ZAMENA ISCEPANIH NOVČANICA NIJE NI MALO LAKA! Postoji procedura, a tu je i PROVIZIJA i to kolika
Pocepanih 20 evra, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

komplikovana procedura ili ipak ne?

ZAMENA ISCEPANIH NOVČANICA NIJE NI MALO LAKA! Postoji procedura, a tu je i PROVIZIJA i to kolika

Prema Odluci o upravljanju tokova gotovine, banke su u obavezi da zamene oštećene dinare

Objavljeno:

Sigurno vam se nekad desilo da vam u ruke stigne neka novčanica koja je oštećena ili ste je vi sami greškom oštetili.

Uplašeni šta ćete da radite da tim novcem, te da li ćete novčanicu moći da iskoristite ili je nekom "uvalite" nadajući se da se neće primetiti, sigurno ste pokušavali da nađete rešenje kako da je zamenite.

Međutim, to i nije tako jednostavno. Još ako se radi o novčanicama evropske valute, tu ćete se već namučiti.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Prema Odluci o upravljanju tokova gotovine, banke su u obavezi da zamene oštećene dinare. Jedini uslov je da se na zamenu donese najmanje 51 odsto površine novčanice, u jednom ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice. Isto važi i za evre. Ali u praksi je malo drugačije.

Provizija za ovu uslugu

Građani mogu da zamene oštećen nova u filijalama centralne i u poslovnim bankama, s tim što u slučaju zamene oštećenih novčanica treba da budu pripremljeni na plaćanje provizije. Provizija uglavnom iznosi 5% od iznosa banknote. Ovo važi za evropsku valutu, gde se provizija naplaćuje u svakoj filijali i NBS-u, dok se za domaću valutu provizija u slučaju zamene naplaćuje u par banaka.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Dakle, banke bi trebale da budu prva stanica za zamenu. Međutim ono što se dešava u pojedinim filijalama, a o čemu su pisali i podelili svoje iskustva građani, pojedini bankari neće vam učiniti tu uslugu, s obzirom na "papirologiju" i proceduru koja može i da potraje. Nekada će vas odbiti jer nije veća novčanica u pitanju.

Komentar
foto: Facebook

Procedura je da se izda nalog kojim se poništava važnost oštećene novčanice, te izdavanje nove, kao i obračunavanje provizije koja se u nekim bankama čak ni ne naplaćuje. Od dokumenata je potrebna samo lična karta.

Važno je spomenuti da se oštećenje ne odnosi samo na pocepanu novčanicu, već i na svaku fleku, mrlju i slično.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ukoliko se desi da je oštećenje veće od 51 odsto, banka će novac poslati Narodnoj banci Srbije koja će dalje odlučivati da li zamena sme izvršiti i kolika će provizija da iznosi.

Postoje izuzeci

Spisak oštećenih novčanica koje se ne mogu zameniti prilično je dug. Banke ih ne prihvataju, jer ni Narodna banka Srbije takve novčanice ne preuzima od banaka. Pa tako, nije moguće zameniti novčanice koje su ispisane, polivene mastilom, obojene bojom bilo kog porekla, kontaminirane, lepljive, ili oštećene vatrom, truljenjem ili hemikalijama. Takođe, ne primaju se ni novčanice koje su umrljane upozoravajućom bojom kojom se vrši hemijska zaštita novčanica od krađe, odnosno kojom se novčanice boje u slučaju nasilnog otvaranja pakovanja novca. Nije moguća ni zamena novčanica kojima je oštećen ili nedostaje jedan od zaštitnih elemenata.

Menjačnice ne vrše zamenu

Menjačnica
Menjačnicafoto: Zorana Jevtić

Druga stanica za zamenu oštećenih novčanica mogu da budu menjačnice, ali tu je izbor prilično sužen. Naime,to ne rade sve menjačnice već samo one koje imaju ugovore sa bankama koje menjaju oštećeni novac. Sve oštećene novčanice se nakon preuzimanja od građana povlaćče iz dalje upotrebe. Po preuzimanju, Narodna banka Srbije ih prvo poništava, a zatim i uništava.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.