ISTIČE ROK ZA PRIJAVU POREZA NA DOHODAK! Ministarstvo objavilo detalje, evo koliki je neoporezivi deo
Novac, Foto: Printscreen

PAŽNJA!

ISTIČE ROK ZA PRIJAVU POREZA NA DOHODAK! Ministarstvo objavilo detalje, evo koliki je neoporezivi deo

Prihodi ostvareni u 2021. godini koji se oporezuju su zarada, kao i oporezivi prihodi

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali doneo je Objašnjenje u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2021. godinu, a poreske prijave podnose se najkasnije do 16. maja.

U dokumentu dostupnom na sajtu Ministarstva podseća se da taj porez plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u 2021. godini.

Obveznici poreza su rezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Srbije i u drugoj državi, i nerezidenti za dohodak ostvaren u Srbiji.

Neoporezivi iznos dohotka za 2021. godinu je 3.268.224 dinara što je trostruki iznos prosečne prošlogodišnje zarade po zaposlenom u Srbiji koja je iznosila 1.089.408 dinara.

Prihodi ostvareni u 2021. godini koji se oporezuju su zarada, kao i oporezivi prihodi: iz samostalne delatnosti, od autorskih i srodnih prava, i prava industrijske svojine, od nepokretnosti, od zakupa pokretnih stvari, sportista i sportskih stručnjaka, od pružanja ugostiteljskih usluga kao i pojedini prihodi ostvareni i oporezovani u drugoj državi.

1 / 6 Foto: Profimedia

U Objašnjenju su navedeni prihodi koji se umanjuju za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, pa i za porez plaćen u drugoj državi odnosno u slučaju obveznika mlađih od 40 godina.

Navedeno je da je dohodak za oporezivanje tako razlika između ukupnog godišnjeg dohotka umanjenog po više osnova i neoporezivog iznosa dohotka.

Poreska osnovica, odnosno oporezivi dohodak, je iznos koji je dodatno potencijalno umanjen za lične odbitke, gde su i odbici i za članove porodice, a oni ne mogu biti veći od 50 posto dohotka za oporezivanje.

Za oporezivi dohodak do 6.536.448 dinara poreska stopa je 10 procenata, a za deo dohotka preko tog iznosa stopa je 15 posto.

Poreske prijave se podnose najkasnije do 16. maja, a obavezu podnošenja imaju oni koji su ostvarili preko 3.268.224 dinara oporezivog dohotka.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.