MAJSTORI ZA GODINU DANA DUPLIRALI CENE U OVOM GRADU U SRBIJI: Objasnili zbog čega se to dogodilo
Majstor, Foto: Espreso, Profimedia

CENE BOLI GLAVA

MAJSTORI ZA GODINU DANA DUPLIRALI CENE U OVOM GRADU U SRBIJI: Objasnili zbog čega se to dogodilo

Vodoinstalteri su rad u jednom kupatilu naplaćivali oko 300 evra

Objavljeno:

Kada zatreba majstor, zaboli glava. To su iskusili mnogi koji su u poslednje tri godine morali da ih angažuju. Razloga je više: nije ih lako pronaći i cene pojedinih radova su, od izbijanja virusa korona, duplirane. Kolike su dnevnice majstora, popravke i hitne intervencije, u Kraljevu je proveravao Nemanja Jakovljević.

Pokvareni električni uređaj, zapušeni odvodi, napukle vodovodne cevi. Rešavanje nekih od tih problema problema može i da sačeka, ali kada komšiji ovlaži plafon čekanja nema. Čak i mnogi koji bi i preventivno da zamene dotrajale instalacije odustanu kada dobiju predračun. Jer je cena renoviranja kupatila u poslednje tri godine duplirana.

“Pre par godina je to bilo dve hiljade, dve i nešto. Sad sam razmišljao, četiri hiljade, četiri i po. Znači ne nikakv luksuz, samo nešto osnovno. Tako da teško i sada to mogu da odradim”,kaže Dobrosav Mitrović, iz Kraljeva.

U tu cifru je uključen i materijal koji je, u nekim slučajevima, posle pandemije trostruko poskupeo. Manje, ali su porasle i dnevnice majstora. Na primer, kermačari su u Kraljevu kvadrat pločica lepili za šest do osam evra, sada naplaćuju od 10 do 12.

Vodoinstalteri su rad u jednom kupatilu naplaćivali oko 300 evra. Sada dve stotine više. Moralo je, kažu, jer i oni sve plaćaju skuplje.

“Najviše što se tiče goriva, održavanja automobila, alati su poskupeli drastično, održavanje tih alata je drastično poskupelo. Svake godine imamo servis alata, to je drastično otišlo”, objašnjava Darko Jelić, vlasnik firme za izvođenje vodoinstalaterskih radova iz Kraljeva.

1 / 3 Foto: Profimedia

Krečenje i izrada fasade su dvostruko skuplji. Dobrog mastora ne možete da zadržite, ako ga ne platite bar 50 evra dnevno, kaže preduzetnik koji ih angažuje.

“Tim ljudima mora da se plate doprinosi, da im se obezbedi obrok, prevoz, garderoba, da se iznajmi agencija za bezbednost na radu, skela atestirano. Ko hoće da ispoštuje te standarde koje je država donela, jednostavno mora da poveća cene rada”, navodi Aleksandar Strelić, vlasnik firme za izvođenje molerskih i fasaderskih radova Kraljeva.

A Kraljevčani ih ne plaćaju najviše. U Beogradu su, na primer, molerski radovi i duplo skuplji, keramičarski za četvrtinu.

“Radili smo u Čačku, cene su paralelene sa Kraljevom. Radili smo u Novom Pazaru, Po meni lično novi Pazar je sad tržište sa najvećim cenama u našoj Srbiji. Parira sa Beogradom i više. Jednostavno broj novoizgrađenih objekata, nema ko to da završi. Dolaze ekipe sa strane, Turci, Indijci“, kaže Aleksandar Strelić, vlasnik firme za izvođenje molerskih i fasaderskih radova Kraljeva.

Iako naplaćuju više, na dobre majstore i dalje se čeka.

“Pravi majstor nikad nije skup. Skup je onaj majstor koji je jeftin i kad za sedam dana mora da radiš nešto ponovo”, smatra Dobrosav Mitrović, iz Kraljeva.

Hitne intervencije po pravilu su i najskplje. Pola u šali, a pola u zbilji tada se kaže - dobri električari, vodointalateri, parnogrejači uzimaju koliko kažu. A da ne boli glava kada se ispostavi račun, cenu valja dogovoriti unapred.

Kad smo već kod majstora, pogledajte priču o jednoj ženi:

03:45

OVA DEVOJKA JE PRAVI MAJSTOR! Nina Svilarić je jedina automehaničarka u Srbiji, a mušterije su PREZADOVOLJNE njenim uslugama

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.