KOLIKO ĆEMO PLAĆATI GAS? Srbiji ugovor ističe 1. juna, teško da će CENA ostati ista, u toku PREGOVORI sa Gaspromom!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

ENERGENTI

KOLIKO ĆEMO PLAĆATI GAS? Srbiji ugovor ističe 1. juna, teško da će CENA ostati ista, u toku PREGOVORI sa Gaspromom!

Miloš Zdravković, stručnjak za energetsku efikasnost, kaže da Srbija ne može da potraži u bliskoj budućnosti, alternativu ruskom gasu

Objavljeno:
  • 13

Posle predloga Evropske unije da uvede i nafni embargo Rusiji, cena barela skočila je na više od 112 dolara. Na ovom nivou je i jutros. S druge strane, dok je tečni gas, gradnja LNG terminala i gasno povezivanje sa susedima za Evropu adut u zameni ruskog gasa, Kina i Rusija imaju samo kratku poruku – nastavljaju velike energetske projekte.

Srbija zavisi od ruskog gasa koji nabavlja po najpovoljnijoj ceni – 270 evra i tako će biti do 1. juna. Koliko ćemo ga posle toga plaćati zavisi od novog ugovora oko koga se pregovara sa "Gaspromom".

"Posle 15. maja moći ćemo da saopštimo više detalja oko novog ugovora o snabdevanju gasom koji biti zaključen sa ruskim 'Gaspromom'. Ja sam siguran da će biti povoljan. Teško je zamisliti da će ostati ista cena", kaže Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", piše RTS.

Miloš Zdravković, stručnjak za energetsku efikasnost, kaže da Srbija ne može da potraži u bliskoj budućnosti, alternativu ruskom gasu.

- U narednih 10 do 15 godina za Srbiju neće biti alternative ruskom gasu jer ga nema dovoljno iz drugih izvora tako da je nemoguće da ga naši potrošači zamene nekim drugim. Situacija nije ništa bolja ni oko američkog tečnog gasa, jer u Evropi postoji svega nekoliko terminala za njegov prihvat i svi su prilično daleko od nas, osim onog u Aleksandropulosu, koji još nije završen, i na Krku, koji je prošle godine otvoren a čiji su kapaciteti ograničeni. Zato je ta priča o američkom tečnom gasu na dugačkom štapu a osim toga on bi nas koštao bar 2,7 puta više jer se zasniva na tehnologiji frakinga koja je mnogo skuplja i koja utiče na cenu - navodi Zdravković.

Energetska bezbednost i mogućnosti snabdevanjem gasom iz različitih izvora, bila je u fokusu i ministarske konferencije zemlja Jugoistočne Evrope u Bugarskoj. Za našu zemlju najvažniji je gasovod Niš-Sofija.

Sa srpske strane radovi su počeli u januaru ove godine, potpisan je ugovor za radove na bugaskoj strani.

- Ono što je jasno sve će biti gotovo i sa srpske i sa bugarske strane, naredne godine u septembru", rečeno je u resornom ministarstvu.

Od tog trenutka Srbiji će sve biti mnogo jednostavnije i mnogo lakše, jer će dobijati gas i od nekih drugih snabdevača, kažu i dodaju da to nije pitanje odnosa među državama, već pitanje energetske bezbednosti celog regiona.

"Poslednjih nedelja radimo na svim mogućim scenarijima i proširenju energetske saradnje i infrastrukture zemalja regiona. Traže se mogućnosti za zajedničko snabdevanje gasom za ceo region", kaže Aleksandar Nikolov, ministar energetike Bugarske, piše RTS.

1 / 5 Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Koju alternativu za ruski gas Srbija ima u perspektivi?

GASNI INTERKONEKTOR SRBIJA – BUGARSKA

Kapacitet: 1,8 milijardi kubika godišnje

Vrednost projekta: 85,5 miliona evra

Izvor gasa: prirodni tečni gas (LNG) iz Grčke od više dobavljača, Azerbejdžan

ISTOČNOMEDITERANSKI GASOVOD

Dužina: oko 1.200 kilometara

Izvor gasa: Izrael

Projekat je u fazi izrade studija, dok bi izgradnja mogla početi za nekoliko godina.

POSTOJEĆI GASOVOD SRBIJA – MAĐARSKA

Kapacitet: 5 milijardi kubnih metara godišnje

Ne koristi se: 2-2,5 milijardi kubnih metara

Alternativni izvori dopremanja gasa iz Norveške, SAD, Holandija

Poljska koja je, uz Bugarsku, prva osetila posledice zavrtanja ruskih gasnih ventila, svečano je obeležila puštanje u rad gasovoda koji je povezuje sa Litvanijom. Očekuju da će im taj dotok obezbediti potrebne količine.

"Zajednički rad Poljske i Litvanije na završetku ove interkonekcije nije mogla da dođe u bolje vreme. Ruski rat u Ukrajini naterao nas je da preispitamo svoje snage i slabosti kada je u pitanju energetika", kaže Kadri Simson, komesarka za energetiku Evropske unije.

Istovremeno, Nemačka je počela punjenje najvećeg skladišta gasa u Evropi i gradnju infrastrukture za prvi od četiri plutajuća terminala za tečni gas. Radiće ubrzano i računaju tako će moći da pokriju 40 do 60 posto potreba za gasom, koji sada uvoze iz Rusije.

"Danas možemo reći da imamo dobre šanse da uradimo ono što je zapravo bilo nemoguće u Nemačkoj – da izgradimo LNG terminal u roku od desetak meseci i povežemo ga sa nemačkim gasnim sistemom", kaže Robert Habek, nemački ministar ekonomije i energetike.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nuklearna energija nije predmet sankcija Evropske unije. I dok je Finska prekinula ugovor sa ruskim "Rosatomom", Mađarska je potvrdila da sa tom ruskom kompanijom nastavlja saradnju na projektu gradnje novog bloka u nuklearnoj elektrani "Pakš".

Kina i Rusija nastavljaju velike projekte u energetici.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media