FIRMA GA "OJADILA" ZA DOPRINOSE, A ONDA MU PIO TRAŽIO I DA VRATI DUG: Penzioner iz Lajkovca "BIJE BITKU" 15 godina
Penzioner / Ilustracija, Foto: Profimedia

proverite doprinose na vreme

FIRMA GA "OJADILA" ZA DOPRINOSE, A ONDA MU PIO TRAŽIO I DA VRATI DUG: Penzioner iz Lajkovca "BIJE BITKU" 15 godina

U rešenju je pisalo da mu se dodeljuje najniža moguća penzija, i da po tome još i duguje državi

Objavljeno:

Svako ko, bilo milom bilo silom, ode u penziju prvo na šta natrči je tzv. privremeno rešenje o penziji. U suštini, privremeno rešenje o penziji se donosi u kontekstu kada su svi uslovi za penziju ispunjeni, ali se odluka o konačnom iznosu penzije ne može doneti na osnovu podataka u evidenciji PIO. Ali, kako je ispričao penzioner iz Lajkovca, tu može da nastane i ozbiljan problem.

U nemalom broju slučajeva, kada penzioneri dočekaju konačno rešenje o penziji, proces koji može trajati i više godina, može biti kao hladan tuš. Ukoliko je iznos penzije u konačnom rešenju manji od onog u privremenom rešenju, penzioner je u obavezi da državi vrati višak novca, iako on tu grešku nije napravio.

Penzioner
Penzionerfoto: Profimedia

"Blic Biznis-u" javio se penzioner kome se upravo to dogodilo. Kako je objasnio on se nakon 17 godina rada u Srbiji razboleo, imao operaciju srca i lekarska komisija ga je proglasila invalidom, i on je otišao u invalidsku penziju.

- Međutim, tada kreće zavrzlama sa PIO fondom. Ispostavilo se da mi firma nije uplaćivala oko godinu i tri meseca doprinose. Kako ne bih ostao bez prihoda, doneto je privremeno rešenje po kome mi je isplaćivana po zakonu najniža invalidska penzija u iznosu od 13.283 dinara. Pošto imam i 19 godina radnog staža u Hrvatskoj uspeli smo da se izborimo posle nekih godinu dana i za tu penziju, priča J.K. penzioner iz Lajkovca koji kaže da je ova njegova priča počela još 2015.

- Tek posle pet godina moja firma u Srbiji je uplatila doprinose za onih godinu i tri meseca i tada mi je PIO fond izdao konačno rešnje koje me šokiralo - priča za J.K. penzioner iz Lajkovca.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Kako kaže, u rešenju je pisalo da mu se dodeljuje najniža moguća penzija, i da po tome još i duguje državi.

- U rešenju je pisalo, zamislite, da mi se dodeljuje niža penzija od najniže moguće! Tako moja konačna penzija iznosi oko 11.000 dinara! I to nije sve! Pisalo je da sada dugujem državi jer su mi pet godina isplaćivali 2.000 više nego što treba i da moram da vratim oko 115.000 dinara! Oduzimaju mi od penzije koja je 11.000 dinara po 2.000 svakog meseca na ime tog duga. Kada sam pitao PIO fondu o čemu se radi i kako je ovo moguće odgovorili su mi da imam penziju iz Hrvatske koja je nešto veća i da mogu od toga da živim. Ne razumem, stvarno, kakve to veze ima. To su dve odvojene penzije, zar 17 godina beneficiranog radnog staža vredi 100 evra? - pita se ovaj penzioner.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić

Problem je kad se na rešenje dugo čeka

Činjenica je da ovo nije jedinstveni slučaj, već da se ponavlja. Naime, problem u neslaganju cifara nastaje kada penzioner na konačno rešenje o penziji čeka duži vremenski period. U međuvremenu se neke svari promene, pa kada ono stigne, iznos penzije može da se razlikuje od onog u privremenom rešenju.

Ukoliko se ispostavi da je iznos veći nego u privremenom rešenju, država penzioneru treba da isplati razliku, a u drugom slučaju ukoliko je ipak manji, penzioner je dužan da vrati onoliko koliko prelazi određenu penziju u konačnom rešenju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, je krajem prošle godine na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavio da se zbog nedostajućih podataka, privremeno rešenje po službenoj dužnosti, zamenjuje rešenjem, kojim se određuje konačan iznos penzije, od dana utvrđivanja prava na penziju.

Kako su tada naveli, ukoliko u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.