10 NAVIKA KOJE SVI IMAMO, A NENORMALNO NAM TROŠE STRUJU: Smesta prestanite to da radite ako hoćete da uštedite
Ilustracija, Foto: Profimedia

smanjite troškove

10 NAVIKA KOJE SVI IMAMO, A NENORMALNO NAM TROŠE STRUJU: Smesta prestanite to da radite ako hoćete da uštedite

Promenom ovih navika uz malo truda i samodiscipline nećete ništa izgubiti od udobnosti Vašeg života ali ćete doprineti čistijoj okolini i imaćete dodatni novac u džepu svakog meseca

Objavljeno:

Slobodno možemo da kažemo da električna energija pokreće moderni svet. Iako nam toliko znači, resursi za njenu proizvodnju su ograničeni i sama proizvodnja značajno doprinosi zagađenju okoline.

Mi svakodnevno, u svojim domaćinstvima, koristimo mnogo električne energije, punjenjem mobilnih telefona, gledanjem televizora i sl.

Na neku potrošnju ne možemo da utičemo ali na neku možemo. Iznenadili bi ste se kako obične navike imaju veliki uticaj na Vaše godišnje troškove za energiju. Promenom ovih navika uz malo truda i samodiscipline nećete ništa izgubiti od udobnosti Vašeg života ali ćete doprineti čistijoj okolini i imaćete dodatni novac u džepu svakog meseca.

Pogledajte 10 navika koje nepotrebno troše struju

KORIŠĆENJE GREJANJA I KLIME

Od svih 10 navika koje nepotrebno troše struju ova je zasluženo na prvom mestu. Grejanje zimi i klimatizacija leti predstavljaju neki standard življenja, ali ako se zna da grejanje čini 47% a klima uređaj 18% ukupnog troška za energiju u Vašoj kući vredi posvetiti pažnju ovima dvema stvarima. Ovde nije reč o tome da treba da se smrzavate zimi ali nije ni logično da u januaru po kući šetate u letnjoj odeći niti da se u avgustu u Vašoj dnevnoj sobi osećate kao da ste u Norveškoj. Lekari preporučuju da klima uređaj treba da bude podešen tako da razlika spoljašnje i unutrašnje temperature bude više oko 5 stepeni celzijusa. Zimi, ako ste obučeni u skladu sa godišnjim dobom, temperatura u dnevnoj sobi bi trebala da bude između 21-22 stepena celzijusa. Takođe, kada niste prisutni kod kuće ili noću kada spavate, u zimskom periodu možete smanjiti temperaturu a u letnjem periodu i ugasiti klima uređaj. Na tržištu postoje programabilni termostati koji će automatski uključivati i isključivati grejna tela umesto Vas. Ako ovo prihvatite videćete razliku u računima. Dodatni novac koji ste uštedeli možete potrošiti na stvari koje Vas čine srećnim.

VRELA VODA U BOJLERU

Ljudi, intuitivno, misle da se sa povećanjem temperature u bojleru dobija veća količina tople vode. Do nekle je to i tačno, jer je potrebno više hladne vode da se ohladi vrela voda iz bojlera na podnošljivu temperaturu za kupanje. Ali ako bolje razmislimo, za normalno tuširanje, nama uopšte ne treba toliko tople vode. Stalno uključivanje bojlera da bi se održala viska temperatura vode u bojleru (uzmite u obzir da treba ulagati više energije da bi se održala visoka temperatura zbog većih gubitaka) je nepotrebna potrošnja električne energije i gubitak para. Preporučuje se da se bojler podesi da zagreva vodu do temperature od 50 stepeni celzijusa. Ova temperatura zadovoljava sve potrebe za toplom vodom, štedi energiju i smanjuje nastajanje kamenca u bojleru. U našem postu pod nazivom stalno ili povremeno uključen bojler smo obavili niz merenja i pokazali koliko struje troši bojler.

Bojler
foto: Printscreen

VEŠ MAŠINA RADI POLUPRAZNA

Pojedine vešmašine imaju podesiva opterećenja, odnosno pre početka pranja mere težinu prljavog veša i prema tome podešavaju program pranja. Većina veš mašina nema ovakvu mogućnost. Dakle, kod većine vešmašina koristiće se ista količina vode i sredstva za pranje bez obzira da li ste je napunili ili perete jedan par čarapa. Veš mašinu uključujte kada se nakupi dovoljno prljavog veša za maksimalni kapacitet vešmašine. Takođe, s obzirom da za nas nije bitno kada će vešmašina da radi uvek je uključujte u vreme jeftine tarife, ako imate dvotarifno brojilo.

NIŽA TEMPERATURA ZA PRANJE VEŠA

Koristite uvek niže temperature vode u vešmašini, kada god je to moguće. Najveći deo energije koju potroši vešmašina (oko 90%) odlazi na zagrejavanje vode. Da li je potrebno peškire prati u režimu najtoplije vode, iako njih koristimo kada smo se okupali a neku osetljivu majicu peremo u hladnoj vodi jer je osetljiva iako smo se znojili u njoj. Današnja sredstva za pranje veša su izuzetno efikasna i ako nemate potrebu uklanjanja masnoće sa veša, nemate ni potrebu pranja na najvišim temperaturama. Programi sa manjom temperaturom vode, velika ušteda.

MAŠINA ZA SUDOVE RADI POLUPRAZNA

Sve što je rečeno za vešmašinu važi i za mašinu za pranje sudova. Prosečna mašina za pranje sudova troši oko 1800 vati na sat. Ako imate naviku da je uključujete za samo nekoliko komada posuđa to će se odraziti na troškove za struju. Preporuka za uštedu energije i sredstva za pranje je da se mašina za sudove uključuje samo kada imate dovoljno prljavog posuđa da možete da popunite pun kapacitet mašine za pranje sudova.

Mašina za sudove
foto: Printscreen/jutjub

RAD PRAZNOG ZAMRZIVAČA

Zamrzivači su sjajna stvar, omogućavaju nam da nam namirnice uved budu dostupne. Mesečno zamrzivač potroši oko 100 kilovat/sati, i to je u redu za namenu zbog koje ga imamo. Ali ako nam je zamrzivač gotovo prazan, njegov rad je čisto bacanje para.

OSTAVLJATE RAČUNAR DA RADI CEO DAN

Iz nekog razloga, ljudi veruju da računari ne troše mnogo energije, ali to nije baš u potpunosti tačno. Neka istraživanja su pokazala da računari koji rade po ceo dan troše 1.6% ukupne količine električne energije. Preporuka je da se računari isključuju ukoliko ne planirate da ih koristite u narednih 30 minuta. Pored uštede u novcu za potrošenu energiju i računar će raditi manje sati pa će mu i radni vek biti duži.

NEPOTREBNO OSTAVLJANJE SVETLA UKLJUČENA

Ovo je jedna od najočiglednijih loših navika koja troši struju, ali i najlakša za ispravljanje. Uključeno svetlo u prostorijama u kojima ne boravite nikako ne doprinosi Vašem komforu. Isključenjem svetla kada napuštate sobu ili dom, uštedećete određenu količinu električne energije i produžiti životni vek sijalicama.

Sijalica
foto: Printscreen

MIROVANJE ELEKTRIČNIH UREĐAJA

Sve višekućnih aparata radi u režimu mirovanja. To je stanje kada televizor ne radi ali je spreman u svakom trenutku da se uključi pomoću daljinskog upravljača ili punjač za mobilni telefon kada se telefon na puni i sl. Iako je potrošnja svakog od ovih uređaja, pojedinačno vrlo mala ona može postati vidljiva, na mesečnom nivou, sa povećanjem broja ovakvih uređaja (televizor, punjač za laptop, punjači za sve telefona koje poseduje Vaša porodica…). Lošu naviku da se punjači za mobilne telefone drže uključeni u struju i kada nema punjenja telefona možete da promenite ako opredelite neku posudu ili korpu gde ćete držati sve punjače za mobilne telefona. Kada treba da punite mobilni telefon uzmite punjač iz korpe napunite telefon i vratite ga ponovo u korpu. Sa druge strane svi uređaji koji su u stanju mirovanja ne moraju da budu spremni noću, kada spavate ili kada ste na poslu. Najpraktičnije je da oni svi budu uključeni u produžni kabl sa prekidačem. Kada izlazite iz stana pritiskom na prekidač gasite sve potrošače u stanju mirovanja.

STAJANJE ISPRED OTVORENOG FRIŽIDERA

Ovo se svima dogodilo. Kada nešto želite da jedete a neznate tačno šta vi otvorite frižider i onda smišljate dok hladan vazduh izlazi iz frižidera. Pogađate, vazduh koji je zamenio hladan vazduh koji je izašao mora ponovo da se ohladi, dakle da se potroši dodatna energija koja ne bi bila potrebna da niste imali duboko razmišljanje ispred otvorenih vrata frižidera. Naravno, reći ćete da je to zanemarivo… Neka istraživanja su pokazala da prosečan korisnik frižidera, godišnje, provede oko 10 sati razmišljajući ispred otvorenog frižidera. Priznaćete, to nije zanemarivo. Ovu naviku je jedostavno promeniti, razmislite šta želite da uzmete iz frižidera pre nego što otvorite vrata. Ako promenite ovih 10 navika koje nepotrebno troše struju očekujte i smanjenje računa za električnu energiju.

Frižider
foto: Printscreen/Youtube

(Espreso / Moja radionica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.