ZBOG OVOGA VAM JE RAČUN ZA STRUJU VELIKI! Tri uređaja svi POGREŠNO koristimo, uz ove trikove ćete uštedeti
Klima, Foto: Espreso, Profimedia

STRUJA

ZBOG OVOGA VAM JE RAČUN ZA STRUJU VELIKI! Tri uređaja svi POGREŠNO koristimo, uz ove trikove ćete uštedeti

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac upozorio je da se u Srbiji struja neracionalno troši, kao i da sa vrlo malo truda može uštedeti i do 20 odsto potrošnje, a ukoliko se malo potrudimo potrošnju je moguće smanjiti i duplo više.

Objavljeno:

Srbi troše mnogo više struje nego prosečni stanovnik Evrope, zato predlažemo trikove kojima ćete uštedeti.

Zbog nedostatka energenata, ali i cenovnog skoka struje sada je više nego iako neophodna štednja koja je glavna tema u celom svetu. Ali sve je izvodljivo uz malo truda i racionalnijim korišćenjem kućnih uređaja, bez mnogo ulaganja, može uštedeti čak i do 20 odsto potrošnje.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac upozorio je da se u Srbiji struja neracionalno troši, kao i da sa vrlo malo truda može uštedeti i do 20 odsto potrošnje, a ukoliko se malo potrudimo potrošnju je moguće smanjiti i duplo više.

"Srbija troši tri do četiri puta više energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60 odsto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplotno izolovani, već nemaju ni fasadu", istakao je on za RTS.

Ko najviše troši?

U kući svi imamo uređaje koji mnogo troše električnu energiju, a da nismo ni svesni u kojoj meri. Među najveće potrošače spadaju klima uređaji, bojler, frižider, šporet... Još jedan vid neracionalne potrošnje jeste da kada se stan greje ili rashlađuje, većina ljudi drže prozore otvorene. Evo par saveta kako uštedeti struju i stati u kraj visokoj potrošnji.

Klima uređaji

Klima uređaji, koji su tokom letnjih dana mnogima neophodni, neretko mogu da "progutaju" mnogo struje. Ukoliko imate klima uređaj u vašem stanu ili kući neka vam praksa bude njihovo isključivanje kada ne boravite u domu. Termostat uvek podesite na višu temperaturu, tako da ne mora da bude na 23 stepena, na primer može da bude na 25, to će vam pomoći da uštedite energiju za 3 do 5 odsto.

Računica pokazuje da najgore prolaze oni koje klima ubaci u "crvenu" najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom "dvanaesticom".

U toku dnevne "zelene" tarife, vaš račun će iznositi nepunih 3.000 dinara. I hlađenje u "plavoj" zoni nije jeftino. Koštaće vas približno 4. 000 za isti broj sati hlađenja.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kuvajte racionalno

Kod porodica koje imaju više članova čest je slučaj da se svakodnevno pripremaju obroci, pored toga što to oduzima dosta vremena, podrazumeva i veliku potrošnju struje. Kada koristite rernu ključno je da izbegavate njeno otvaranje tokom pečenja, još jedna od moggćnosti je pogodnost koju nude svi moderni uređaji, pa tako i rerna, iskoristite i pecite dva jela u njoj.

Time štedite i vreme i struju. Ranije je isključite i ostavite jelo da se dopeče na toploti dok se rerna hladi. Kada je reč o pripremi i kuvanju hrane, ključna stvar je da veličina šerpe odgovara i velični ringle, da se bespotrebna energija ne bi rasipala, šerpe koje imaju deblje dno, čuvaju energiju jer se hrana u njima brže sprema.

Bojler palite noću

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Ako ste ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključivati samo noću kada je struja jeftinija. To isto važi i za veš mašine. Prozori Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije.

Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem. Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje posebne dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.