SRBIJU TEK OČEKUJE VRHUNAC POSKUPLJENJA! Cene hrane već "divljaju", a tu su i struja, ogrev, škola...
Cene namirnica, Foto: Espreso

spremite se

SRBIJU TEK OČEKUJE VRHUNAC POSKUPLJENJA! Cene hrane već "divljaju", a tu su i struja, ogrev, škola...

Inflacija u Srbiji u julu nastavila je da raste i iznosila je 12,8 odsto, od čega je oko 70 odsto doprinosa poticalo od rasta cena hrane i energenata

Objavljeno:

Vrhunac poskupljenja građane ipak tek očekuje, jer će prema novoj centralnoj projekciji Narodne banke Srbije ona iznositi 14 odsto u septembru.

Tradicionalno, ovo je mesec u kom građani imaju i najviše troškova i povećanu potrošnju.

Pored nezaobilazne potrošačke korpe, kućni budžeti su na udaru i zbog drugih velikih izdataka poput pripreme zimnice, polaska đaka u školu, pripreme ogreva za predstojeću zimu i sve to dok se cenovni potresi ne smiruju i kada se najavljuju poskupljenje struje za domaćinstva, koje će se preliti i na sve ostale proizvode i usluge.

Cene, Poskupljenje
foto: Profimedia

"Inflacija će najpre uticati na kućni budžet. Već mnogo novca moramo da odvajamo za hranu i ostale potrepštine. Srećom, za sada računi i komunalije miruju, a sve ovo ostalo ide naviše", kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović i dodaje da je evidentno da su pojedine cene i veštački napumpane.

Na pitanje šta je savet građanima u trenutku kada su cene hrane i ogreva drastično poskupele i kada je samo za đačku torbu neophodno izdvojiti mnogo više novca nego prošle godine, sagovornik ovog biznis portala kaže da je preporuka potrošačima da ekonomišu i traže povoljniju ponudu i za proizvode i za usluge.

"Savet je da provere cene u nekoliko radnji jer veliki trgovinski centri primetno pumpaju cene. Dosta proizvoda poput hrane i kućne hemije može da se nađe u manjim radnjama znatno jeftinije. Savet je da se ekonomiše, dobro pogleda i proveri jer time može da se uštedi značajan novac. Znači da se ne kupuje sve na jednom mestu već da se probere i kupuje tamo gde je najjeftinije", ističe Gavrilović.

Cena, Cene, Proizvodi, Market, Pijaca, Dezodorans, Skupoceno
foto: Espreso

Komentarišući neopravdano podizanje cena, on navodi da gde god se pronađe primer da u jednoj radnji jedan proizvod košta 500 dinara, a u drugoj 300, to znači da trgovac neopravdano "drži" tako visoku cenu i da pokušava da zaradi na talasu poskupljenja.

"Naročito nisu opravdana poskupljenja ogreva. U ovom slučaju postavlja se pitanje šta je poskupelo nekome ko priprema drva, pa je metar bio 50-60 evra, a sada je 100. To je primer kako se koristi prilika i rat u Ukrajini, koji je sada izgovor za sve i tamo gde ima i gde nema logike. Jednostavno, pojedini sektori pokušavaju neopravdano dodatno zarade, a naravno ima primera i gde su poskupljenja u prihvatljivim i logičnim procentima potpuno opravdana", napominje on.

Prema mišljenju predsednika Efektive, neopravdana poskupljenja takođe su primetna kod većine hrane, kućne hemije, kozmetike i u sektoru proizvoda i usluga.

"Primera radi, kada je reč o uslugama, drastično je poskupela ugradnja klime, koja je do prošle godine bila 50-60 evra, a sada je 100 evra. Zbog čega je sada ova usluga skupjlja? Majstori se pravdaju i kažu da je poskupeo materijal, a onda se nameće pitanje koji materijal jer oni zapravo samo 'ruke' naplaćuju", podvlači on.

Pitali smo Beograđane da li će praviti ove godine zimnicu ili će zbog cena namirnica odustati!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.