JEFTINIJE JE ŽIVETI U HOTELU NEGO IZNAJMITI STAN: Lude cene i bezobrazni stanodavci naterali ljude na ČUDNU STVAR!
Ilustracija, Foto: Printscreen

prinuđeni da se snalaze

JEFTINIJE JE ŽIVETI U HOTELU NEGO IZNAJMITI STAN: Lude cene i bezobrazni stanodavci naterali ljude na ČUDNU STVAR!

Ova praksa česta je i u neki evropski prestonicama

Objavljeno:

Život u hotelu zvuči kao luksuz. Ali ipak to je jedna od opcija za koju se moraju odlučiti neki studenti i radnici koji privremeno žive u Beogradu i koji nisu u mogućnosti da plate vrtoglave cene izdavanja stanova.

Tržište nekretnina, kako u Srbiji tako i u svetu, uzdrmano je različitim faktorima. Trenutno je akutelna navala nekoliko desetina hiljada Rusa koji su se preselili u Beograd, i zbog njihove navodne veće platežne sposobnosti, vlasnici nekretnina odlučili su da povećaju cene kvadrata i mesečnih najmova.

Povodom aktuelne situacija, obratili smo se ekonomisti Danici Popović i pitali je do kad ista može da traje.

Uvek je važilo pravilo - ako sve više ljudi traži stanove, njihova će cena rasti. Svedoci smo koliko Rusa dnevno napušta domovinu i stiže u Beograd. Verovatno će cene stanova i cene izdavanja stanova još neko vreme rasti, ali u pitanju nije špekulativni balon, već rast tražnje. To je dobro za Srbiju, jer dolazi obrazovana radna snaga, i dobro je za one koji izdaju stanove. Loše je, naravno, za one koji su od ranije iznajmljivali stanove. Međutim, sva je prilika da će Rusi, kao i ranije obrazovani emigranti iz Sirije potražiti bolja trajna prebivališta u svetu, pa će se ovaj trend svakako zaustaviti i najverovatnije i preokrenuti", rekla je za Espreso Danica Popović

Pomenuta situacija najmanje je povoljna za studente koji ne rade i one koji imaju niska primanja pa veći deo plate daju za mesečni najam stana ili sobe.

Zato se mnogi odlučuju da svoj privremeni boravak u prestonici provedu u neki od hotela u centru, umesto da plaćaju abnormalne cene najma, i još dodatne troškove komunalija.

Tako u centru prestonice, tačnije na Slaviji, možete živeti u hotelu, sami ili sa cimerom, po ceni od 250 ili 400 evra bez ikakvih dodatnih troškova. Za tu cenu će vam prati posteljinu i čistiti sobu jednom nedeljno, imaćete uvek toplu vodu i internet mrežu.

Izdavanje stanova
foto: Printscreen

Na istoj lokaciji pronašli smo garsonjeru na popularnom sajtu za izdavanje i prodaju nekretnina, po ceni od čak 600 evra, a kako cene mesečnih režija uglavnom premašuju 100 evra, i dadatno morate platitit depozit u visini kirije, ali i još pola kirije agenciji, u hotelu biste za taj novac unapred isplatili par meseci života.

Izdavanje stanova
foto: Printscreen

Ništa drugačija nije situacija ni u udaljenijim lokacijama od centra prestonice, te smo naišli na pansion u Malom Mokrom Lugu za dve osobe koji na mesečnom nivou košta 423 evra, bez ikakvih skrivenih i dodatnih troškova, bez depozita i koji možete rezervisati onlajn, ali i koji će vam domaćini održavati jednom sedmično.

Izdavanje stanova
foto: Printscreen

U blizini ove lokacije, morali smo da pronađemo i uporedimo stan za izdavanje i zamalo nismo pali u nesvest kada smo ugledali cfiru - jednosoban stan košta čak 690 evra. S obzirom na centralno grejanje, za ovu kvadraturu ćete morati da izdvojite minimum 50 evra, a o drugim dodatnim troškovima da i ne govorimo. Naravno, uzeli smo u obzir i prostranost stana i raspoloživost kuhinje, ali za nekog ko je povremeno u Beogradu, i koji većinu dana provodi van kuće, opcija najma stana je ne tako praktična procedura i opcija.

Izdavanje stanova
foto: Printscreen

Osim gore navedenih razloga, mnogi se danas odlučuju za život u hotelu jer u istom ima restorana, te često ugostitelji daju povoljnije cene za stanare koji tu duže borave. Još jedan razlog je što nemaju stanodavca koji će im "dubiti na glavi" svako malo, a osećaju se i bezbednije jer recepcija uvek kontroliše ko ulazi u hotel.

Ova praksa česta je i u neki evropski prestonicama. U metropolama se zaposlenima koji još uvek nemaju svoj stan ne isplati da žive daleko od posla i troše ogromne sume na plaćanje goriva ili gube vreme u javnom prevozu, te plaćaju hotelske sobe u blizini posla.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.