KAD ČUJETE KOLIKO KOŠTA MOLER SAMI ĆETE UHVATITI VALJAK: Espreso računica za stan od 60 kvadrata je tačna i skupa
Moler, Foto: printscreen/youtube/housebeautifulus

vrtoglave cene

KAD ČUJETE KOLIKO KOŠTA MOLER SAMI ĆETE UHVATITI VALJAK: Espreso računica za stan od 60 kvadrata je tačna i skupa

S obzirom na to da cene svega vrtoglavo rastu, poskupele su i usluge majstora, ali i materijal

Objavljeno:

Jedan od najjednostavnijih načina da osvežite svoj dom ili unesete određenu dozu promene, je definitivno krečenje. Idealno vreme za ovu aktivnost je proleće, pa ukoliko ste razmišljali da se uskoro upustite u "avanturu" moleraja, bilo bi dobro da se na vreme pripremite i osmislite plan - kako finansijski tako i organizacioni.

Krečenje je jedan vid radova u kući koje možete, uz malo umešnosti ili nekog ko bi vam pokazao kako se to radi, da uradite sami. Ako posao prepustite majstorima profesionalcima, biće vam znatno lagodnije, ali to je, svakako, i skuplje rešenje.

Krečenje
Krečenjefoto: Profimedia

S obzirom na to da cene svega vrtoglavo rastu, poskupele su i usluge majstora, ali i materijal. S druge strane, ne računajte na to da ćete majstora naći tako lako, većinu radova potrebno je zakazati bar mesec dana unapred.

Kako nam objašnjava moler iz jedne prestoničke radnje, poskupljenje usluga uslovljeno je inflacijom.

U odnosu na skok cena materijala, naše usluge su u odnosu na prošlu godinu skuplje za oko 15 % i praktično ne prate rast cene materijala, nego inflaciju, odnosno, raste cena goriva i hrane", objašnjava moler čije ime je poznato redakciji.

Računica je jasna - ako sami krečite stan u belo prosečne površine od 60 kvadratnih metara koštaće vas minimalno 6.000 dinara, a ako angažujete majstore trošak drastično raste, pa to može da vas košta i više od 65.000 dinara.

Profesionalni moler
Profesionalni molerfoto: Printscreen Youtube / Nenad piton

Sagovornik za Espreso dalje objašnjava da „nikome ne pada na pamet da radi ispod 2 evra po kvadratu“ i to je samo cena za krečenje u belo. Ali, na primer, struganje, gletovanje i krečenje u prestonici košta 6,5, dok je gletovanje i krečenje 5,5 evra po kvadratu što su, kako napominje majstor, „minimalne cene za beogradske uslove“.

Cena krečenja po kvadratu bez materijala

Krečenje metra kvadratnog košta od 2 evra pa naviše sa vašim materijalom, odnosno 4 evra pa naviše evra uz materijal koji donosi majstor. Tu treba dodati i cenu pripreme koja varira u zavisnosti od stanja zidova, pa se svakako treba dobro unapred dogovoriti sa majstorima.

Kako se računa kvadratura zida za krečenje

Međutim, kako kažu majstori, ljudi se tu često preračunaju jer smetnu sa uma da se računa kvadrat zida, a ne poda, pa cena ispadne višestruko veća nego što očekuju. Zato se treba unapred sve dogovoriti kako ne bi na kraju bilo neugodnih iznenađenja.

Tako bi u našem primeru za stan od 60 kvadrata trebalo platiti krečenje oko 210 kvadrata (u zavisnosti od visine soba, ali okvirno se površina poda množi sa 3,5).

Moler
Molerfoto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko boje za krečenje je potrebno po kvadratu

Za krečenje se okvirno računa da kanta poludisperzije ili disperzije (15kg) može da pokrije oko 80 kvadrata, pa bi u našem slučaju za stan površine 60 kvadrata bile potrebne barem 3 kante.

To uglavnom zavisi od stanja zidova pred krečenje, odnosno pripreme zida za krečenje. U određenoj meri, naravno, zavisi i od vrste boje za koju se odlučite.

Cena materijala

  • Poludisperzivne boje (15kg) 1.800 - 2.500
  • Disperzivne boje (15kg) 3.500 - 5.500
  • Akrilne bolje (kg) 900 - 2.000
  • Valjak 350 - 900
  • Četka 100 - 350
  • Špahtla 250 - 500
  • Gips (2kg) 100
  • Teleskop za valjak 650
  • Traka za zaštitu 90 -140
  • Najlon za zaštitu nameštaja 65
  • Gleterica 700
  • Rešetka za ceđenje boje 120

Prema tome, ukoliko unajmite da vam profesionalni moler okreči stan od 60 kvadrata, a njegova usluga krečenja bez materijala košta 2 evra po metru kvadratnom, istu ćete morati da platite 420 evra. Tu su još i obavezni pripremni radovi koji koštaju oko 1,5 evro po kvadratu poda, što je 90 evra. Najjeftiniji materijal (Poludisperzivne bele boje) moraćete da platite još minimum 50 evra.

Sve ovo nas dovodi do cifre od 560 evra i ovo je čak najjeftinija mogućnost. Ukoliko je potrebno da vam majstor pritom ofarba vrata/radijatore ili očisti za sobom, sve će vas ovo dodatno koštati minimum 100 evra po usluzi. A ako nemate ništa od alata, tek spremite debele novčanike.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.