KOLIKO ĆE KOŠTATI GREJANJE SLEDEĆE ZIME? Računi građana bi mogli biti veći!
Grejanje, Foto: Profimedia

RASTE CENA ENERGENATA

KOLIKO ĆE KOŠTATI GREJANJE SLEDEĆE ZIME? Računi građana bi mogli biti veći!

Brza transformacija izvora energije sada je ključno pitanje i za sve evropske toplane

Objavljeno:

Prema procenama Svetske banke, cena energenata u svetu mogle bi da porastu za više od 50 odsto, zbog čega bi mogli biti veći i računi građana. Na današnjoj sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energentima rečeno je da prestanak isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta. Kako ćemo se u novim okolnostima grejati i po kojoj ceni - o tome su u Nišu razgovarali predstavnici Toplana u Srbiji.

Opcija B za srpske toplane, mogao bi umesto gasa da bude mazut. Od 60 toplana, 43 ima mogućnost da promeni energent. Međutim i tu ima problema.

"Beograd ima mogućnost supstitucije mazutom, ali to nije idealno rešenje iz prvo ekološkog aspekta, a drugo,te količine mazute, ne znamo da li će uopšte biti raspoložive", kaže Ivana Kalanja, izvršni direktor za proizvodnju i toplotne energije JKP "Beogradske elektrane".

Brza transformacija izvora energije sada je ključno pitanje i za sve evropske toplane.

"Nema instant odgovora na to pitanje, nemoguće je u oktobru pripremiti sisteme daljinskog grejanja, na okolnost da cena bude 700 dolara, a da se oni za tako kratko vreme transformišu", navodi Dušan Macura iz JKP "Novosadska toplana".

1 / 4 Foto: Profimedia

Gas je sada dvostruko skuplji, pa je realno očekivati i veće račune za grejanje na jesen.

"Na osnovu cena kako su se kretale na evropskom tržištu predhodnih godinu dana, očekujemo da nova cena bude značajnije veća u odnosu na ovu sada, ali je preuranjeno da o tome pričamo", smatra Predrag Milačić, direktor JKP "Gradska Toplana Niš".

Ove godine ističe desetogodišnji ugovor Srbije sa ruskim partnerom o snabdevanju gasom i sve će zavisiti od nove cene energenata.

"Ako uzemo u obzir da je dosadašnja cena bila za Toplane 333 dolara za 1000 kubika, a na berzama su sada cene od 1000 do 1100 dolara, vrlo je neozbiljno davati bilo kakve prognoze", kaže Dejan Stojanović, direktor PU "Toplana Srbije".

Daljinsko grejanje u Srbiji koristi trećina stanovništa, a gas kao enegent veći deo industrije. Naš zemlja uvozi oko 85 odsto prirodnog gasa i 70 odsto sirove nafte od koje se pravi mazut.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.