NA POLAGANJE VOŽNJE U BG-U ČEKA SE PO NEKOLIKO MESECI: Zna se i šta ne štima, u drugim delovima Srbije je JOŠ GORE
Polaganje vozačkog ispita, Foto: Profimedia

NAoRUŽAJTE SE STRPLJENJEM

NA POLAGANJE VOŽNJE U BG-U ČEKA SE PO NEKOLIKO MESECI: Zna se i šta ne štima, u drugim delovima Srbije je JOŠ GORE

Novi zakon predviđa da najviše 7 polaznika može odjednom izaći na praktični deo ispita, dok je nekada taj broj bio duplo veći

Objavljeno: 14:51h
Sara Belobrković

Od kada je stupio na snagu novi zakon polaganja vozačkih ispita prouzrokovao je povećano čekanje na polaganje praktičnog dela ispita. Nekada se na polaganje vožnje čekalo od nedelju do dve, a sad od dva meseca do šest meseci.

Na kandidate u auto-školama se vrši pritisak da svoje obaveze ubrazaju, ne bi li što pre položili teorijski deo ispita, prvu pomoć i odradili obavezni lekarski pregled, a sve to u svrhu kako bi što pre zauzeli mesto na listi čekanja za polaganje prakitčnog dela ispita.

Novi zakon predviđa da najviše sedam polaznika može odjednom izaći na praktični deo ispita, dok je nekada taj broj bio duplo veći. Takođe, ono što je obavezno je da prilikom polaganje vožnje, budu prisutna dva licencirana ispitivača, jedan iz MUP-a, a drugi iz auto-škole.

Glavni problem nastaje zato što u MUP-u nema dovoljan broj licenciranih ispitivača, pa su kandidati prinuđeni da na polaganje vozačkog ispita čekaju i do nekoliko meseci.

- Na polaganje vozačkog se čeka, a vreme čekanja zavisi od MUP-a, rekli su nam iz jedne auto-škole koja je želela da ostane anonima.

U Beogradu se na polaganje vozačkog čeka i nekoliko meseci, dok se čini da je u ostalim gradovima Srbije situacija još gora:

- Nakon odvozanih 40 časova se u načelu čeka u proseku mesec i po dana u Beogradu, po unutrašnjosti i duže. Vezane su nam ruke usled nedostatka kadrova MUP-a, potvrdili su nam zaposleni iz auto-škole.

Problem je, kako nezvanično saznajemo, taj što u MUP-u ne mogu da zaposle nove ljude zbog zabrane zapošljavanja. Ljude s drugih mesta ne mogu da prebace jer nisu licencirani, nemaju dovoljno iskustva ili odgovarajuću stručnu spremu.

foto: Printscreen/youtube

U toku letnjeg perioda ovaj problem se dodatno razvija i postaje još ozbiljniji. Pored toga što se regularno čeka nekoliko meseci, tokom leta se taj rok dodatno produžuje zbog letnjih odmora, pa ako se odlučite na poganje tokom jula i avgusta, čekanje je neminovno:

- U ovom momentu se na polaganje praktičnog dela čeka sigurno oko 2 meseca, ali to je zbog toga što su u toku godišnji odmori, stigao nam je odgovor iz jedne agencije.

U zavisnosti od auto-škole, u proseku za polaganje vozačkog ispita treba da pripremte najmnaje 600 evra. Neke škole nude i besplatan lekarski pregled u slučaju uplate celokupnog iznosa polaganja.

U vezi sa ovim problemom, oglasila nam se i jedna od kandidatkinja:

- S obzirom na to koliko plaćam i koliko vremena i truda ulažem, nije fer da ovoliko dugo čekam na polaganje. Čekala sam skoro pola godine, i onda sam morala da uplatim dodatne časove vožnje, jer u tom periodu čekanja nisam mogla da vozim i vežbam pa nije čudo kako sam ispala iz prakse, a da ne pominjem to što sam morala dodatno da bacam pare.

Kandidati su nezadovoljni i ne zanima ih ko je kriv već žele da se problem što pre reši i da im se omogući da polažu u razumnom roku, a ne onda kada već zaborave ono što su na obuci naučili i kada im isteknu lekarska uverenja koja onda moraju svakako ponovo da plate.

Kandidati su besni, a auto-škole govore da su im ruke vezane. Do kada će ovo stanje trajati i da li će se uskoro promeniti, ne znamo. Ipak, apelujemo na polagače da se naoružaju strpljenjem, i da izbegavaju letnje mesece za polaganje, a mi se nadamo da će se ovaj problem uskoro rešiti.

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.