OVO JE PROJEKCIJA ZA RAST BDP ZA OVU GODINU: Vlada Srbije usvojila Fiskalnu strategiju
Vlada Srbije, Foto: photomaster

EKONOMIJA

OVO JE PROJEKCIJA ZA RAST BDP ZA OVU GODINU: Vlada Srbije usvojila Fiskalnu strategiju

Kako je navedeno, rast ekonomske aktivnosti i paket ekonomske podrške rezultirali su stabilnim kretanjima na tržištu rad

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je Fiskalnu strategiju za 2023. godinu sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu, kojom se predviđa da će Srbija, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, ostvariti privredni rast od 3,5 odsto u ovoj godini, što znači da recesije neće biti, objavilo je Ministarstvo finansija.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da se Srbija uspešno izborila sa zdravstvenom i ekonomskom krizom izazvanom pandemijom, te da je u dve godine pandemije ostvaren kumulativni rast BDP od 6,4 odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Podseća se i na tri paketa pomoći države, koji su doprineli povećanju likvidnosti privrednih subjekata i olakšanju poslovanja, dok je kroz davanja stanovništvu podsticana domaća tražnja, čime se indirektno uticalo na ekonomsku aktivnost.

Kako je navedeno, rast ekonomske aktivnosti i paket ekonomske podrške rezultirali su stabilnim kretanjima na tržištu rada. Očuvana su radna mesta i zarade, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a stopa nezaposlenosti u 2021. godini bila je ispod predpandemijskog nivoa.

Istovremeno, nije narušena ni unutrašnja ni spoljna ravnoteža uz stabilan priliv stranih direktnih investicija koje su obezbeđivale više nego punu pokrivenost deficita tekućeg računa.

Povećana ekspanzivnost fiskalne politike nije ugrozila održivost javnih finansija, a bolja naplata prihoda, pre svega poreskih, usled bržeg od očekivanog rasta privrede odrazila se na očuvanje fiskalne stabilnosti.

Kako se navodi u Fiskalnoj strategiji, geopolitičkim tenzijama i izbijanjem krize u Ukrajini pojačana je neizvesnost, što je za posledicu imalo rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima.

1 / 7 Foto: Profimedia

Novi presek stanja u privredi - manji javni dug, deficit 53 milijarde dinara

Geopolitička kriza je kratkoročne inflatorne pritiske učinila permanentnim uz veliku verovatnoću njihovog dugoročnog prisustva u globalnoj ekonomiji. U uslovima prisutne neizvesnosti, revidirane su makroekonomske projekcije, ali se recesija ne očekuje.

Naime, iako je Srbija u prvom kvartalu ostvarila privredni rast od 4,4 odsto BDP, eskalacija sukoba i zaoštravanje međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa, koji su praćeni rekordnim cenama energenata, odraziće se na domaću ekonomsku aktivnost u narednom periodu.

Očekivana inflacija 9,2 odsto

U skladu sa tim, projekcija privrednog rasta za 2022. godinu je revidirana na 3,5 odsto, usled manjih od prethodno očekivanih stopa rasta u drugoj polovini godine, dok se u 2023. godini očekuje rast BDP-a od četiri odsto.

Takođe, rast cena tokom poslednjeg kvartala 2021. godine, za koji se očekivalo da će biti privremenog karaktera kao posledica postepenog iščezavanja efekata pandemije, ubrzan je rastom cena energenata i hrane izazvanih sukobom u Ukrajini.

"To je uslovilo reviziju naviše očekivane prosečne inflacije tokom ove i naredne godine na 9,2 odsto i 5,3 odsto, respektivno", navedeno je u Strategiji.

U dokumentu se navodi i da fiskalna politika ima posebnu ulogu u uslovima rastuće neizvesnosti.

Planirani fiskalni deficit u tekućoj godini iznosiće tri odsto BDP-a, koliko je i prvobitno planirano, dok se u narednoj godini očekuje upola manji deficit od 1,5 odsto BDP, što je takođe u skladu sa prethodnim projekcijama.

Javni dug Srbije 28,47 milijardi evra, 54,3 odsto BDP-a

"Izbijanjem sukoba u Ukrajini i povećanjem globalne neizvesnosti, okolnosti u kojima fiskalna politika može da deluje su se u potpunosti promenile. Države se sada suočavaju sa uslovima visoke i rastuće inflacije, usporavanjem rasta i pooštravanjem uslova za finansiranje deficita. Fiskalni prostor je sužen i fiskalna politika mora delovati targetiranim merama kako bi pomogla privredi i stanovništvu najviše pogođenim rastom cena hrane i energenata", navodi se u Fiskalnoj strategiji.

Javni dug na kraju godine 54,6 odsto

Kada je reč o javnom dugu, procena je da će javni dug opšte države na kraju ove godine iznositi 54,6 odsto BDP (prethodna projekcija 56,5 odsto BDP), a da će na kraju 2023. godine iznositi 53,1 odsto BDP (prethodna projekcija 55,3 odsto BDP).

U tekstu Fiskalne strategije stoji da je neizvesnost prisutna kod projekcija datih u tom dokumentu daleko veća od uobičajene zbog prirode i obima šokova na globalnom nivou.

Vlada kontinuirano donosi mere koje imaju za cilj ublažavanje posledica izuzetno nepovoljnog uticaja međunarodnog okruženja na privredu i stanovništvo i očuvanje energetske stabilnosti, navodi se u Fiskalnoj strategiji.

"Ovakva orijentacija ostaće u fokusu kreatora ekonomske politike i u narednom periodu, a zadržavanje javnog duga ispod 60 odsto biće i dalje osnovno sidro za vođenje fiskalne politike.

Pored toga, prepoznata je neophodnost pronalaženja novih izvora rasta, pa su inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije u stalnom fokusu prilikom definisanja budućih politika", ističe se u dokumentu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.