MAJSTORI U SRBIJI BUKIRANI MESECIMA UNAPRED! I za male kvarove morate da se NAČEKATE
Majstor, Foto: Espreso, Profimedia

KOLAPS

MAJSTORI U SRBIJI BUKIRANI MESECIMA UNAPRED! I za male kvarove morate da se NAČEKATE

Mnogim majstorima ovi poslovi i nisu primarni

Objavljeno:

Proleće je vreme za veliko spremanje, ali i prilika za popravke u stanovima. Zato potražnja za majstorima raste. Uslovi su da je vredan, pouzdan i da se pridržava rokova. Ne deluje previše zahtevno. Takvog majstora svi traže, ali ga je skoro nemoguće naći. Raspitivali smo se zašto.

Na nekim sajtovima svega 20-tak majstora je postavilo oglas. Cena ne piše, ali zato na većini stoji: dobar majstor sa višegodišnjim iskustvom. Ipak, takvog nije lako pronaći, kažu građani.

Još teže je pronaći dobrog električara, kažu u Građevinskoj školi, jer se malo dece upisuje na taj smer. Prošle godine upisano je svega 11 učenika.

"Ono što smo zapazili prethodnih godina bio je smanjen upis zbog korone. Prošle godine takođe nismo upisali svih 30 učenika kako je bilo planirano, ali unazad nekoliko godina ovaj smer je bio dosta tražen. Nadamo se da će se ove godine vratiti interesovanje jer je potreba za ovim kadrovima velika. Upravo zato je i interes da imamo školovane majstore jer je i interes rada i rukovanje sa strujom recimo elektrikom bitna, da imate razvedene instalacije u kući onako kako je propisano", rekao je Rade Zejak, direktor Građevinske škole u Beogradu.

1 / 2 Foto: Profimedia

Mnogim majstorima ovi poslovi i nisu primarni, pa se nisu ni školovali za njih. Moguće su i prevare. Dobri, kvalitetni i provereni majstori imaju ugovorene poslove mesecima unapred. U Beogradu se mnogo gradi i majstori ugovaraju radove u celoj zgradi, bilo da su gipsari, moleri, vodoinstalateri, bravari ili tesari. Više im se isplati. Zato su male šanse da obimnije i plaćenije poslove prekinu i dođu kod vas zbog manjih kvarova, čak i ako vas poznaju.

"Dosta se gradi što znači da još više ima potrebe za majstorima tako da je sada teško nađi dobrog majstora, ranije je to bilo krečilo se sa nekom pumpom i ništa se nije videlo, sad npr imamo zahtevne boje i svaki nedostatak se vidi i ljudi budu nezadovoljni. Nedostaje kvalitetnih majstora" kaže energetičar Milan Janković.

Iako ništa više nije garant da je majstor dobar, preporuka je i dalje najsigurnija, kažu upućeni. Međutim, kod nas majstorima u određenim oblastima, na primer, električarima, nije potrebna licenca da bi obavljali taj posao. Zato ne postoje ni sankcije ukoliko nešto pogreše. U tom slučaju, praksa je pokazala da je najsigurnije odabrati onog koji ima registrovanu firmu i potpisati ugovor o tome šta se radi i koliko to košta.

Čak i kada je majstor skup, to ne garantuje da zna posao. Ali, za onog koji zna, dnevnica nije niža od 50 evra. Renoviranje stana je od 300 do 500 evra po kvadratnom metru. U moru istih ili sličnih oglasa na internetu i sreća je potrebna da se odabere pravi.

"Nije najbolja ponuda ona koja je najjeftinija, nije ni ona koja je najskuplja, gledate šta dobijate za taj novac koji dajete, savetuje majstor.

Kada ga pronađete, neophodno je strpljenje jer nekad možete čekati i mesecima da majstor dovrši započete poslove kako bi došao kod vas. A kada dođe, dešava se da za male popravke naplati mnogo.

Bonus video:

03:45

OVA DEVOJKA JE PRAVI MAJSTOR! Nina Svilarić je jedina automehaničarka u Srbiji, a mušterije su PREZADOVOLJNE njenim uslugama

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.