Ako gazde dignu kirije, polovina studenata to neće moći da plati!
Kirija, Foto: mojanekretnina.rs, Profimedia

anketa

Ako gazde dignu kirije, polovina studenata to neće moći da plati!

U anketi je učestvovalo 410 studenata, od toga 53 odsto sa Univerziteta u Novom Sadu, 41 odsto sa Univerziteta u Beogradu i pet odsto sa drugih univerziteta u Srbiji

Objavljeno:

Više od polovine studenata procenilo je da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od onog koji je do sada bio predviđen za zakup nekretnine u kojoj stanuju.

To je pokazala anketa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prenosi list Nova.

U anketi je učestvovalo 410 studenata, od toga 53 odsto sa Univerziteta u Novom Sadu, 41 odsto sa Univerziteta u Beogradu i pet odsto sa drugih univerziteta u Srbiji.

Najveći broj ispitanika tokom školske godine živi u garsonjeri ili jednoiposodnom stanu.

Za odabir stana najbitniji su im cena zakupnine, zatim mesečni troškovi stana, lokacija, enterijer, pa kvadratura.

Studenti
foto: Profimedia

Anketirani studenti Univerziteta u Beogradu u najvećem procentu iznajmljuju stanove, dok studenti Univerziteta u Novom Sadu najvećim delom žive u kući ili stanu koji je u vlasništvu njihovih roditelja.

Kao najčešće razloge poskupljenja studenti navode inflaciju, dolazak državljana iz Rusije i Ukrajine, ali i “pohlepu i bezobrazluk vlasnika stanova”.

Najveći broj anketiranih studenata, njih 53 odsto procenjuje da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od do sada predviđenog zakupa nekretnine u kojoj će stanovati.

Studenti
foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Maksimalno prihvatljivo povećanje cene zakupa na mesečnom nivou za većinu ispitanika bi bilo do 50 evra. Ako cene zakupa nastave da rastu, čak polovina studenata navodi da će morati da nađe honorarni posao, a 38 odsto njih da će morati da se vrati u mesto prebivališta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.