PIO FOND JE UPRAVO OVO PUSTIO U JAVNOST: Objavljena najnovija informacija, TIČE SE SVIH PENZIONERA
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

obratite pažnju

PIO FOND JE UPRAVO OVO PUSTIO U JAVNOST: Objavljena najnovija informacija, TIČE SE SVIH PENZIONERA

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija

Objavljeno: 11:15h

Isplata uvećanih januarskih primanja za 12,1 odsto, počela je 2. februara.

Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO, naglasio je ranije da je ovo najviše povećanje penzija, i do sada nije zabeležen dvocifren procenat redovnog usklađivanja:

Januarsko povećanje penzija je 12,1 odsto, a u novembru smo imali vanredno povećanje od devet odsto, što znači da su u poslednja dva meseca penzije ukupno povećane za 20,8 odsto. Ovo je najviši procenat uvećanja penzija u novijoj istoriji. Osim penzija povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, što se korisnicima koji su ostvarili to pravo isplaćuje uz penziju. Penzionerima kojima je visina penzije do 48.927,15 dinara, nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do 5%, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije.

Relja Ognjenović
foto: PIO fond

PIO fond je na na sajtu PIO.rs upravo objavio prosečan iznos penzija za januar 2023. godine.

Prosek iznosi 37.809 dinara, što je oko 4.000 više od proseka za decembar 2022. godine.

Penzija
foto: PIO.rs

Podsetimo, sa isplatom penzija za januar krenuli su 2. februara i tom prilikom penzije su povećane 12,1 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prvi su penzije ovog meseca dobili korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, 2. februara. Nakon toga isplatu na tekuće račune vojni i poljoprivredni penzioneri 4. februara, da bi dva dana kasnije svoje penzije dobili i korisnicima iz te dve kategorije koji novac dobijaju na kućnoj adresi ili u lokalnoj pošti.

Penzije su poslednji u nizu dobili korisnici iz kategorije zaposlenih. Oni koji penzije primaju preko tekućih računa u bankama novac su dobili 9. februara, a ostali 10. februara.

Možete i sami izračunati koliko će iznositi vaša penzija.

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.