NESTALA STRUJA, A UREĐAJ "CRKAO"? ŠTETA VAM MORA BITI NADOKNAĐENA: Iz Udruženja potrošača za Espreso SVE OBJASNILI
Foto: Printscreen/Youtube/ GreatScott!, RTS Printscreen, Beta

ovo je procedura

NESTALA STRUJA, A UREĐAJ "CRKAO"? ŠTETA VAM MORA BITI NADOKNAĐENA: Iz Udruženja potrošača za Espreso SVE OBJASNILI

Iz Nacionalnog udruženja potrošača pojasnili su šta da radimo u slučaju da zbog nestanka struje pregori uređaj

Objavljeno:

Na društvenim mrežama objavljena je javna molba anonimnog stanovnika naselja Tranšped u Beogradu koji se požalio na česte nestanke struje.

Kako je naveo, u poslednjih mesec dana u ovom naselju, koje se nalazi prekoputa naselja Zuce, nekoliko puta dnevno je nestajala na desetak minuta.

Istakao je i da su upravo ta česta isključenja dovela do toga da mu se pokvari muzičko pojačalo i bojler. Zato se putem društvenih mreža obratio sugrađanima u nadi da će ga neko od njih uputiti na pravu adresu onoga kome može da se obrati povodom svog problema.

Prema rečima Nikice Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, prava adresa za žalbe u ovom slučaju je odgovoran pružalac usluge, odnosno EPS .

- Ukoliko potrošač dovodi u vezu nestanak struje kao uzrok kvara uređaja, prvi korak je reklamacija, pisanim putem, uz zahtev da se nastala šteta nadoknadi. Na reklamaciju je pružalac usluge dužan da odgovori, pisanim putem, najdalje za 8 dana, kaže za Espreso Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Nikica Jovanović
Nikica Jovanovićfoto: Printscreen/Youtube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Ovo je regulisano zakonom o zaštiti potrošača, kao i podzakonskim aktima, kao što je na primer, Uredba o uslovima isporuke električne energije.

Struja
foto: RINA

Šta raditi kada nestane struja?

Nestanak struje ne škodi toliko uređajima u domaćinstvu koliko može štetiti nagli dolazak električne energije. Ovaj problem je posebno veliki ukoliko je prekid struje bio kratkotrajan.

Na taj način su uređaji posle nestanka struje nastavili da budu pod latentnim naponom, usled čega dolazi do nastanka opasnosti od oštećenja nekog od sklopova unutar uređaja, ili do crkavanja njihove unutrašnje zaštite.

Ako je nestanak struje najavljen za određeno vreme, unapred isključite sve uređaje iz struje pre nestanka.

Nagli prestanak napajanja u svim uređajima može da izazove oštećenja na, kao i iznenadni nalet struje kada se ponovo uključi. Ostavite jednu lampu uključenu u struju kako biste bili obavešteni kada ponovo dođe.

Zato se savetuje da prilikom nestanka električne energije isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računara i sličnih aparata, a manje samo možete da ugasite, poput lampi i radija.

Zašto je ovo važno? Ukoliko svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati može doći do strujnog udara koji će spržiti elektronske naprave ili preopteretiti strujno kolo.

Dalekovod, Struja
foto: Beta

Računari u posebnom riziku

Iznenadni nestanak napona nekada dovodi do kvara hard diska računara, jer se njegovi mehanički elementi nisu pripremili za isključivanje.

Lap-top, Računar
foto: AP/Wilfredo Lee

Rešenje ovoga može biti UPS uređaj (skraćenica od engleskih reči Uninterruptible Power Supply)

Ovi uređaji su u narodu poznati kao “zaštita od nestanka struje”.

Unutar UPS uređaja nalazi se baterija (akumulator) velikog kapaciteta, koja će, ukoliko dođe do nestanka napona u elektrodistributivnoj mreži, nastaviti da napaja računar i to bez prekida.

UPS uređaj
UPS uređajfoto: Printscreen/youtube/Elektricar 1

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.