NAJNOVIJA VEST VEZANA ZA CENU GORIVA U SRBIJI: Ovo je javljeno
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/AUTOANALIZA, Profimedia

PRODUŽAVA SE UREDBA?

NAJNOVIJA VEST VEZANA ZA CENU GORIVA U SRBIJI: Ovo je javljeno

Fjučersi na naftu brent za avgust su porasli na 118,85 dolara po barelu, pa i do skoro 120 dolara, a za američku naftu WTI na 112,96 dolara po barelu, pa i do 115 dolara

Objavljeno:

Cene goriva u maloprodaji u Srbiji i dalje će biti ograničene jer će, kako saznaje "24sedam", Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata biti produžena.

Naime, ova uredba danas prestaje da važi, a očekuje se da će je u toku dana Vlada Srbije produžiti, i to najverovatnije opet na mesec dana, odnosno do kraja jula.

S obzirom na to, očekuje se i da danas u toku dana (do 15 časova) dođe i do novog usklađivanja cena derivata u maloprodaji jer su cene od prošlog petka "zakucane“ do danas, zbog isteka uredbe.

1 / 5 Foto: Profimedia

Šta čeka vozače?

Na osnovu ove uredbe do sada su se svakog petka obračunavale nove cene goriva (bezolovnog benzina BMB95 i evrodizela) u maloprodaji, u skladu sa kretanjem cene nafte na svetskim berzama. Naime, maloprodajna cena goriva formira se na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu se dodaje trgovačka marža koja iznosi sedam dinara po litru. Prosečne veleprodajne cene obračunava Ministarstvo energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova dostavlja ih Ministarstvu trgovine koje utvrđuje najviše maloprodajne cene i to objavljuje do 15 časova.

Naftaši upozoravaju da je svako ograničavanje cena održivo jedino u kratkom roku, a da ovakva situacija na domaćem tržištu traje predugo i da može dovesti do poremećaja. Naime, kako naglašavaju, cene goriva su niske i kao takve "ne mogu da pokriju troškove uvoza nafte“.

S druge strane, vozači se i sa ovako "kontrolisanim cenama“ bukvalno "hvataju za glavu“, i pitaju se šta bi bilo da nema ograničenja. Podsetimo, početkom februara, od kada se na ovaj način usklađuju cene, evrodizel je koštao 179 dinara po litru, a bezolovni benzin BMB95 171 dinar. Skoro pet meseci kasnije, evrodizel je poskupeo za 33 dinara po litru, a BMB95 za 30 dinara, pa je cena od prošlog petka (još aktuelna) na pumpama za evrodizel 212 dinara po litru, a za bezolovni benzin 201 dinar.

Nafta opet počela da divlja, pa se malo smirila...

Inače, cene nafte na svetskim berzama su, kako piše Rojters, u sredu ojačale četvrtu nedelju zaredom, uz zabrinutost zbog ograničene ponude i slabije globalne ekonomije.

Fjučersi na naftu brent za avgust su porasli na 118,85 dolara po barelu, pa i do skoro 120 dolara, a za američku naftu WTI na 112,96 dolara po barelu, pa i do 115 dolara.

Cene su porasle pošto su se zemlje G7 složile da istraže opcije za nametanje ograničenja cena na izvoz ruske nafte. Ipak, danas u toku dana nafta je pojeftinila, pa se brent kreće na oko 116 dolara, a WTI na 110 dolara po barelu, prema podacima portala oilprice.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.