STUDENTI NEMAJU GDE, STANODAVCE TO NE ZANIMA! Krije rastu, RAZUMEVANJA NIGDE!
Ilustracija, Foto: Printscreen/facebook/SBU, Profimedia, Espreso

bezobrazluk

STUDENTI NEMAJU GDE, STANODAVCE TO NE ZANIMA! Krije rastu, RAZUMEVANJA NIGDE!

Pravdaju se pandemijom i situaciji u Ukrajini

Objavljeno:

Pored toga što su skočile cene kvadrata nekretnina u Srbiji, tako su i cene najma istih porasle u poslednjih godinu dana.

Jedan od razloga je i pogođenost pandemijom koronavirusa, te su stanodavci, kako su par meseci bili bez stanara, pa samim tim i bez novca od kirije, bili prinuđeni da nadoknade izgubljeno. To svakako nije opravdano, jer su pandemijom bili pogođeni gotovo svi, te je bilo udaraca po svačijem džepu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen

Juče smo pisali o slučaju prosečnog stana u Novom Sadu čija kirija iznosi skoro 800 evra.

Ali novonastala situacija gde se dešavaju povećanje cena gotovo svega zbog rata u Ukrajini, dala je veću slobodu stanodavcima da povećaju kirije čak i svojim stanarima koji tu žive dugi niz godina.

Studenti koji žive u Beogradu i prinuđeni su da iznajlmljuju stan, novonastala situacija najviše pogađa, jer druge opcije nemaju.

Jedna od "žrtava" bahatih stanodavaca bez razumevanja je i Nataša Mitrović, koja je za portal Espreso ispričala svoje iskustvo:

Gazdarica mi je najavila samo mesec unapred. Povećala je cenu za 30 %. Osim toga, do tada grejanje mi je bilo uračunato u cenu, međutim osim što je želela da mi poveća kiriju, bila je priča da će od ove zime da plaćam i grejanje po punoj ceni što smatram da je bezobrazluk jer je brojilo za grejanje zajedničko te i ona se greje" rekla je naša sagovornica.

Sagovornica Espresa je takođe spomenula i da je ostala bez depozita, jer nije htela da prihvati povećanje cene kirije.

Depozit nije vratila sa izgovorom da nije otkazni rok trajao mesec dana, nego 15 iako u zakonskim regulacijama izričito stoji da otkazni rok može biti samo 15 dana. Takođe, osim što je prigrabila depozit, navodno je tražila dodatni keš jer je bilo nesto uništeno iako to nije bilo od strane mene uništeno već je tako bilo kad sam ušla u stan. Naravno, dodatni keš od mene neće videti." dodala je Nataša.

Prinuđena da potraži novi stan, krenula je u potragu na sajtovima, ali je nažalost primetila da su cene stanova skočile.

Primetila sam da su jako skočile, dok sam tražila novi stan. Međutim imala sam sreću da se preselim za dosta povoljniju kiriju u odnosu na onu koju sam bila prvobitno plaćala kod nje" navela je naša sagovornica.

Studenti najviše pogođeni?

Plato ispred Filzofskog fakulteta u Beogradu
Plato ispred Filzofskog fakulteta u Beogradufoto: Espreso.co.rs

Još negativnih iskustava imali smo prilike da pročitamo u diskusiji na studentskoj Facebook grupi. Pitanje je bilo: Da li su vam stanodavci povećavali kiriju pod izgovorom da je sada sve skuplje, a da pritom ne žele da poprave uređaje po stanu?

Jedna učesnica ove diskusije napisala je da će od 1. juna morati da plaća veću cenu kirije.

Komentari
foto: Printscreen/facebook/SBU

Međutim, tu su i oni koji nisu hteli da nasednu na ovu situaciju te su stan otkazali.

Komentar
Komentarfoto: Printscreen/facebook/SBU
Komentar
Komentarfoto: Printscreen/facebook/SBU

Bilo je i onih koji ne vide ništa pogrešno u povećanju cena kirije.

Komentar
Komentarfoto: Printscreen/facebook/SBU

Podstanari sve teže stižu do svog kvadrata

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia/Ilustracija

Cene stanova jesu skočile, i većini mladih je jedina opcija kupovine stana uz pomoć stambenog kredita.

Međutim nisu ni kamate male, pa je pitanje da li se više isplati kupiti stan na kredit ili iznajmljivati ga po sve višim cenama kirije. Nepremostiva prepreka za one koji pokušavaju da kupe prvi stan najčešće je obavezno učešće za koje nemaju dovoljno novca.

Nagla potražnja za stanovima još više zatvorila tržište za "obične ljude" - one koji pokušavaju da dođu do prvog stana, jer su astronomske cene kvadrata za njih postale gotovo nedostižne.

( Espreso )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.