvalitetno svoj posao. Prate dešavanja na tržištu, efikasno reaguju i predviđene su visoke kazne. Postoje različite mere osude, u smislu da se kupcima skrene pažnja da izbegavaju te radnje. Naravno, sve to je civilizovano i na zakonu zasnovano u formu regulacija tržišta, tj. fer ponašanja i onih koji nude i onih koji traže, naveo je profesor Savić za Espreso.

Ljubodrag Savić
Ljubodrag Savićfoto: Printscreen/youtube/ Novo jutro

Dodao je i da je za razliku od Evrope, u Srbiji najčešće manji broj ponuđača.

- Oni nemaju baš monopolski položaj, ali imaju dominantnu poziciju ili kontrolišu veći deo tržišta, ili imaju veću ponudu i dr. To, naravno, njima omogućava da mogu relativno komotno da se ponašaju kada su cene u pitanju. S druge strane, imamo ljude koji rade u sivoj ekonomiji. Toga na Zapadu ima, ali je limitirano. Iako je kod nas stopa sive ekonomije smanjena, ima još uvek ljudi koji rade na crno. Oni su, naravno, konkuretniji u odnosu na one koji rade po zakonu jer ne plaćaju PDV, poreze, mogu da snižavaju cene i prave nelojalnu konkurenciju. To je, naravno, dobro za potrošače ali samo prvo poluvreme. Drugo je da je budžet za toliko "kraći", ističe naš sagovornik.

Profesor Savić napominje da dominantnost na tržištu omogućava trgovcima ili proizvođačima da mogu da dižu cene preko svake mere, a da zapravo ne pretrpe sankciju koja bi se desila u EU.

Ovo su samo neki od primera razlike u cenama:

Maslinovo ulje

Prošle godine smo uporedili cenu maslinovog ulja kod nas i u Italiji. Naime, litar devičanskog ulja košta čak 2.049 dinara, dok ista količina i od istog proizvođača u Italiji košta 800 dinara (7,2 evra).

Cena proizvoda u Srbiji je veća za ???.?1 odsto.

Cena maslinovog ulja
Cena maslinovog uljafoto: Printscreen/Instagram/bojkot.cena

Dezodorans

Dezodoransa od 150 ml kod nas košta 637,99 dinara, dok muški dezodorans istog proizvođača košta 700,99 dinara.

Cena istog dezodoransa u Nemačkoj je 1,95 evra što je oko 228,75 dinara. Kada sve sračunamo, razlika u ceni za dezodorans od 150 ml je 431,24 dinara.

Cene dezodoransa
Cene dezodoransafoto: Espreso

Gel za tuširanje

Kozmetika je takođe jedna od stvari koja je kod nas skuplja nego u inostranstvu. Potrošači u Nemačkoj mogu da kupe gel za tuširanje (400 ml) za oko 320 dinara, dok u Srbiji za taj novac mogu kupiti gel u manjem pakovanju (250ml).

Za veće pakovanje izdvajamo više od 500 dinara.

Puter

Puter je jedna od namirnica koja se u Srbiji smatra luksuzom, jer je često skuplji od 500 dinara. Većina građana kao njegovu alternativu kupuje margarin.

S druge strane u Nemačkoj, puter je osnovna namirnica pa je prosečna cena u nemačkim marketima oko 2,29 evra (250 grama). Dakle, duplo je jeftinije nego kod nas.

Bonus video:

02:28

EVO ZAŠTO MOŽEMO OČEKIVATI MOGUĆI PAD CENE NEKRETNINA! Stručnjaci najavili stabilizaciju tržišta, a jedna stvar je KLJUČNA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.