ELEKTRIČAR ZA ESPRESO OTKRIO DA LI SE OVE GODINE ISPLATI GREJATI NA STRUJU: Odgovor će vas IZNENADITI!
Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić

GREJANJE NA STRUJU- DA ILI NE?

ELEKTRIČAR ZA ESPRESO OTKRIO DA LI SE OVE GODINE ISPLATI GREJATI NA STRUJU: Odgovor će vas IZNENADITI!

S obzirom na sva ova poskupljenja, neizvesna zima je sve izvesnija a mnogi građani se pitaju koja bi opcija bila najisplativija

Objavljeno:

Ekonomska i energetska kriza u svetu negativno su se odrazile i na Srbiju, pa je i na domaćem tržištu ogreva situacija neizvesna.

Gotovo da nema ogreva koji poslednjih meseci nije poskupeo, a najveća kriza potresla je tržište peleta.

1. septembra na snagu stupa najavljeno poskupljenje struje, a prema računici prosečan račun za struju će u Srbiji biti veći za oko 150 dinara.

S obzirom na sva ova poskupljenja, neizvesna zima je sve izvesnija a mnogi građani se pitaju koja bi opcija bila najisplativija i da li je ove godine grejanje na struju isplativo?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od električara M.M koji radi na potezu Čačak - Mrčajevci.

- Ove godine nije. Za sve koji ne znaju u potrošnji struje postoje "zone" u koje kada se uđe struja bude mnogo više skuplja nego što bi bila van njih. U crvenu zonu se ulazi kada se pređe 1500kw potrošnje u jednom mesecu, a onda to dalje znači da je 1kw 15 dinara + PDV što je znantno skuplje, tako da nikako ne bi trebalo da se struja koristi za grejanje, ističe električar za Espreso.

Grejanje na struju ove godine nije isplativa opcija, ističe električar
Grejanje na struju ove godine nije isplativa opcija, ističe električarfoto: Nemanja Pančić

Električar je pojasnio i kako možemo izračunati koliko struje trošimo.

- Vrlo jednostavno, prosek struje koji je potrošen za mesec dana se pomnoži sa 12 meseci i dobije se prosečna potrošnja struje na godišnjem nivou. Ko nije znao prosek potrošene struje na mesečnom nivou u domaćinstvu se nalazi na računu za struju, navodi električar.

Trošak plus - naknada za zelenu struju

Nakon najave poskupljenja struje, koju je Elektroprivredi Srbije odobrila Agencija za energetiku, potrošači u Srbiji će plaćati električnu energiju više i zbog promene iznosa naknade za „zelenu struju“.

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. Onima koji proizvode struju iz vetra, solarnih panela ili biomase, naknada je povećana čak za 83 odsto.

To će potrošače nominalno koštati 0,8 dinar po svakom kilovatčasu energije koju potroše od 1. avgusta, ali realno platiće još i više. Ova taksa deo je računa za struju na koji se računa još 7,5 odsto za akcizu za struju a na kraju dodaje se i 20 odsto PDV-a.

Račun za struju
foto: Marina Lopicic

Sa potrošnjom od 400 kilovatčasa mesečno, samo po osnovu povećanja „zelene naknade“, domaćinstava će plaćati, sa akcizom i PDV-om, 413 dinara ili 188 dinara više nego dosad.

Ovo poskupljenje ide na talasu nove cene struje od nominalnih 6,5 odsto, koliko je EPS-u odobrio Savet Agencije za energetiku.

Sa svim taksama i porezima, ukoliko se ne poveća još neka u međuvremenu, novi račun domaćinstvu koje mesečno potroši 400 kilovatčasa struje biće od 1. septembra 5.551 dinar, za 444 dinara više nego onaj prethodni.

Realna cena kilovata, kada se ceo iznos računa (bez TV takse) podeli sa brojem potrošenih kilovatčasova, biće 13,9 dinara (11,8 evrocenti) umesto dosadašnjih 12,8 dinara (10,9 evrocenti). To je i na kraju, skuplja struja za 8,7 odsto.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo jeda je donelo predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva, za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

- Kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine - navelo je Ministarstvo.

Posebno je važan, kako se ističe, predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da JP u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Struja, Ušteda struje, Račun za struju
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Kada je reč o domaćinstvima, predlozi preporuka odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega električne energije.

- Ministarstvo će uputiti molbu JP EPS da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a predlog preporuke je i da JP EPS stimuliše štednju kroz odobravanja dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine - kaže se u saopštenju.

Jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.