NEMAČKA MOŽE BEZ RUSKOG UGLJA I GASA? Stručnjak otkrio na koji način
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

SNABDEVANJE ENERGENTIMA

NEMAČKA MOŽE BEZ RUSKOG UGLJA I GASA? Stručnjak otkrio na koji način

DIW ocenjuje da Nemačka ne treba da gradi stalne terminale za prijem TNG jer to zahteva mnogo vremena, a zemlja svakako nastoji da smanji potrošnju gasa i, konačno, potpuno je prekine

Objavljeno:

Nemačka već narednu zimu može da pregura bez ruskog prirodnog gasa, doduše uz druge izvore, disciplinu i nešto odricanja.

Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) navodi da Nemačka 55 odsto svojih potreba pokriva ruskim gasom. Institut ukazuje da deo praznine može da popuni većim uvozom tečnog prirodnog gasa (TNG) iz Norveške i Holandije, koristeći terminale u susedstvu ili plutajuće terminale uz obalu, prenosi DPA.

Gas
foto: Profimedia

Domaćinstva treba da slabije greju i troše manje tople vode nego što su navikla, a industrija da više energije uzima iz struje, uglja ili biomase. Ekonomisti instituta procenjuju da industrija potrošnju gasa može da smanji i do trećine, mada uz žrtvovanje dela proizvodnje.

DIW ocenjuje da Nemačka ne treba da gradi stalne terminale za prijem TNG jer to zahteva mnogo vremena, a zemlja svakako nastoji da smanji potrošnju gasa i, konačno, potpuno je prekine.

Brza obusava uvoza iz Rusije, međutim, zahteva i brzo prilagođavanje potrošnje. DIW procenjuje da ona mora da se smanji za 18 do 26 odsto.

Država će morati finansijski da podrži najsiromašnija domaćinstva i najteže pogođena preduzeća.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Uz brzo prilagođavanje, nemački energetski sistem ruski gas može da nadomesti tokom ove godine i potrebnu energiju da obezbedi za narednu zimu", zaključuje DIW.

Za to je ključno i da skladišta gasa u Nemačkoj budu puna pred početak grejne sezone.

Stručnjak: Nemačka može bez ruskog uglja

Embargo Evropske unije na uvoz uglja iz Rusije je "kratkoročno neprijatan, ali se može podneti", rekla je u petak naučna saradnica ekonomskog instituta Ifo Karen Pitel. Zabrana je, međutim, kako kaže, relativno mala pretnja za Rusiju.

Ona je svoju ocenu potkrepila podacima o rezervama uglja u Nemačkoj i o mogućnostima nalaženja alternativa za uvoz iz Rusije.

"Efekti u poređenju sa mogućom zabranom uvoza ruskog gasa treba da budu znatno manji", rekla je Pitelova. Ona očekuje kratkoročan rast cena zbog embarga.

U proizvodnji struje kameni ugalj, objasnila je, može da se zameni lignitom, što opet kratkoročno stavlja na raspolaganje količine koje su dovoljne za potrebe industrije, prenosi B92.

Iako su isporuke iz Rusije prošle godine činile 57 odsto celokupnog nemačkog uvoza kamenog uglja, "može se očekivati da će to u narednim mesecima biti nadoknađeno uvozom iz drugih zemalja", rekla je Pitelova.

Ona je ocenila i da nije verovatno da će zbog embarga doći do dugoročnije globalne nestašice uglja.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.