BAJATOVIĆ DO DETALJA O PRIKLJUČCIMA GASA: Evo šta ostaje isto, a šta se menja, jedna stvar više NIJE ista!
Dušan Bajatović, Foto: Prinstcreen/RTS

obratite pažnju

BAJATOVIĆ DO DETALJA O PRIKLJUČCIMA GASA: Evo šta ostaje isto, a šta se menja, jedna stvar više NIJE ista!

U saopštenju Vlade navodi se da nova Uredba smanjuje trošak i ubrzava priključenje, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A

Objavljeno:

Zbog velikog interesovanja domaćinstava da se priključe na gas, Vlada je 2021. prepolovila cenu priključka, a prošle nedelje usvojene su i izmene i dopune Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom koja još olakšava taj posao. Smanjuju se troškovi i procedura, što ubrzava priključenje novih potrošača. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je u razgovoru za RTS da cena priključka ostaje ista, ali da potrošači više neće plaćati takse, a objasnio je i kako će sada procedura izgledati.

U saopštenju Vlade navodi se da nova Uredba smanjuje trošak i ubrzava priključenje, a to važi za potrošače stambenih zgrada kategorije A. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović objašnjava da je reč o objektima koji su tehnički nezahtevni. Kao primer navodi kuće na sprat, ili zgrade koje imaju tri stana, do 400 kvadratnih metara.

Cena priključka ostaje ista – 780 evra sa PDV-om. Kako ističe, cena se neće menjati iako je došlo do rasta cena goriva, repromaterijala i radne snage.

"Cenu priključka nećemo menjati. Cilj je da se smanje obaveze potrošača. Do sada ste morali da odete u Opštinu, predate projekat gasifikacije, onda izlazi tehnička komisija, plaćate takse, pa dobijate upotrebnu dozvolu. Sada dajete projekat u Opštini i sve ostalo je na operateru, 'Srbijagasu' ili nekom drugom operateru na distribuciji, a u Srbiji ih ima 36, njima dajete projekat. Oni dođu da priključe, izlazi komisija koju formira operater, nju ne plaćate vi i nikoga više ne obaveštavate", objašnjava Bajatović.

Dve vrste poremećaja na tržištu

Stres testovima i obavezama za Srbijagas po Zakonu u energetici preciziraju se mere koje se preduzimaju u slučaju da je ugrožena sigurnost isporuke gasa zbog poremećaja na tržištu, transportu.

Bajatović navodi da je reč o dve vrste poremećaja: Kada cene idu naglo gore i kada nema gasa na tržištu. Napominje da je u Srbiji 3-5 puta jeftiniji gas u industriji nego u drugim zemljama zahvaljujući subvencijama vlade, kao i da Srbija ima zalihe gasa od bar milijardu metara kubnih, što u Banatskom dvoru, što u Mađarskoj.

Ova uredba olakšava posao i potrošačima koji se ponekad ne snalaze, ali i opštinama koje, kaže Bajatović, često nemaju dovoljno kapaciteta, pa se dolazi u situaciju da se priključi na mrežu, ali da ne može da se pusti gas jer potrošač nema upotrebnu dozvolu:

"Jednom idete u Opštinu, sve ostalo rešavate sa operaterom, on vas priključuje, pušta gas, kaže da je instalacija u redu, pri tome se i ne vraćate više u Opštinu – jeftinija i skraćena procedura."

Na pitanje u kom roku potrošač mora da bude priključen, Bajatović odgovara da je rok 90 dana od potpisivanja ugovora, ali da to obično bude i ranije.

Zašto se gasifikacija ne odvija planiranom dinamikom

Od kada je država pojeftinila cenu priključka ogromno je interesovanje domaćinstava za uvođenje gasa, ali taj posao ne ide planiranom dinamikom. Direktor "Srbijagasa" objašnjava da je problem u lancima snabdevanja setovima.

"Ovde, u 'Petrohemiji' imamo proizvodnju ostalog što nam treba, plastičnih cevi, možemo da kupimo i čelične, ali setove nismo mogli da kupimo, a imamo više od 45.000 zahteva", rekao je Bajatović ističući da je to povećanje od 15 odsto samo u ovoj godini, budući da sad postoji 320.000 gasnih priključaka.

Očekuju, međutim, da im stigne narudžbina od 25.000 priključaka, tako da će veći deo tih zahteva biti ispunjen.

"Imamo dovoljno regionalnih ugovora, očekujem čim stigne da ćemo maksimalno ubrzati, nisu svi potpisali ugovore, govorimo o očekivanjima", rekao je Bajatović.

Prvo će, kako je rekao, biti priključeni potrošači u Vojvodini i Beogradu, kao i kompletan Požarevački i smederevski okrug. Najavljena je i gasifikacija u Valjevu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Ubu, a verovatno i Vladičinom Hanu.

"Rade se eksproprijacije, planovi, izbor strateških partnera, mislim da će startovati ove godine, pomalo je vezano i za interkonekciju sa Bugarskom", rekao je Bajatović.

02:52

CENA GASA VIŠE NEĆE MOĆI DA SE KONTROLIŠE! Stručnjaci smatraju da Evropi predstoji teška zima PRIPREME ZA ZIMU NISU PROŠLE DOBRO

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.