CENE STANOVA EKSPLODIRALE: Rusi beže od MOBILIZACIJE, svi NAVALILI OVDE - potražnja nikad VEĆA!
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN, Printscreen

VELIKI ODLIV

CENE STANOVA EKSPLODIRALE: Rusi beže od MOBILIZACIJE, svi NAVALILI OVDE - potražnja nikad VEĆA!

Agencije za nekretnine i stanodavce u ovoj zemlji su imali posla sa muškarcima koji na brzinu beže iz Rusije u strahu od "delimične mobilizacije"

Objavljeno:

Sredinom septembra zabeležen je veliki odliv ruskog stanovništva sa teritorije Rusije, nakon što je predsednik Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju.

Pored Gruzije, Kazahstana, ali i Turske i Srbije, Rusi sve češće biraju i Belorusiju. Kako piše DW, agencije za nekretnine i stanodavce u ovoj zemlji su imali posla sa muškarcima koji na brzinu beže iz Rusije u strahu od "delimične mobilizacije".

Aljona živi u Minsku i poseduje nekoliko stanova. Kaže da je priliv Rusa veoma veliki i pretpostavlja da su za stanove posebno zainteresovani mladići, koji ne žele da ratuju.

- Ne dolaze hiljade ili desetine hiljada, ali potražnja je ipak ogromna - dodaje.

Kako objašnjava, situacija je podseća na 2014. kada je u Minsku održano Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu.

- Tada je došlo mnogo navijača, posebno iz Rusije. Hoteli i apartmani su bili unapred rezervisani jer je velika potražnja bila predvidljiva. Sada je bila nepredvidljiva.

Sve ovo uticalo je i na cene zakupa širom zemlje.

- Čak i na periferiji, teško da možete dobiti stan za manje od 100 beloruskih rubalja (oko 40 evra) dnevno - priča Aljona koja dodaje da za bolje lokacije treba da se izdvoji i 100 evra na dan.

To je dovelo i do sve veće potražnje u malim gradovima koji okružuju belorusku prestonicu.

"Nisam dobio poziv, ali ne želim da izazivam sudbinu"

Sergej (32) iz Moskve izabrao je stan u gradu Molodečno, 70 kilometara od Minska.

- Pet dana nakon što je naređena mobilizacija, seo sam u voz za Belorusiju. Lično nisam dobio poziv, ali su mnoge kolege i poznanici morali da odu u vojnu službu - kaže ovaj mladić koji nije služio vojsku.

Kako dodaje, nije želeo da izaziva sudbinu i brzo se uputio van zemlje, jer zna da u slučaju mobilizacije može da bude pozvan.

- Radim za malu logističku kompaniju i nisam želeo da menjam svoj život. Nemam čak ni pasoš, jer me ne zanimaju putovanja u inostranstvo. Bio sam ranije u Belorusiji, u Minsku i Brestu. Ali više volim da se opustim u prirodi, a to može i van Moskve - objašnjava Sergej.

Rusija, Mobilizacija
foto: Printscreen/Twitter

Muškarac ističe da ne zna koliko će ostati u Belorusiji.

- Dogovorio sam se sa gazdaricom da ću ostati nekoliko dana i da plaćam svakodnevno. Najavio sam joj da bi kasnije mogli da dođu i moji prijatelji. Ona nema ništa protiv. Lepo je što ne želi još i da profitira od ove situacije.

Uprkos srdačnosti koju doživljava u susednoj Belorusiji, Moskovljanin je zabrinut jer redovno prati novosti i razmenjuje poruke sa porodicom i prijateljima.

- Trenutno sam na odmoru o svom trošku, ali svakako hoću da se vratim kući. Ali, ako me tamo čeka poziv u rat u Ukrajini, onda to definitivno nije za mene. Ne želim da raspravljam o tome ko je u ovom sukobu u pravu, a ko ne. Sve što se tiče vojske, uopšte me ne zanima - zaključuje Sergej.

Ukrajina
foto: Profimedia

"Mogli bi da budu nasilno vraćeni"

Anton iz Sankt Peterburga u Brest je stigao krajem prošle nedelje. Porodica se konsultovala i odlučila da bi mu, kao vojnom obvezniku, u sadašnjoj situaciji bilo bolje da napusti zemlju.

- Osim Belorusije, nisam razmišljao ni o jednoj drugoj mogućnosti jer imam tetku koja živi u blizini Besta. To je rešilo i problem sa smeštajem - priča on za DW i nastavlja:

- Hteo sam da potražim posao, pa da dobijem boravišnu dozvolu. Ali u Belorusiji se priča da bi moglo doći do mobilizacije i da bi Rusi koji su pobegli iz zemlje mogli biti tamo nasilno vraćeni.

Izbegava diskusiju o ratu u Ukrajini i govori samo o "protivrečnim informacijama" zaraćenih strana. Istovremeno se bez oduševljenja seća svog vojnog roka.

- Početkom devedesetih regrutovan sam u artiljeriju. Morao sam tamo da radim sve moguće, ali to nije bila borbena obuka. Za mene je to bačeni deo života - kaže on.

Anton je još uvek optimista i nada se da će mu se supruga i dve ćerke uskoro pridružiti u Brestu.

- Ranije sam žalio što nemam sina, ali sada mislim da je ovako možda i bolje, jer, više bih brinuo za njega nego za sebe.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Pratimo situaciju i gledamo kuda dalje"

Viktor je u Belorusiju došao iz Smolenska i ne želi da se tačno zna gde se nalazi.

- Moji prijatelji i ja smo iznajmili auto sa vozačem. Želimo da sve ostane tajna, čak smo i mobilne telefone ostavili u Rusiji - kaže mladić, ističući da je to neophodno iz bezbednosnih razloga.

Jer, ni on ne isključuje da bi Belorusija mogla da izruči ruske državljane koji izbegavaju mobilizaciju.

- Kada smo prešli granicu, tamo je još bilo relativno mirno. Sada javljaju da na putevima postoje kontrolni punktovi na kojima se proveravaju dokumenti muškaraca koji izlaze iz Rusije i upoređuju se sa spiskovima za mobilizaciju - kaže Viktor.

On i njegovi prijatelji su morali brzo da odluče kako da izbegnu mobilizaciju, pa su se zato odlučili za Belorusiju – to im je bilo najbliže.

- Za sada iznajmljujemo kuću na selu. Izbegavamo da idemo u gradove, pratimo situaciju i gledamo kuda dalje. U svakom slučaju, opasno je duže ostati u Belorusiji. Kad i gde ćemo dalje, samo je pitanje vremena i novca - zaključuje mladić.

(Espreso/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.