SRBIN VIŠE NI KOD KINEZA NE MOŽE DA SE OBUČE JEFTINO: U radnjama nismo uspeli da nađemo ni kišobran za 200 dinara!
Ilustracija, Foto: Espreso

papreno

SRBIN VIŠE NI KOD KINEZA NE MOŽE DA SE OBUČE JEFTINO: U radnjama nismo uspeli da nađemo ni kišobran za 200 dinara!

Kako je poslednjih meseci usled pandemske krize, ali i krize u Ukrajini, došlo do poskupljenja gotovo svega, nije ni roba u kineskim radnjama ostala imuna...

Objavljeno:

Prošlo je mnogo vremena od kada su kod nas otvorene prve tzv. kineske radnje, a onda i čitave robne kuće s kineskom robom: od igračaka, preko predmeta za kuću, do šminke, kozmetike i odeće.

Čitave kineske porodice pronašle su svoje mesto u Srbiji. U Beogradu imaju čak i svoj "kvart" to jest blok i to na Novom Beogradu u bloku 70. Kineski blok je nažalost pre godinu dana izgoreo u velikom požaru, te se kapacitet radnji dosta smanjio. Mi smo ih posetili godinu dana kasnije i zapanjili se stanjem.

Osim u ovom bloku, njih maltene možete naći na svaklom koraku, i svaki put kada se setite neke potrepštine, najlogičnije je da ćete to naći kod "Kineza" jer se kod njih bukvalno prodaje sve, od igre do lokomotive.

Ali kako je poslednjih meseci usled pandemske krize, ali i krize u Ukrajini, došlo do poskupljenja gotovo svega, nije ni roba u kineskim radnjama ostala imuna.

Kineska radnja
foto: Nemanja Pančić

Ranije je važilo pravilo, da je u ovim radnjama sve uvek jeftinije, ali da li to važi i danas?

Iz tog razloga, ekipa Espresa posetila je jedan prestonički kineski tržni centar i proverila kakvo je stanje sa cenama proizvoda koje najčešće kupujemo kod njih.

U ovim kišnim danima, pred početak jeseni, najpotrebniji je kišobran, i njih ćete u kineskim tržnim centrima uvek prvo uočiti ulaskom u radnju jer ih izlažu ili na samom ulazu ili na najpreglednijem mestu. Kišobrane za 200 dinara više nećete moći da nađete. Verovali ili ne, najjeftiniji kišobran košta 300 dinara, dok malo kvalitetniji, takođe na rasklapanje košta 500.

Kineski tržni centar, Kinezi, Kineska roba
foto: Espreso

Nije ništa drugačije i sa drugim sitnicama koje kupujemo jedino ili najčešće na ovim mestima, s mišljenjem da je tamo najjeftinije. Šnale, gumice i ostale sitnice za kosu takođe se uglavnom nalaze u blizini kase jer su to stvari kojih se možda ne setimo te s tom namerom odemo i kupimo, ali čekajući u redu za kasu shvatimo da nam trebaju.

Malo je reći da su nas cene iznenadile. Male šnalice za kosu koje smo ranije kupovali za 10 dinara, danas kopštaju 3 puta više, dok najjeftinija velika plastična šnala košta čak 100 dinara. Popularni "skranči" koji navodno štiti kosu od lomeljanja, a takođe je i dekorativan košta takođe 100 dinara.

1 / 3 Foto: Espreso

Još jedna stvar koju takođe najčešće ili jedino kupujemo kod "Kineza" su čaše i šolje. Šolje smo ranije mogli da kupujemo za manje od 100 dinara po komadu, čaše čak i jeftinije od toga.

3 komada čaša koje smo našli, i koje su među najjeftinijima koštaju 550 dinara.

Kineski tržni centar, Kinezi, Kineska roba
foto: Espreso

Kozmetički proizvodi, tačnije kozmetička pomagala za koja ne moramo da brinemo da li su sumnjivog porekla ili sastava, takođe pre biramo da kupimo u kineskoj radnji nego u drogerijama. Tako smo našli najjeftiniji sunđer za šminkanje za 150 dinara, kao i neseser za 350 dinara.

1 / 2 Foto: Espreso

Za kraj smo stavili nešto što nas je možda najviše šokiralo. Jedan običan džemper-bluza, prosečnog kavilteta i još prosečnijeg dezena košta preko 2000 dinara.

1 / 2 Foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.