NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET SRBA: Još jedno POSKUPLJENJE u NAJAVI, A EVO KAKO UŠTEDETI!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

OBRATITE PAŽNJU!

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET SRBA: Još jedno POSKUPLJENJE u NAJAVI, A EVO KAKO UŠTEDETI!

Stoga, pre nego što upišete određenu auto školu u Beogradu, raspitajte se o tome da li neka od njih nudi neke pogodnosti i povoljnosti

Objavljeno:

Jedna od posledica ovih poskupljenja, a naročito veće cene goriva, jeste poskupljenje časova obuke za vozače u auto školama u Beogradu.

Iako je ranije bilo najavljeno da će poskupeti cena obuke samo za “B” kategoriju, ispostavilo se da će, ipak, časovi obuke biti skuplji za sve kategorije. Cene teorijskih časova će za sada ostati nepromenjene.

Časovi praktične obuke poskupeli su sa prvobitnih 1.200 dinara na 1.500 dinara, dok će za obuku za “B” kategoriju polaznici, za sada, morati da izdvoje između 80.000 i 90.000 dinara.

S druge strane, iz Privredne komore Srbije najavili su da bi poskupljenje za “B” kategoriju moglo da bude i veće – do čak 140.000 dinara minimalno, ako se uzmu u obzir svi troškovi poslovanja. Polaznici, ne samo da plaćaju troškove teorijskog i praktičnog dela obuke, već i troškove za lekarski pregled i prve pomoći (dodatnih 5.000 dinara).

Zajedno sa taksom za izdavanje probne vozačke dozvole, cena obuke će za sve kategorije u narednom periodu sigurno biti veća od 90.000 dinara! Faktori koji su uzrokovali poskupljenje obuke u auto školama

Glavni razlog za ovakvo poskupljenje pre svega je rast cene goriva u Srbiji, ali i svuda u svetu. Takođe, neki od faktora koji su uzrokovali skok cena u auto školama jesu i povećanje plata instruktora, kako bi mogao da se zadrži stručni kadar, ali i rast troškova rada auto škola koji su znatno porasli u proteklom deceniji.

Podsetimo da je 2012. godine država poslednji put propisala minimalnu cenu za obuku u auto školama. Međutim, od tada su poskupeli benzin, automobili za obuku, troškovi njihovog održavanja, troškovi knjigovodstvenih usluga, troškovi zakupa lokala, kao i plate instruktora.

Poskupljuje obuka za vozače u auto školama
Poskupljuje obuka za vozače u auto školamafoto: Nebojša Mandić

U skorijoj budućnosti se očekuje rast i drugih troškova: cene zakupa poligona, cene održavanja vozila, cene informatičko-računarske opreme i softvera neophodnih za pohađanje teorijskih časova i polaganje teorijske obuke.

Mnogi, a naročito budući vozači, nisu zadovoljni ovom promenom, što je razumjivo. Ali, zbog predominantnog skoka cene goriva, nije realno očekivati da cene obuke u auto školama ostanu iste, jer to nije ekonomski isplativo i održivo rešenje za auto škole. Iz auto škola poručuju da kandidati uvek mogu plaćati časove na rate. Načini da uštedite, uprkos povećanju cena!

Iako trend skoka cena za obuku ne jenjava, to ne znači da ne može da se napravi troškovna ušteda. Naprotiv. Postoji više načina kako da sačuvate deo svog budžeta. 1. Bez čekanja za upis u auto školu

1 / 4 Foto: RINA

Ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite budžet za obuku u ovom trentuku, onda upišite auto školu sada, a kasnije počnite sa obukom. Nakon potpisavanja ugovora sa auto školom, u kojem postoji stavka o ceni časova, vi ćete praktično biti osigurani od povećavanja narednih cena kada krenete sa obukom. 2. Popusti u pojedinim auto školama

Postoje određene auto škole koje nude popuste i povoljnosti, u slučaju celokupne uplate. Recimo, ukoliko odmah u svom budžetu imate 75.000 RSD koje biste izdvojili za obuku odjednom, moći ćete da dobijete određenu pogodnost, kao što je gratis lekarsko uverenje ili prva pomoć. Takođe, neke auto škole nude popuste, ukoliko penzioner uplaćuje za svog unuka/unuku. 3. Informišite se o pouzdanim auto-školama

Biti dobro informisan, danas je ogromna pogodnost. Stoga, pre nego što upišete određenu auto školu u Beogradu, raspitajte se o tome da li neka od njih nudi neke pogodnosti i povoljnosti. Na portalu Radar moći ćete apsolutno besplatno da izaberete pouzdanu auto školu, na osnovu ocena i iskustava drugih korisnika. Ukoliko se prijavite, odnosno napravite rezervaciju na Radaru, dobićete i jedinstvene pogodnosti u auto školama. 4. Sačekajte pogodan period za upis.

Ukoliko ne planirate u skorije vreme da upišete auto školu, onda možete mirne glave sačekati zimu. To je zato što je zimski period nepopularno vreme za upis, odnosno mali broj kandidata se tokom zime obučava za vožnju. Zato auto škole, za vreme zime, nude obuku po veoma primamljivim cenama. 5. Ne upisujte najjeftiniju auto školu

Možda biste do sada izvukli zaključak da treba da upišete najjeftiniju auto školu, ali time biste napravili veliku grešku. Ukoliko primetite da su cene za obuku u određenoj auto školi znatno niže od cena u drugoj auto školi, vrlo verovatno je da se radi o veštom marketinškom triku sa skrivenim troškovima. Dakle, ukupna cena za obuku bi vam bila znatno skuplja od one koja vam je ponuđena, upravo zbog ovih skrivenih troškova.

S druge strane, upis najjeftinije auto škole ne znači da ćete dobiti i najkvalitetniju obuku u istoj. Kvalitetna obuka nije samo u interesu vozača, već je to pitanje opšteg javnog interesa za sve građane i bezbednost u saobraćaju. Upisom jeftine auto škole najverovatnije ćete morati da plaćate dodatne časove, kako biste imali kvalitetniju obuku, a dopunski časovi se neretko naplaćuju znatno skuplje. 6. Ne važi uvek – što je bliže, to je bolje!

Nemojte na prvu loptu odabrati auto školu koja je najbliža vašem domu. Uzmite u obzir i druge lokacije, odnosno auto škole koje se nalaze blizu vaše škole, fakulteta ili posla. Vrlo je verovatno da će cena obuke na drugim lokacijama biti povoljnija u odnosu na cenu obuke u auto školli koja je blliža vašem domu.

(Espreso / Polovniautomobili)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.