AKO ŽELITE DA UŠTEDITE, BOLJE DA POSADITE U SVOJOJ BAŠTI: Na pijacama CENE PAPRENE, evo šta je NAJSKUPLJE!
Pijaca, Foto: Emilija Jovanović

CENE NA PIJACI

AKO ŽELITE DA UŠTEDITE, BOLJE DA POSADITE U SVOJOJ BAŠTI: Na pijacama CENE PAPRENE, evo šta je NAJSKUPLJE!

Cena luka je skoro izjednačena sa cenom limuna o kilogramu, što ranije nije bio slučaj

Objavljeno:

Mnogo veća ulaganja, klimatske promene i poskupljenja na svakom nivou uticali su da povrće po kom je prepoznatljiv zapadni deo Srbije sada bude skuplje i od južnog voća. Cena krompira znatno je skočila u marketima i prodavnicama, ali i na pijacama koje su važile za najpristupačnije trgovine, pa tako sada kilogram krompira plaćamo čak 100 dinara.

- To je cena koja je adekvatna za krompir ovog kvaliteta, da bi se proizveo krompir koji kada se donese kući može da se iskoristi, koji nije crn i bušan, u njega mora dosta da se uloži. Cena po hektaru sa ulaganjima do vađenja krompira je oko 7.000 evra da bi se proizvela kvalitetna roba, u poslednje vreme je problem i sa radnicima kojih nema dovoljno, jer oni imaju mogućnost da se zaposle u firmama, jedna dnevnica je 4000, znači za deset radnika samo za dnevnice potrebno je 40.000, kaže za RINU povrtar Saša Ćendić iz sela Mršinsci kod Čačka.

Ukoliko pitate građane koji su redovni na pijacama ovog proleća papreno košta i crni luk. Njegova cena se skoro izjednačila sa cenom limuna o kilogramu, što ranije nije bio slučaj.

Pijaca
Pijacafoto: Emilija Jovanović

- Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama luk cena je iznenadila, međutim, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša”, rekao je Zoran Ćiriman, prodavac za tezgom voća i povrća na čačanskoj pijaci.

On dodaje da ukoliko neko želi da prođe povoljnije i da se ne iznenađuje kad dođe u kupovinu na pijacu, onda je pravi način da sami posadite luk u svojoj bašti. Jer, tada vas mnogo jeftinije košta.

- Od kilograma semenskog luka koji košta svega 250 dinara na kraju sezone može roditi i do 20 kilograma tog povrća, samo treba da se zasuču rukavi. Nekada su ljudi luk sadili i oko kalema, oko voćaka kruške, šljive, dakle treba samo da se radi ko poseje dva kilograma, obezbedio se za celu godinu”, rekao je Ćiriman.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.