BEZ KONKURENCIJE, OVAJ UREĐAJ GUTA STRUJU NENORMALNO! Postoji način kako i tu da uštedite!
Bojler, Foto: Printscreen/youtube/ Vesic, Profimedia

OPREZNO

BEZ KONKURENCIJE, OVAJ UREĐAJ GUTA STRUJU NENORMALNO! Postoji način kako i tu da uštedite!

Često puta trošimo i više nego što bismo trebali zato što uređaje držimo uključenima u struku čak i onda kada ih ne koristimo

Objavljeno: 12:03h

Dok cene energije rastu, mnogi traže načine da potroše bar malo manje. Međutim, često trošimo više nego što bi trebalo jer svoje uređaje držimo uključenim čak i kada ih ne koristimo.

Takvi uređaji se nazivaju i energetski vampiri jer neprekidno troše energiju, čak i kada ne rade, piše The Guardian. Prema nedavnom istraživanju British Gasa, takvi uređaji mogu biti odgovorni za čak 23 odsto potrošnje električne energije u domaćinstvu!

Većina uređaja je najbolje da budu isključeni iz struje kada se ne koriste, ali šta raditi sa bojlerom, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu?

Redovno održavanje i ekonomično grejanje Kotao troši dva kVh za samo sat vremena rada. Ako kotao radi svaki dan dva i po sata, mesečno troši ukupno 150 kVh. Za razliku od većine drugih kućnih aparata, bojler neće trošiti manje ako je sve vreme isključen jer će vodu morati da zagreva svaki put kada se uključi. Električni bojler se isključuje samo kada vam topla voda neće biti potrebna duže vreme.

Na većini bojlera temperatura je unapred podešena, ali da biste uštedeli, podesite termostat bojlera na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C. Pregrevanje vode (na 75 ili 85 °C), osim što je nepotrebno, izaziva veću potrošnju električne energije, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zbog toga se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i grejača otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Šištanje, brujanje i pucketanje bojlera kada je uključen je obično jasan znak da oko bojlera ima naslaga kamenca koje treba ukloniti.

Prema mišljenju stručnjaka, najmanje struje se troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen, piše Večernji list.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.