POHLEPNI STANODAVCI VAM DIŽU KIRIJU ZBOG RUSA KAO LUDI: Stručnjak dao SUPER SAVET, evo kako da se zaštitite!
Ilustracija, Foto: Dragan Kadić, Profimedia, Ilustacija

obratite pažnju

POHLEPNI STANODAVCI VAM DIŽU KIRIJU ZBOG RUSA KAO LUDI: Stručnjak dao SUPER SAVET, evo kako da se zaštitite!

Sve više Rusa koji su spremni da izvoje velike sume novca na mesečnu rentu stana, definitivno su uticali na stanodavce koji sve češće povećavaju kirije svojim podstanarima....

Objavljeno: 08:59h

Zbog masovnog egzodusa Rusa i velike navala na stanove u prestonici, stanovodavci podižu kirije bez ikakve najave. Postoji način kako to da sprečite da vam se ne desi.

Masovan dolazak Rusa i povećano interesovanje za rentiranje stanova u Beogradu dodatno su povećali i cene. Nisu retki primeri da se podstanari žale kako su im stanodavci čak i duplo podigli kiriju. Jedini način da se podstanar zaštiti od takvog scenarija potpisivanje ugovora. Ukoliko čak i tada stanodavac insistira na poskupljenju - rešenje je tužba.

Sve više Rusa koji su spremni da izvoje velike sume novca na mesečnu rentu stana, definitivno su uticali na stanodavce koji sve češće povećavaju kirije svojim podstanarima. Nekada je nova cena kirije za pet, a nekada za sto odsto veća od prvobitne. Kako je ispričala Ana Špica, majka studenta koji u Beogradu živi u iznajmljenom stanu sa cimerima, kirije drastično rastu.

"Donedavno su stan plaćali 330 evra, a sada je kirija 500. Naš deo kirije bio je 110 evra, a sada je 170 i to uopšte nije beznačajno povećanje. Uz to, komunalije su 150 evra, koje takođe delimo na tri dela, tako da je naša obeveza da svakog meseca za stan platimo 220 evra", ispričala je ona.

1 / 4 Foto: Društvene mreže

Kako podstanari mogu da se zaštite?

Kako objašnjava procenitelj i sudski veštak Milić Đoković, jedini način da se podstanar zaštiti od naglog povećanja kirije jeste potpisivanje ugovora. Međutim, on dodaje da je bitno da se ne širi strah među njima, jer se u proteklih nekoliko meseci pokazalo da Rusi preferiraju centralne beogradske opštine, te ukoliko neko živi van centra, zapravo su male šanse da baš Rusi budu razlog za povećanje kirije.

Ukoliko se to ipak desi, najbolje je ukoliko je pre toga potpisan ugovor. Dakle, ukoliko je pre useljenja sklopljen ugovor između stanodavca i podstanara, rizik od naglih promena je smanjen na minimum.

"Stanodavci u Srbiji izbegavaju potpisivanje ugovora, ali i plaćanje poreza. Ipak, ugovor jeste jedini način da se zaštitite. Uvek to preporučujem jer u tom slučaju, stanodavac ne može da poveća kiriju kad on to poželi. Zakon o Obligacionim odnosima, doduše, priznaje i usmeni dogovor, kada je otkazni rok 15 dana, ali je najsigurnije potpisivanje ugovora", ističe Đoković.

Kada stanodavac može da poveća kiriju?

Stanodavac ima pravo da, po isteku ugovora, promeni visinu kirije - da je poveća ili smanji, uz obrazloženje zbog čega to traži. Jedna od stavki u ugovoru o zakupu je i određivanje da li je ugovor na određeno ili neodređeno vreme. Stručnjaci ističu da je bolja opcija neodređeno vreme, jer ugovor tada prestaje da važi otkazom, koji je takođe definisan ugovorom. Tako je unapred određeno kada ugovor može da se otkaže, kao i koliki je otkazni rok.

Ukoliko stanodavac predloži povećanje kirije uprkos svemu što piše u ugovoru, podstanar može da angažuje advokata. Za spor će biti nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu. Šta kad ugovor nije potpisan?

Ako pre useljenja nije potpisan ugovor, stanodavac zapravo može da traži povećanje kirije već za naredni mesec, a podstanar nema pravo da se od toga zaštiti. Upravo zbog toga Đoković ističe da je ugovor ključna stavka.

"Izdavanje stana Rusima je jednokratna zarada, oni tu neće dugo ostati. Zbog nekoliko stotina evra oni gube podstanara koji bi se možda u tom stanu dugo zadržao, dok Rus neće zauvek stanovati tu", rekla je Đoković.

(Espreso / Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.