KO PREŽIVI, PRIČAĆE: Istražili smo ŠTA je SVE poskupelo u Srbiji i ŠOKIRALI SE! Još malo, pa ćemo i VAZDUH plaćati?
Poskupljenja, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, Stefan Jokić, Filip Plavčić, Profimedia

cene sve više, korpe sve praznije

KO PREŽIVI, PRIČAĆE: Istražili smo ŠTA je SVE poskupelo u Srbiji i ŠOKIRALI SE! Još malo, pa ćemo i VAZDUH plaćati?

Potrošačke cene u julu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za čak 12,8%

Objavljeno:
Marina Letić

Doterali smo do te "slave" da ćemo brže i lakše odgovoriti na pitanje šta nije poskupelo u Srbiji, nego šta je sve poskupelo.

Mada je, ruku na srce, prava začkoljica uopšte se setiti šta još uvek nije poskupelo... Iz dana u dan spisak poskupljenja postaje sve duži i čini se da im neće biti kraja.

Sukob u Ukrajini mnogi su iskoristili kao opravdanje za dizanje cena, iako mnoga poskupljenja nisu u uzročno-posledičnoj vezi sa ovim ratom koji bukti na istoku Evrope.

Još u aprilu globalne cene hrane bile su na najvišem nivou otkako je pre 60 godina počela da se vodi ova vrsta evidencije.

Četiri meseca kasnije mi u Srbiji imamo sve praznije korpe u prehrambenim prodavnicama koje sve paprenije plaćamo.

Sve praznije korpe u marketima
Sve praznije korpe u marketimafoto: Espreso.co.rs

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u julu 2022. godine, u odnosu na jun 2022. godine, u proseku su povećane za 1,0%.

Potrošačke cene u julu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za čak 12,8%.

Ovo su samo neka od poskupljenja koja su nas zadesila poslednjih nekoliko meseci:

Hrana

Za godinu dana najviše je poskupela hrana, a kako se navodi na sajtu Narodne banke Srbije na ovaj rast cena najviše su uticale prošlogodišnje suše, rast svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i znatno uvećani troškovi u proizvodnji hrane.

Prema statistici, cena povrća beleži značajan rast koji se najbolje ilustruje na primeru krompira koji je u maju ove godine bio skuplji 208,3 odsto nego pre godinu dana!

I krompir nije odoleo poskupljenju
I krompir nije odoleo poskupljenjufoto: Printscreen, Profimedia

Ni pekarski proizvodi nisu odoleli poskupljenjima, pa je država ograničila rast cene hleba "Sava".

Nekada su peciva bila najjeftinija opcija za "klopu s nogu", a sada zbog inflacije to više nije tako.

Ranije smo mogli kiflu i čašu jogurta da kupite za 50 dinara, a danas samo čaša jogurta košta toliko.

Kozmetika

Sa skokom inflacije porasle su i cene pojedinih kozmetičkih artikala, a posebnu buru u javnosti podigao je dezodorans poznate marke koji košta 637,99 dinara (150ml).

Muški dezodorans istog proizvođača košta 700,99 dinara. Takođe poskupeli su sapuni pojedinih popularnih kozmetičkih brendova.

Market, Cena, Cene, Dezodorans, Proizvodi
foto: Espreso

Toalet papir

Toaletni papir u Srbiji poskupeo je od 11 do 122 odsto, u zavisnosti od kvaliteta, proizvođača i pakovanja.

10 rolni toalet papira u aprilu 2021. plaćali smo od 199 do 268 dinara, a u aprilu ove godine od 255 do čak 390 dinara.

Struja i gas

Od 1. septembra prosečna cena kilovat sata za domaćinstva i male kupce biće uvećana za 6,5 odsto bez PDV-a, saznaje RTS.

Sa poskupljenjem od 1. septembra prosečna cena kilovat sata biće 8,144 dinara veća u odnosu na postojeću cenu. Prvi računi sa novom cenom struje stići će u oktobru.

Prosečne cene gasa za kupce od 1. avgusta takođe će biti veće za devet odsto.

Gorivo

Talas poskupljenja, očekivano, nije zaobišao ni cenu goriva koja već nekoliko meseci varira iz nedelje u nedelju. Cenu, naravno, diktira svetsko tržište, pa je ovo poskupljenje bilo jedno od najizvesnijih.

Maksimalna cena evro dizela sada je 210,5 dinara, a maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 biće 180 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ove cene važiće do 26. avgusta kada će ministarstvo objaviti novi cenovnik.

Cena evro dizela je, u odnosu na ovonedeljne cene, povećana ja za 3,5 dinara, dok je cena benzin ista.

Taksi usluge

Nakon godina iste početne tarife, taksi u Beogradu još u februaru zvanično je poskupeo za 25 odsto.

Po novoj tarifi, start umesto dosadašnjih 170 je 250 dinara, dok će prva tarifa poskupeti na 73 dinara, što je za dva više od zahteva taksista dostavljenih Sekretarijatu za javni prevoz.

1 / 4 Foto: Beta, Filip Plavčić, Profimedia

Autobuske karte

Nestabilno tržište i gotovo konstantno variranje cena goriva, uticale su na poskupljenje gradskog i prigradskog prevoza. Takođe, cene karata međugradskog i međunarodnog prevoza su "skočile".

Avio-karte

Kriza sa gorivom uticala je i na cenu avio-karata. Cena karte se nije menjala kažu tur-operatori, ali je taksa na gorivo viša od 15 do 25 odsto. Kapacitet jeftinih karata nije više isti zbog potražnje, tako da su i niskobudžetne kompanije povećale cene.

Turistički aranžmani

Nabrojana poskupljenja uticale su i na izmene cenovnika turističkih aranžmana. Putnici su suočeni sa dodatnim troškovima uplaćivanja odmora za neku od letnjih destinacija jer zbog cene goriva aviokompanije insistraju na doplatama i zato neminovno poskupljuju i turistički aranžmani.

Ogrev

U odnosu na prošlo proleće, pelet je poskupeo za šezdesetak odsto, drva preko 50 odsto, slično kao i ugalj.

Prošle sezone cena uglja se kretala od 8.000 do 23.000, a sada je od 9.000 do oko 40.000 za tonu. Međutim, još jedan problem je nestašica ovog energenta.

Rate stambenih kredita

Povećanje euribora, osnovne kamatne stope po kojoj banke u EU pozajmljuju međusobno novac, uticaće na građane koji su podigli kredite u evrima, sa varijabilnom kamatom.

Trenutno 45,5 odsto ukupnih kredita stanovništvu indeksirano je u evrima, navela je Narodna banka Srbije (NBS), od kojih oko četiri petine (79,2 odsto) čine krediti po varijabilnoj kamatnoj stopi.

Od jula rate kredita veće su i do 20 evra, a klijenti su u strahu od daljeg rasta euribora.

Šestomesečni euribor je poslednji put iznad nule bio početkom novembra 2015. godine
Šestomesečni euribor je poslednji put iznad nule bio početkom novembra 2015. godinefoto: Profimedia

Najam nekretnina

Drastično poskupljenje najma nekretnina retko kog podstanara je zaobišlo, a najviše će pogoditi akademce koji na studije dolaze u Beograd.

Kako navode stručnjaci za nekretnine, najam je poskupeo od 30 do čak 70 odsto, u odnosu na period pre korona virusa.

Na skok i u prodaji i zakupu veliki uticaj imali su Rusi koji u velikom broju iznajmljuju stanove u svim većim gradovima Srbije. Kako se vidi u praksi, njima nije problem da izdvoje i nekoliko stotina evra više za najam u odnosu na domaće stanovništvo.

Cene kvadrata

Trend rasta cena kvadrata aktuelan je poslednjih godina, a nastavio se i u 2021. godini i bio je nešto slabijeg intenziteta, da bi 2022. godine doživeo pravu ekspanziju.

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, za prvi kvartal ove godine na tržištu nepokretnosti je u tom periodu obrnuto 1,6 milijardi evra, što je za 23,1 odsto više nego u isto vreme lane. Više od polovine tog novca potrošeno je na kupovinu stanova - 889,5 miliona evra.

U istom izveštaju stoji da je za godinu dana cena stambenih kvadrata u celoj Srbiji porasla od 5 do 23 odsto. Poskupela je i starogradnja i novogradnja, a najveći skokovi u ceni zabeleženi su u Nišu, dok su najmanji u Kragujevcu.

Ugostiteljske usluge

Ugostiteljske usluge u julu su u odnosu na pre godinu dana bile skuplje za 12,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Hrana je u ugostiteljstvu poskupela za 14 odsto, pri čemu je najveće poskupljenje zabeleženo kod salata, 21 procenat, zatim kod variva - 18,8 odsto, dok su topla i hladna predjela poskupela za 14,6 procenata.

Cena kolača je povećana za 14,5 odsto, pečenja i jela po narudžbini za 13,1 procenat, a hleba za 12,2 odsto. Poskupela su i pića i to alkoholna za 13,2 odsto, a bezalkoholna za 12,1 procenat, dok je kod prenoćišta povećanje cena iznosilo 6,2 odsto.

Bankarske usluge i naknade

U avgustu su poskupele i brojne usluge banaka kao što su održavanje računa, podizanje čekova i provizije za mobilno i elektronsko bankarstvo.

Novi namet je i naplata greške, pa ukoliko iz više pokušaja probate da podignete gotovinu na bankomatu, za pogrešno ukucan PIN, banka će "skidati" novac.

Iako se nisu sve banke oglasile o promeni cena, prema informacijama onih koje to jesu uradile, izdavanje serije čekova će koštati 300, umesto pređašnjih 200 dinara, podseća Nova.rs. Izdavanje kartice po hitnom postupku, koje je do sada bilo besplatno, koštaće 400 dinara, dok će isporuka kartice na kućnu adresu, koja je do sada koštala 50 dinara, sada koštati 800.

Dobro razmislite pre kucanja PIN-a, jer i ta greška od sada košta
Dobro razmislite pre kucanja PIN-a, jer i ta greška od sada koštafoto: Stefan Jokić

Tako će građani morati da plate i skuplju proviziju za podizanje novca sa bankomata druge banke, kao i za sve transakcije koje obavljaju preko eBankinga.

Usluge u kozmetičkim i frizerskim salonima

U julu su, skoro svuda, poskupele i usluge u frizerskim i kozmetičkim salonima. Tako vam šišanje negde možda koštati i 200 dinara više.

Iako se cene repromaterijala nisu menjale, u ovim salonima poskupljenje pravdaju borbom za opstanak.

Školarine

Na 16 fakulteta u Srbiji od naredne školske godine biće povećane školarine. Cene je korigovalo pet fakulteta Univerziteta u Beogradu, zatim isto toliko visokoškolskih ustanova u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, dva fakulteta univerziteta u Kragujevcu, tri fakulteta u Nišu, jedan fakultet Prištinskog univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Fakulteti niškog univerziteta su među poslednjima izašli sa korekcijom cena školarina. Naime, oni su čekali da Vlada Srbije usvoji kvote za upis, pa su tek tada raspisali konkurs za upis i objavili cene školarina.

Cene je korigovao Pravni fakultet u Nišu te će budući studenti moraju da izdvoje 3.000 dinara više za školarinu, odnosno 86.000 dinara. Poljoprivredni fakultet je povećao školarine za 5.000 dinara i sada je školarina kod njih 75.000 dinara, dok je Građevinsko-arhitektonski fakultet na smeru Arhitektura podigao cenu školarine za 30.000 dinara, te će studenti koji se finansiraju sami godišnje morati da izdvoje 120.000 dinara, piše Euronews.

Garderoba

Kako prenosi Rojters, najpoznatija modna kuća na svetu u okviru koje je i popularna marka garderobe, dizala je svoje cene za više od 10 odsto svakog meseca u proteklih godinu dana.

Nasuprot tome, prosečne maloprodajne cene evropskih brendova odeće, porasle su za 4,2 odsto u aprilu, pokazalo je istraživanje.

Cigarete

U julu su u Srbiji cigarete poskupele za 10 dinara po paklici. Radi se o drugom povećanju cena ove godine i usklađivanju sa akciznim kalendarom koji će i narednih godina uticati na cene cigareta u Srbiji.

Prema cenama objavljenim u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvođača će koštati od 280 do 560 dinara. Istovremeno, očekuje se da će brendovi ostalih proizvođača takođe poskupeti za isti iznos u prvoj polovini jula, navodi Blic.

 Cene cigareta skočile i u julu
Cene cigareta skočile i u julufoto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Da li je i parking skuplji zbog rata u Ukrajini?

Prema mišljenju mnogih, jedno od najbesmislenijih poskupljenja u ovom ogromnom talasu jeste i ono koje se odnosi na parking. S obzirom na to da vreme i prostor nisu poskupeli, stanovnici Srbije dobro su se zamislili kada su čuli za ovakvu vrstu udara na džep.

Naime, kako pišu Južne vesti, u Odluci Javno-komunalnog preduzeća Parking servis piše da će parkiranje u prvoj zoni u Nišu za prvi sat biti 60 dinara, dok je trenutno 50 dinara. Za drugi čas u prvoj zoni građani više neće plaćati 150, već 180 dinara.

Najveći udar se tek očekuje

Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije inflacija u septembru iznositi 14 odsto.

Tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju. Pored nezaobilazne potrošačke korpe, kućni budžeti su na udaru i zbog drugih velikih izdataka poput pripreme zimnice, polaska đaka u školu, pripreme ogreva za predstojeću zimu i sve to dok se cenovni potresi ne smiruju i kada se najavljuje poskupljenje struje koje će se preliti i na sve proizvode i usluge.

Inflacija će najpre uticati na kućni budžet. Već mnogo novca moramo da odvajamo za hranu i ostale potrepštine. Srećom, za sada računi i komunalije miruju, a sve ovo ostalo ide naviše”, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović i dodaje da je evidentno da su pojedine cene i veštački “napumpane“.

Na pitanje šta je savet građanima u trenutku kada su cene hrane i ogreva drastično poskupele i kada je samo za đačku torbu neophodno izdvojiti mnogo više novca nego prošle godine, naš sagovornik kaže da je preporuka potrošačima da ekonomišu i traže povoljniju ponudu i za proizvode i za usluge.

“Savet je da provere cene u nekoliko radnji jer veliki trgovinski centri primetno pumpaju cene. Dosta proizvoda, poput hrane i kućne hemije, može da se nađe u manjim radnjama znatno jeftinije. Savet je da se ekonomiše, dobro pogleda i proveri jer time može da se uštedi značajan novac. Znači, da se ne kupuje sve na jednom mestu, već da se probere i kupuje tamo gde je najjeftinije”, ističe Gavrilović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.