OBIŠLI SMO MARKETE NAKON ŠTO JE VLADA ODMRZLA CENE ŠEĆERA I MLEKA: Zatekli smo najgoru moguću SITUACIJU! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Espreso

nečuveno

OBIŠLI SMO MARKETE NAKON ŠTO JE VLADA ODMRZLA CENE ŠEĆERA I MLEKA: Zatekli smo najgoru moguću SITUACIJU! (FOTO)

Menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram ubuduće koštati 319 dinara...

Objavljeno:

Vlada Srbije je na sednici 30. septembra "odmrzla" cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Ograničenje cena će ostati za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

Ukinuto je ograničenje cene na UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, ali će marža na sva UHT mleka biti 10 posto, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Novom odlukom namera je i da se domaćem tržištu obezbede dovoljne količine.

- Zabranjen je izvoz pasterizovanog mleka i to u cilju obezbeđenja dovoljnih količina za domaće tržište, ali podrške našim poljoprivednim proizvođačima da postignu što povoljnije cene. Jedino ce moći ovo mleko da se izvozi u Albaniju i Severnu Maekodniju i to kao podška našim partnerima Open Balkana - rekli su nam u ministarstvu.

Novom uredbom nova najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu. Prethodna je cena bila ograničena na 102,99 dinara i to 30. avgusta.

Menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram ubuduće koštati 319 dinara.

Ekipa Espreso portala obišla je trgovinske lance kako bismo proverili koliko na današnji dan koštaju mleko i šećer.

U prodavnici nas je sačekalo iznenađenje, jer i pored visokih cena, nemate neki izbor u ponudi, jer su rafovi skoro prazni. Jedino poljskog mleka ima u zalihama, ali ni njegova cena nije znatno manja, litar ovog mleka trenutno košta 169,99 dinara, najskuplje za sada košta 189 dinara, ali ga nismo pronašli na rafovima.

Mleko domaćeg proizvođača možete naći po nešto pristojnijoj ceni u rasponu od 115 do 139 dinara za litar.

1 / 5 Foto: Espreso

Na policama gde se nalazi šećer takođe smo zatekli prazne rafove, a što se cene tiče, izabrali su onu koja je uredbom propisana kao najviša moguća, 109,99 dinara.

Uz to stoji i obaveštenje za potrošače, da svoju kupovinu kristal sitnog čećera ograniče na 5 kilograma i ne prave kućne zalihe.

1 / 3 Foto: Espreso

Podsećanja radi, sa istim problem suočavaju se i građani u Nemačkoj.

Supermarketi i diskonti u Nemačkoj su početkom ove nedelje ponovo podigli cene mnogih prehrambenih proizvoda.

Magazin „Fokus“ ukazuje da su svi supermarketi i diskonti podigli cenu šećera. Za najjeftiniji šećer potrošači moraju sad da plaćaju 1,29 centi, što je rast od 65 odsto.

U radnjama diskontnih lanaca „Aldi“, „Lidl“ i „Neto“ prošle nedelje šećer se mogao kupiti još za 79 centi.

I šećer u kockama je poskupeo, tako da kilogram više ne košta 99 centi, već 1,49 evra, što je poskupljenje od 50 odsto. Šećer u prahu je poskupeo čak 100 odsto.

šećer
foto: Profimedia

I keks je poskupeo za 20 odsto, med za 30 procenata, kečap za 50 odsto. Tako kečap u „Aldiju“ košta sa 1,69 evra umesto 99 centi. „Fokus“ ukazuje da ovaj rast cena nije poslednji, jer proizvođači traže još veće cene.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.