ESPRESO SAZNAJE! Nema dovoljno novih udžbenika, roditelji MUČE MUKU, boje se da će deca OSTATI BEZ KNJIGA (FOTO)
Školski udžbenici, Foto: Aleksandra Čolić

PANIKA

ESPRESO SAZNAJE! Nema dovoljno novih udžbenika, roditelji MUČE MUKU, boje se da će deca OSTATI BEZ KNJIGA (FOTO)

Neki roditelji ne mogu da izdvoje novac za nove udžbenike, te svojoj deci nabavljaju stare udžbenike ili kopiraju nova izdanja, ali to najčešće nije moguće

Objavljeno:

Kada stigne avgust roditelji u svojim kućnim budžetima planiraju još jednu stavku - priprema dece za školsku godinu.

Udžbenici su jedan od izdataka u pripremama dece za početak školske godine - tu su i pribor, torbe, odeća, mesečna karta za GSP... Roditelji koji školuju dva deteta moraju za komplet novih udžbenika da izdvoje prosečnu platu u Srbiji.

Udžbenici za školu
Udžbenici za školu foto: Aleksandra Čolić

Neki roditelji ne mogu da izdvoje toliko, te svojoj deci nabavljaju stare udžbenike ili kopiraju nova izdanja, ali to najčešće nije moguće. Prvo zato što škole i nastavnici isključivo zahtevaju izdanje koje je propisano u spisku školske literature, drugo zato što autorska prava ne dozvoljavaju deljenje i kopiranje originalnog udžbenika.

A da novih udžbenika nema dovoljuno, saznali smo na terenu kada je u jednoj prestoničkoj knjižari u roku od 10 minuta ušlo desetine roditelja sa spiskom u rukama, i isto tako izašlo jer su na pitanje da li ima određenih knjiga, dobili negativan odgovor.

Red ispred knjižare
Red ispred knjižarefoto: Aleksandra Čolić

Pitali smo radnicu knjižare zašto je to tako i iznenadili se odgovorom.

Posebno jedan izdavač je problematičan jer nisu dovoljno odštampali primeraka. Roditelji već postaju nervozni jer se bliži septembar, ulaze kao što vidite svaki čas. Knjižare uglavnom u ponudi imaju samo izdanja svog izdavača, a svaki komplet knjiga ima na spisku različite izdavače pa su roditelji primorani da se šetkaju iz jedne do druge knjižare da bi nabavili ceo komplet", rekla je za Espreso radnica jedne beogradske knjižare.

Ris papira košta 700 dinara

Pored udžbenika koje prodaju, u ponudi imaju i školski pribor, čije cene su pristojnije, za razliku od pojedinih superkamarketa koji nude sveske od po čak 1300 dinara, te smo pitali kako su održali tako niske cene.

Nije što ja radim u ovoj knjižari, ali ovo je zaista jedna od retkih knjižara u Srbiji gde možete naći svesku od 22 dinara. Sigurno ste i sami primetili da one najobičnije sveske od 32 lista, sa malo šarenijim dezenom koštaju najmanje 50 dinara. Ali uskoro će i to da poskupi, jer se povećala cena papira. Očekuje povećanje cene udžbenika, ali i veće cene svezaka. Ris papira do skoro je koštao 350 dinara, sada košta 700", rekla je naša sagovornica.

Školski pribor
foto: Espreso

Četiri štamparije u Srbiji zatvorene

Povećanje cene papira za fotokoporanje uslovljena je time što su čak 4 štamparije u Srbiji nedavno prestale sa radom, potvrdila nam je sagovornica.

Zbog zatvaranja čak 4 štamparije u zemlji, u problemu je sporni izdavač. Iako znamo da u ponudi nemaju knjige koje roditelji traže, opet smo u obavezi da ih uputimo na adresu knjižare tog izdavača kada došu na naša vrata", dodala je za kraj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.