KADA SE OČEKUJE VRHUNAC INFLACIJE, A KADA SMIRIVANJE? Ovo je prognoza predsednika Saveta guvernera NBS
Nebojša Savić, Foto: Printscreen/Bloomberg Adria

nebojša savić o inflaciji

KADA SE OČEKUJE VRHUNAC INFLACIJE, A KADA SMIRIVANJE? Ovo je prognoza predsednika Saveta guvernera NBS

Kada je inflacija u srednjem roku u pitanju, centralna banka očekuje da će ona u Srbiji dosegnuti vrhunac u ovom ili sledećem mesecu, te da će u sledećih 12 meseci opadati

Objavljeno:

Na odluku Narodne banke Srbije (NBS) da podigne kamatnu stopu na 4 odsto uticala su i globalna i domaća kretanja, rekao je predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić.

"Globalna kretanja karakteriše, pre svega, činjenica da su inflacioni pritisci visoki i visoka je neizvesnost oko toga šta će se dalje geopolitički dešavati. To utiče na globalna finansijska tržišta, kretanje tokova roba i usluga. Sva tržišta su pogođena i visoka neizvesnost i rizici koji su prisutni utiču na sve to", kazao je on gostujući na Bloomberg Adria TV.

Nebojša Savić
foto: Printscreen/Bloomberg Adria

Kada je inflacija u srednjem roku u pitanju, centralna banka očekuje da će ona u Srbiji dosegnuti vrhunac u ovom ili sledećem mesecu, te da će u sledećih 12 meseci opadati, kako bi u 2024. godini ušla u koridor od tri ± jedan odsto.

"Ovo je pod pretpostavkama koje danas imamo. Imajući u vidu u kom pravcu će se dalje odvijati situacija na međunarodnom tržištu, u zavisnosti od geopolitičkih kretanja, moguće je da situacija bude i drugačija", dodao je Savić.

nbs
foto: Stefan Jokić

Podsetimo, kako je Bloomberg Adria već pisala, centralna banka ranije je prognozirala da će rast cena zabeležiti maksimum u septembru, što očigledno nije slučaj.

"Mi očekujemo da pik bude oko 14 odsto u septembru i nadamo se da neće biti toliko, prvi put mogu da kažem da sve ono što se nezavisno dešava od Srbije i NBS, mi samo možemo da odgovaramo na te uticaje koji dolaze spolja, a izloženi smo jer nismo ostrvo", rekla je u avgustu guvernerka Jorgovanka Tabaković i dodala da je Srbija pod najvećim uticajem ekonomskih kretanja iz zemalja Evrope.

(Espreso / Bloomberg Adria TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.