KIRIJE U BEOGRADU NIKAD VEĆE! Ukrajinci podigli cene, ni garsonjera ne može da se nađe za 300 EVRA
Kirija, Foto: Profimedia

IMA LI KRAJA?

KIRIJE U BEOGRADU NIKAD VEĆE! Ukrajinci podigli cene, ni garsonjera ne može da se nađe za 300 EVRA

Statistika govori da stanove najčešće zakupljuju mladi, te mlađi bračni parovi, ali i da dobar deo godine u njima masovno provode studenti

Objavljeno:

Tržište nekretnina u Srbiji ne miruje. Cena kvadrata već obara sve rekorde, a novi trend od koga strahuju podstanari, ali i studenti, jeste poskupljenje zakupa. "Podgrejane" dolaskom sve više Ukrajinaca, posebno u Beograd, kirije su veće i do 20 odsto, a u pojedinim slučajevima su dostigle i drastično veću cenu. Tako se ovih dana sve češće postavlja pitanje ima li kraja poskupljenju zakupa stanova i šta čeka studente koji već u junu kreću u potragu za krovom nad glavom.

Mesečne kirije u prestonici već su porasle. Poskupljenja su prvo bila stidljiva, od pet do najviše 10 odsto, ali poslednjh mesec dana sve je više primera u koje je teško i poverovati. Sve više Ukrajinaca u Beogradu, prinuđenih da zakupljuju stanove, podigli su tražnju za kvadratima, a takvu činjenicu iskoristii su i zakupodavci.

Praktično, za iznajmljivanje stana od oko 50 kvadrata u centru Beograda potrebno je u proseku izdvojiti oko 500 evra, a za one luksuznije, kirija ide i do 1.000 evra. Cene su istovremeno rasle i na manje atraktivnim lokacijama, pa je tako kirija za stan na Zvezdari od 45 kvadrata skočila sa 300 na 400 evra.

- U nekim ekstremnim slučajevima, kada je reč o luksuznim stanovima, kirije idu od 800 evra, preko hiljadu, pa čak i do 3.000. Imamo slučajeve i da zakupodavci luksuzijih stanova sve češće pritišću stanodavce da izađu ne bi li uzeli veće pare, a neretko se dešava, da zbog straha da se ne nađu na ulici, više para za kiriju nude i sami stanari - kažu sagovornici upućeni u ovu problematiku.

1 / 5 Foto: Profimedia

Studenti na udaru

Statistika govori da stanove najčešće zakupljuju mladi, te mlađi bračni parovi, ali i da dobar deo godine u njima masovno provode studenti. Oni u potragu za stanom kreću već u junu, u avgustu i septembru su mahom svi već useljeni, te je sada pitanje koiko će ih ove godine i plaćati.

Sada je već činjenica da u Beogradu ne mogu da pronađu pristojan stan ispod 300 evra, i to bez režija.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.