DERU KOŽU S LEĐA! Izračunali smo koliko košta da SVAKI DA NARUČUJEMO HRANU, cifra će iznenaditi bukvalno svakoga
Dostava hrane, Foto: Nenad Kostić

paprene cene dostave

DERU KOŽU S LEĐA! Izračunali smo koliko košta da SVAKI DA NARUČUJEMO HRANU, cifra će iznenaditi bukvalno svakoga

Kada dođe vreme da se razmišlja o štednji, upravo je novac potrošen na hranu prva stvar koja nam pada na pamet, a koju možemo da donekle kontrolišemo

Objavljeno:

Za porodični ručak u Srbiji potrebno je izdvojiti sve više novca jer cene namirnica neprestano rastu. Isto važi i za onlajn poručivanje hrane. Ova vrsta usluge doživela je pravi procvat tokom pandemije, a mnogi su se i nakon popuštanja mera navikli na sve dobrobiti koje ova usluga nosi sa sobom, međutim ta opcija baš dosta košta.

Za one kojima je redovno spremanje obroka kod kuće gotovo nemoguća misija, a pritom nemaju vremena da izlaze i kupuju gotovu hranu u restoranima, jedina opcija je da im se hrana donese na kućnu adresu. Međutim kada dođe vreme da se razmišlja o štednji, upravo je novac potrošen na hranu prva stvar koja nam pada na pamet, a koju možemo da kontrolišemo.

Hrana
Hranafoto: Profimedia

Zato nas je interesovalo koliko košta da se svakodnevno naručuje hrana putem popularnih aplikacija za dostavu, a koliko ako bi se hranili kod kuće.

Uzeli smo u obzir da se svakodnevno poručuju samo ručak i večera, dok smo doručak izostavili. Za ručak smo računali 15 jela sa mesom i nekom supom, i 15 kuvanih jela. Večera je uključivala 10 pasti, 10 pica i 10 salata.

Ručak

Prosečna cena obroka sa mesom ili ribom, uz prilog koji je uglavnom pire krompir ili pomfrit, iznosi oko 800 dinara. 15 obroka ukupno iznosi 12.000 dinara. Na to dodajemo i 15 čorbi čije cene se u proseku kreću 350 dinara što je 5,250. Sve ukupno je 17.250 dinara.

Kada je reč o kuvanim jelima, ako računamo cene prebranca, kuvanog kupusa, gulaša, sarme, cene su čak i skuplje od običnog obroka sa mesom i prilogom i koštaju u proseku 1.000 dinara. Ali ćemo u ovom slučaju uzeti u obzir i nekoliko posnih jela čiji je prosek 600 dinara. Za 8 kuvanih jela sa mesom potrebno je 8.000 dinara, a 7 posnih 4.200 dinara, što nas dovodi do računice od 12.200 dinara.

Dakle, ukoliko neko želi da 30 dana za ručak naručuje hranu, to zadovoljstvo će ga koštati čak 29,450 dinara.

Dostava hrane
Dostava hranefoto: Profimedia

Večera

Kao što smo spomenuli, za večeru smo računali pastu, picu i salatu.

Prosečne cene paste kreću se oko 500 dinara, što je za 10 dana 5.000 dinara.

Kada su u pitanju pice, prosečne cene pice najmanje veličine je oko 400 dinara, što nas dovodi do računice od 4.000 dinara.

Obrok salate su skuplje od paste i pice, a prosečene cene kreću se oko 600 dinara, što je 6.000 dinara za 10 dana.

30 naručenih večera preko popularnih aplikacija za dostavu koštaju barem 15.000 dinara.

Ukupan mesečni ceh

Kada se ova dva troška saberu, ukupni mesečni ceh za naručivanje hrane iznosi oko 44.450 dinara.

U našem slučaju nismo ni računali troškove dostave s obzirom na to da pojedini restorani nude besplatnu dostavu ukoliko imate određeni minimalni iznos ili ukoliko se restoran nalazi u blizini vaše kuće, ali računajte da većina restorana naplaćuje dostavu.

Dostava hrane / Ilustracije
Dostava hrane / Ilustracijefoto: Nenad Kostić

Spremanje hrane kod kuće

Ovo je malo teže izračunati i zavisi od toga koliko imate slobodnog vremena za pripremu hrane i koju vrstu hrane umete da kuvate pa smo odlučili da izračunamo na osnovu javno dostupnog podatka - prosečne potrošačke korpe.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Tamara Trajković

Najnoviji podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija govore da je minimalna potrošačka korpa za avgusta 2022. godine iznosila preko 88.000 dinara, dok je minimalna skoro 46.000 dinara.

Potrošačka korpa
Potrošačka korpa foto: Printscreen/Mtt

Ako računamo da hrana i bezalkoholna pića zauzimaju oko 45% ukupne potrošačke korpe, to znači da je prosečna potrošnja novca na hranu oko 40.000 dinara.

Da dodamo i da se prosečna potrošačka korpa odnosi na potrošnju tročlane porodice, pa ako podelimo ove brojke na 3 dela ispada da je prosečna potrošnja jedne osobe na hranu, mesečno malo preko 13.000 dinara.

Bonus video: Dostavljači mogu da zarade i do 200.000 dinara

01:31

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Dok sve STOJI, ovaj posao u Srbiji CVETA - Plata i do 200.000 dinara KURIR TELEVIZIJA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.