ESPRESO GODINU DANA POSLE POŽARA U BLOKU 70! Tržni centar smo zatekli u OVAKVOM stanju, ZGRANUĆETE SE! (FOTO)
Kineski tržni centar, Foto: Aleksa Petrović, Marko Nikolić

RUINA

ESPRESO GODINU DANA POSLE POŽARA U BLOKU 70! Tržni centar smo zatekli u OVAKVOM stanju, ZGRANUĆETE SE! (FOTO)

Vlasnik lokala u prizemlju, čiji je prostor srećom ostao netaknut, kaže da sada oseća posledice požara, i to dvostruko

Objavljeno:

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, mnogo porodica preko noći ostalo je bez posla i budućnosti.

10 sati akcije gašenja požara, 127 vatrogasaca i 50 vatrogasnih vozila učestovalo je tog kobnog 12. avgusta kada je izgoreo ogroman deo Kineskog tržnog centra u bloku 70 na Novom Beogradu. Na svu sreću nije bilo povređenih u požaru, ali je veliki broj porodica ostalo bez posla od kojieg su živeli.

Ekipa Espresa posetila je ovu lokaciju godinu dana posle požara kako bi se uverili šta se sada tamo dešava, te šta je sa Kinezima čiji lokali su izgoreli. Situacija koju smo tamo zatekli nije najsjajnija - prodavci čiji su objekti pretvoreni u pepeo zakupili su kontejnere u kojima danas prodaju svoju robu.

1 / 9 Foto: Aleksa Petrović

U kontejnerima nema klime, prostor je jako mali, i sada na ovako visokim temperatura oni jedva izdržavaju, a povrh svega toga, prodaja nije kao što je nekada bila. Zbog ograničenog prostora, svoju robu moraju da čuvaju u kombijima, a izlažu samo najneophodnije.

Jedan od preduzetnika koji je iznajmljivao lokal koji je izgoreo, i koji je bio primoran da se preseli u kontejnere u bloku 70, Kuon, kaže za Espreso da je već "digao ruke", jer čekaju mesecima dozvolu za renoviranje.

1 / 3 Foto: Aleksa Petrović

Mi smo spremni da platimo. Postojale su čak dve opcije: Ili bi vlasnici platili investitoru ili bi se nama skidalo od kirije ali da se što pre vratimo tamo gde smo bili. Nama odgovaraju obe opcije, jer sve je bolje od ovih malih kontejnera", rekao je vidno uznemiren Kuon.

Vlasnik lokala u prizemlju, čiji je prostor srećom ostao netaknut, kaže da sada oseća posledice požara, i to dvostruko.

Mi smo čekali 4 meseca da se prostor raščisti posle požara, tu sam mnogo para već izgubio. Moja desetočlana porodica prihoduje od ovog posla. A sada kada smo se vratili, osetili smo da posao više nije kao što je nekad bio. Ljudi ne dolaze, verovatno misle da je sve izgorelo. Pritom nama stalno prokišnjava jer krov nisu zatvorili. Kupio sam lokal par meseci pre požara, a pre toga sam 5 godina iznajmljivao, baš sam se usrećio...", rekao nam je jedan od vlasnika lokala u bloku 70.

Blok 70, Požar, Kineska radnja
foto: Aleksa Petrović

Povodom gradnje novog Kineskog bloka na Novom Beogradu, u bloku 72, pitali smo vlasnika lokala da li ima interesanata da se presele na novu adresu.

Preseliće se ko ima novca. Čuli smo da se lokali prodaju za 400 hiljada evra, te pare nema niko, svima se jedino isplati da plate renoviranje, pošto nisu osigurali objekte i nemaju pravo na obeštećenje", odgovorio je vlasnik lokala.

Udruženje vlasnika lokala u bloku 70 skupilo je svu dokumentaciju potrebnu za renoviranje tržnog centra, a prema rečima čoveka koji radi u obezbeđenju lokala, oni su čak dobili i solidnu ponudu, koja im je navodno odbijena.

Blok 70, Požar, Kineska radnja
foto: Aleksa Petrović

Vlasnici su pronašli i investitora koji bi im renovirao lokale. Dobili su ponudu od devet hiljada i osamsto evra po lokalu. Ponuda je bila ključ u ruke, a lokali bi bili tipski od 18 kvadrata. Ali čuo sam da im je ta ponuda odbijena. U aprilu su ponovo predali potrebnu dokumentaciju svi vlasnici oštećenih lokala i sada čekaju dozvolu za renoviranje", rekao je za Espreso radnik obezbeđenja.

Svi se boje neizvesnosti. Prodavci su osetili da im posao slabije ide, blok 70 više ne izgleda kao što je nekad izgledao, a naznaka za promene još uvek nema. Vlasnici lokala nestrpljivo čekaju da dobiju dozvolu za renoviranje, jer znaju da bi se zakupci vratili pre tu nego na novu adresu modernog i skupog tržnog centra.

1 / 8 Foto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

(Espreso/Jovana Vojinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.