OVA NOVČANICA U SRBIJI SE NAJČEŠĆE FALSIFIKUJE! Građani, dobro obratite PAŽNJU!
Novac, Foto: Profimedia

oprez

OVA NOVČANICA U SRBIJI SE NAJČEŠĆE FALSIFIKUJE! Građani, dobro obratite PAŽNJU!

Jeremić je rekao kako falsifikatori ne izrađuju apoene od 10 i 20 dinara, jer nisu isplativi

Objavljeno:

Direktor Odeljenja za analizu novčanica Narodne banke Srbije (NBS) Miroslav Jeremić izjavio je danas da je, prema izveštaju NBS-a, za prvih šest meseci ove godine najčešćefalsifikovan novac bio dinar u aponima od 2.000 dinara.

novac, Dinari
foto: Dado Đilas

- Otkriveno je 1.598 komada dinarskih novčanica u različitim apoenima, a najviše od 2.000 dinara kojih je bilo 1.300 komada. Stranog novca je bilo 318 komada, od čega najviše evra, 27 dolara i 96 hrvatskih kuna - rekao je Jeremić.

On je naglasio kako je vrlo mala verovatnoća da se u banci dobije lažna dinarska novčanica, jer je NBS na milion komada konstatovala samo 3,24 falsifikovane novčanice.

- Novčanicu od banke preuzimate na bakomatu, ili što je ređi slučaj na šlateru. Imali smo prijavu građana da su podigli falsifikovane novčanice na bankomatu, ali nismio sigurni u to, jer građanin može da ima u novčaniku falsifikovanu novčanicu i da je pomeša sa onima koje podigne sa bankomata - rekao je Jeremić.

Naveo je da banke imaju službenilke koje je NBS obučila da prepoznaju falsifikate, kao i mašine koje kontrolišu autentičnost novčanica, pa je zato logično da falsifikati ne stižu iz banaka.

NBS
foto: Stefan Jokić

Jeremić je rekao kako falsifikatori ne izrađuju apoene od 10 i 20 dinara, jer nisu isplativi, već one od 2.000 dinara, zato što se isplate, a i najčešće su u upotrebi, pa ne izazivaju sumnju.

Povodom nedavnog hapšenja jedne grupe falsifikatora, Jeremić je rekao da se to povremeno dešava i naveo primer da je početkom godine otkrivena jedna stamparija lažnog novca u kojoj je otkriveno 2.000 novčanica od po 100 dolara.

- Pre nekoliko godina smo imali dva-tri slučaja. To se povremeno dešava i taj novac nije opasan, jer ga policija otkrije pre nego što bude pušten u opticaj. Opasan je onaj koji uđe u opticaj, pa ljudi trpe štetu - objasnio je Jeremić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media