UŠTEDA ENERGIJE ĆE PRODUŽITI ZIMSKI RASPUST ĐACIMA U SRBIJI? Moguća izmena školskog kalendara
Škola, Foto: Profimedia

PAŽNJA!

UŠTEDA ENERGIJE ĆE PRODUŽITI ZIMSKI RASPUST ĐACIMA U SRBIJI? Moguća izmena školskog kalendara

Predsednik foruma srednjih škola Milorad Antić, nije oduševljen predlogom koje je uputilo Ministarstvo

Objavljeno:

Kriza s energentima ove zime odraziće se i na prosvetu u Srbiji.

Svim školama u našoj zemlji stiglo je obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. Zahtev je stigao od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navodi da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima.

- Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji - navodi se u saopštenju Foruma beogradskih gimnazija.

1 / 5 Foto: Profimedia

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Oni traže da se zimski raspust produži i pomeri na drugu polovinu januara do polovine febrauara, a savetuju i skraćenje časova za pet, odnosno 15 minuta u najhladnijim danima.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su za Telegraf da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadležnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu električne energije.

- Preporuke i mere propisalo je Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća, javne ustanove (u koje spadaju i ustanove obrazovanje), organe i organizacije Republike Srbije, autonomne pokrajine, privredu, jedinice lokalne samouprave. Reč je o opštima preporukama za uštedu električne energije u narednom periodu. Škole će postupiti po dopisu, sagledati svoje mogućnosti i obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike - odgovaraju u Ministarstvu prosvete i ne poriču da je moguća i izmena školskog kalendara.

- Pored toga, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i u skladu sa njom razmatrati i eventualno menjati Školski kalendar i druge sistemske mere ukoliko bude bilo potrebno - odgovaraju za naš portal.

Predsednik foruma srednjih škola Milorad Antić, nije oduševljen predlogom koje je uputilo Ministarstvo.

- Smatram da je to neizvodljivo, jer kako da uštedimo 15%? Ako skratimo časove i produžimo raspust, to je loše za decu. dve godine nismo imali normalnu nastavu, i deca su zaboravila da uče, to je jako loše za njih. Ja nisam za tu opciju, ali videćemo kako će sve biti na kraju. To vam je kao uskraćivanje prava na obrazovanje - kaže Antić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.