MANITE SE RASIPANJA, KONTROLIŠITE SVOJE FINANSIJE UZ POMOĆ 3 TRIKA: Uštedite za "crne dane", a evo i kako
ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

MANITE SE RASIPANJA, KONTROLIŠITE SVOJE FINANSIJE UZ POMOĆ 3 TRIKA: Uštedite za "crne dane", a evo i kako

Smanjivanje troškova i nabavljanje samo neophodnih stvari, kako bi se ostatak novca sačuvao za te dugo najavljivanje „crne dane“

Objavljeno:

U danima kada sa svih strana slušamo kako nas očekuje neverovatno teška zima, kako će nedostajati ovoga ili onoga, kako se sprema kriza neviđenih razmera i slično – naš mozak se, prirodno, prebacuje u stanje povećanog opreza. To stanje povećanog opreza kod nekoga znači kupovinu velikih količina šećera, a kod nekog drugog može da znači – uštedu novca. Preciznije, smanjivanje troškova i nabavljanje samo neophodnih stvari, kako bi se ostatak novca sačuvao za te dugo najavljivanje „crne dane“. Ako spadate u grupu koja misli da bi trebala malo da prištedi i tako sačuva svoj novac, donosimo vam nekoliko saveta kako to možete da uradite.

Kao i u našim prethodnim lekcijama iz ličnih finansija i ovde vam donosimo savete, ali je ključ da imate dovoljno discipline da ih primenite. Jedino tako možete popraviti svoje lične finansije.

Glava, ne emocije

Emocionalna kupovina je najgora stvar koja može da zadesi vaše lične finansije. Dovoljno je da samo malo zastanete i razmislite: koliko od svih tih stvari koje ste „morali da imate“ sada koristite? Koliko njih vam je zaista zatrebalo u nekom trenutku? Da li zaista taj novac niste mogli da potrošite na neki bolji način?

Tegla, Novac, Novčići
foto: Profimedia

Postoji jedan dobar savet za sve koji su skloni impulsivnoj kupovini: kada pomislite da nešto „morate da imate“, zastanite i sačekajte nedelju dana. Ukoliko posle tog vremena i dalje želite istu stvar – onda idite i kupite je. Ali, velika je verovatnoća da ćete promeniti mišljenje.

Prilagođavanje budžeta

Ritam savremenog života je takav da nam često donosi promene u dnevnoj rutini i navikama, a to sa sobom povlači i promene u našem budžetu, tj. alokaciju postojećih novčanih resursa. Na određeni način, ovaj savet je povezan sa prethodnim, koji vam pomaže da odredite na šta je bolje potrošiti novac.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Kada bolje fokusirate svoju potrošnju, ostaće vam više novca za srednjoročne i dugoročne planove, što mogu biti putovanja ili ulaganje novca u neku oblast koju dovoljno dobro poznajete.

Trošite pažljivije

Drugim rečima, nemojte kupovati u prvoj prodavnici ako u drugoj možete naći istu stvar po manjoj ceni. Upoređujte cene: ne oduzima baš toliko mnogo vremena, a donosi vam sigurnu uštedu novca.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Kamatica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.