AKO NEMAŠ TRAKTOR, DOĐEŠ I POSLUŽIŠ SE OPŠTINSKIM: Stada ovaca na planinskim livadama sve bronjija (FOTO)
Ovce, Foto: RINA

POLJOPRIVREDA

AKO NEMAŠ TRAKTOR, DOĐEŠ I POSLUŽIŠ SE OPŠTINSKIM: Stada ovaca na planinskim livadama sve bronjija (FOTO)

Još jedna od mera pomoći, naročito za one koji nemaju sopstvenu mehanizaciju svakako je i foriranje agrotehničkog centra koji je opremljen savremenih traktorima, ali i radnom snagom

Objavljeno:

Nadaleko poznata kao izuzetan turistički, ali i kao poljoprivredni kraj na teritoriji opštini Čajetina iz godine godine povećava se stočni fond i više je mladih koji odlučuju da se bave stočarstvom. Tome pre svega doprinose podsticajne mere lokalne samouprave, a uz pomoć subvencija mnogo lakše se formiraju stada koja se mogu videti na zlatiborskim livadama.

"Tokom prošle godine dodeljeno je preko 39 miliona dinara poljoprivrednicima kroz subvencije. Taj novac u najvećoj meri iskorišćen je za uvećanje stada, broja grla stoke. Mladima su podeljena jagnjad za pokretanje svoje proizvodnje. Oni su dobijali određeni broj grla, a nakon dve godine kada se stočni fond umnoži oni ih vraćaju u broju u kom su ih dobili, nakon čega mi pravimo resursni centar koji je kasnije takođe od koristi meštanima", kaže za RINU Katarina Murić iz Eko agrara.

1 / 2 Foto: RINA

Ona dodaje se u opštini Čajetina pojavio pomak kad je u pitanju broj onih koji odlučuju da se bave organskom proizvodnjom. Sve je više onih koji biraju da se bave uzgojem malina, a tome su, najverovatnije doprineli dobra otkupna cena prošle sezone i izuzetno dobre prognoze kad je u pitanju plasman crvenog zlata iz Srbije na evropsko i svetsko tržište.

"Tokom ove godine subvencije loklane samouprave kad je u pitanju poljoprivreda biće dodatno uvećane. Na Zlatiboru ima veoma mnogo netaknutih priordnih površina tako da je bavljenje organskom proizvodnjom dosta lakše nego u nekim drugim sredinama. Svi oni koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo mogu da apliciraju i dobiju subvencije", kaže Murićeva.

Još jedna od mera pomoći, naročito za one koji nemaju sopstvenu mehanizaciju svakako je i foriranje agrotehničkog centra koji je opremljen savremenih traktorima, ali i radnom snagom.

"U okviru njega ima četiri traktora, kao i vozači. Oni poljoprivrednici koji nemaju svoju mehanizaciju mogu da iskoriste mogućnost uslužnog obržaivanja zemlje", naglašavaju u Eko agraru.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.