OD 1. MAJA POSKUPLJUJE GAS, PA PONOVO NA JESEN! Ovo će biti NOVA CENA!
Gas, Foto: Printscreen/RTS

VAŽNO

OD 1. MAJA POSKUPLJUJE GAS, PA PONOVO NA JESEN! Ovo će biti NOVA CENA!

Računica za jesen tek sledi

Objavljeno: 12:41h

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će, pored povećanja cene gasa od 1. maja za 10 odsto, naredno poskupljenje verovatno biti pred početak grejne sezone, ali da sada ne može da kaže koliko, pošto je cilj za ovu godinu da više nema subvencija za razliku u ceni po kojoj to preduzeće kupuje i prodaje gas.

Cena gasa sa porezom biće od maja 4,55 dinara po kilovat satu, a Bajatović kaže za Tanjugu da će sam energent, bez nekih dodatnih pratećih troškova koji moraju da se uračunaju, biti oko 41,6 dinara po kubnom metru, a za industriju oko 46 dinara plus troškovi.

Računica za jesen tek sledi...

- Ako bismo gledali trenutnu cenu na TTF gasnoj berzi i ako gledamo koje količine imamo iz naftne formule, na osnovu čuvenog dogovora između predsednika Vučića i Putina za dve milijarde gasa godišnje, po naftnoj formuli koja je sada oko 330 dolara za 1.000 kubika gasa, i ako gledamo da na berzi možda ostatak možemo da nabavimo po tretnutno nekih 500 dolara, ali će kasnije sigurno biti viša cena, očekujemo da možda možemo doći u zonu da subvencije koje se zahtevaju mogu biti minimalne - naveo je Bajatović.

On dodaje da će u tom slučaju u Srbijagasu videti koliko treba da bude naredno poskupljenje gasa.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

- Trenutno ne mogu da vam kažem koliko. Od 1. maja ide poskupljenje 10 odsto, kao što smo najavili. Verovatno tamo pred početak grejne sezone, od 1. oktobra, kada sagledamo koje količine smo kupili i koliko nas koštaju zalihe, šta je vlada spremna da subvencioniše, u tom momentu mi u Srbjagasu možemo da damo neku računicu koliko bi trebalo da bude poskupljenje, da mi budemo na nuli, to je domaći zadatak - istakao je Bajatović.

Dakle, do kraja godine da nema više ni subvencija, ali da nema više ni zarade Srbijagasa, rekao je on i naglasio da je to cilj za ovu godinu. Bajatović je napomenuo da su značajno pale cene gasa, četiri do pet puta, na berzi i izrazio očekivanje da neće više biti onakvog poremećaja cena, pa da kao pre gas košta 3.000 dolara za 1.000 kubika gasa.

Da se zna koliko para iz budžeta

- To se neće desiti, ali neće ni da bude po 150 ili 200 dolara kao što je to ranije bio slučaj. Dakle, moramo da računamo na tako nešto, moramo da imamo neko zdravo poslovanje i moramo da znamo koliko para možemo da uzmemo iz budžeta. Sve što potroši Srbijagas, toliko manje će vam otići na škole, bolnice, plate u javnom sektoru, penzije i drugo - kazao je Bajatović Tanjugu.

Naveo je da bi tako bilo realno da Srbijagas ove godine bude na nekoj vrsti "nule", to jest da odnos kupovne i prodajne cene gasa bude takav da Srbijagas nije u gubicima i da mu nisu potrebne dalje subvencije. To je cilj i ono što bi trebalo da bude urađeno, dodao je Bajatović.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.