SPREMITE SE ZA 2 UDARNA POSKUPLJENA, STUPAJU NA SNAGU OD 01. MAJA: Ovo je detaljan CENOVNIK, zna se TAČNO U DINAR
Plaćanje računa, Foto: Nemanja Pančić

VAŽNO!

SPREMITE SE ZA 2 UDARNA POSKUPLJENA, STUPAJU NA SNAGU OD 01. MAJA: Ovo je detaljan CENOVNIK, zna se TAČNO U DINAR

Dva nova udara na džep građana Srbije stižu odmah na početku maja meseca

Objavljeno:

Od prvog maja, struja za domaćinstva biće skuplja za osam odsto, a gas za 10.

Novi cenovnik električne energije stupa na snagu od 1. maja, a u Službenom glasniku je objavljeno koliko će koštati kilovat nakon poskupljenja.

Tako cena kilovat-časa u najjeftinijoj, zelenoj zoni sada iznosi 1.896 dinara, dok će od 1. maja skočiti na 2.084 dinara, piše u novom cenovniku Elektroprivrede Srbije. Po skupljoj tarifi kilovat-čas će sa sadašnjih 7.584 dinara, porasti na 8.336 dinara.

Podsetimo, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU našoj zemlji u iznosu od 165 miliona evra, oko 191.000 energetski ugroženih domaćinstava do 31. decembra ove godine dobiće popuste na računima za struju i grejanje.

Kako i gde građani mogu da se prijave

Kako bi građani ostvarili popust, treba da se prijave lokalnoj samoupravi na teritoriji svog prebivališta, koja donosi odluke na osnovu Uredbe o energetski ugroženim kupcima.

Struja, Ušteda struje, Račun za struju
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Recimo, tipično četvoročlano domaćinstvo, koje sada prosečno plaća račun oko 5.980 dinara (bez takse za JMS 5.680 din.) ima, na primer, umanjenje od 2.152,34 dinara za električnu energiju, zaštićena domaćinstva sa dva člana koja sada plaćaju 3.770 dinara za struju plaćaće 1.721,87 dinara manje, a 50 odsto manje svakog meseca, na primer, za daljinsko grejanje.

Što se tiče gasa od će od 1. maja poskupeti za deset odsto, međutim olakšavajuća okolnost je ta što je u tom periodu grejna sezona zvanično završena. Iako bude potrebe za grejanjem to neće biti tokom celog dana, te potrošači mogu da odahnu.

Bonus video:

00:33

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR TV POTVRDILA: Struja poskupljuje OTKRILA ZA KOLIKO ĆE RAČUNI BITI VEĆI

(Espreso/Kuri)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.