DVE ZEMLJE POPUŠTAJU MERE ZA SRPSKE TURISTE: Evo kad nova pravila stupaju na snagu!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Espreso

epidemiološke mere

DVE ZEMLJE POPUŠTAJU MERE ZA SRPSKE TURISTE: Evo kad nova pravila stupaju na snagu!

Srpski turisti će uskoro moći bez ograničenja da putuju u još dve zemlje, Kipar i Austriju

Objavljeno:

Kiparske vlasti saopštile su da ograničenja putovanja više neće važiti za putnike koji su u potpunosti vakcinisani protiv kovida.

- Putnici koji imaju potvrdu da su primili sve neophodne doze odobrene vakcine ili da su se nedavno oporavili od korone neće morati da se podvrgnu bilo kakvim testovima da bi posetili Kipar, bez obzira na kategorizaciju boja zemlje iz koje polaze - navodi se u saopštenju.

To znači da će se pravila putovanja prilikom dolaska na Kipar sada zasnivati na vakcinaciji i statusu oporavka putnika, a ne na zemlji porekla iz koje putuju, prenosi SchengenVisaInfo.com.

U skladu sa novim pravilima, putnici koji su vakcinisani ili oporavljeni od virusa mogu da uđu na Kipar pod uslovom da poseduju EU digitalni sertifikat o vakcinaciji ili oporavku od virusa kovida koji je izdala zemlja EU/šengenskog prostora ili bilo koja druga treća zemlja koja je već povezan sa EU DCC.

Ovo sugeriše da se po dolasku na Kipar prihvataju samo potvrde o vakcinaciji i oporavku koje izdaju određeni nadležni organi trećih zemalja.

Potvrde o vakcinaciji se priznaju na Kipru pod uslovom da dokument dokazuje da je nosilac obavio primarnu vakcinaciju u poslednjih devet meseci ili da je primio dopunsku vakcinu (treću dozu). Proces vakcinacije se mora završiti jednom od vakcina odobrenih za putovanje.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Vakcine koje su odobrene za ulazak na Kipar

Kipar prihvata propusnice za vakcinisane ovim vakcinama:

AstraZeneka, Fajzer, Moderna, Džonson, Sputnjik V, Sinofarm, Sinovak, Kovakin i Novavak.

Što praktično znači da svi vakcinisani srpski državljani mogu slobodno na Kipar.

Što se tiče propusnica za one koji su prebolovali kovid, one važe za sve koji su bolovali od korone u poslednjih 180 dana, tj. 6 meseci.

S druge strane, nadležni su objasnili da će sistem "bojom" i dalje važiti za putnike koji nisu vakcinisani ili prebolovali koronuo.

Nevakcinisani i "kovid preležani" putnici koji ulaze na Kipar iz zemlje sa zelene liste moraju da urade PCR test u roku od 72 sata ili brzi antigenski test u roku od 24 sata pre polaska.

1 / 9 Foto: Profimedia

Rigorozne mere za ulazak nevakcinisanih

Nevakcinisani putnici iz zemalja na crvenoj listi treba da urade još jedan test po dolasku na Kipar pored testa pre ulaska.

Što se tiče sive kategorije, objašnjeno je da putnici sa ove liste moraju da se podvrgnu obaveznom desetodnevnom karantinu. Period samoizolacije može da se završi i ranije, pod uslovom da se sedmi dan pokaže negativan PCR test.

Trenutna kategorizacija zemalja koje Kipar ima je sledeća:

Crvene zemlje EU/šengenskog područja: Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, država Vatikan, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija , Luksemburg, Malta, Monako, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.

Crvene treće zemlje: Argentina, Jermenija, Australija, Bahrein, Belorusija, Kanada, Čile, Kina (uključujući Hong Kong i Makao), Kolumbija, Egipat, Gruzija, Hong Kong, Indonezija, Izrael, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kuvajt, Liban , Novi Zeland, Oman, Peru, Katar, Rusija, Ruanda, Saudijska Arabija, Srbija, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, UK, SAD i Urugvaj.

Sve ostale zemlje koje nisu navedene ni na jednoj od ove dve liste su deo sive.

Austrija ukida sve mere

Od ove nedelje, 5. marta, putnici, kao i državljani Austrije, više neće morati da poštuju mere zaštite od kovida.

Nakon ocene trenutne epidemiološke situacije i uzimanja u obzir povećane stope vakcinacije, austrijske vlasti su saopštile da će odustati od skoro svih mera.

Objašnjeno je da je jedina mera koja će ostati na snazi nošenje FFP2 maski pri ulasku u javni prevoz i prodavnice.

"Od 5. marta biće ukinute sve mere zaštite od kovida osim obaveznih FFP2 maski u javnom prevozu i osnovnim prodavnicama (supermarketi, pošta, banke, apoteke)", navodi se u saopštenju austrijskog zvaničnog portala za putovanja.

Sva lica će moći da uđu u sve vrste smeštaja, u restorane, kafiće, ustanove kulture i rekreacijske centre, a da ne moraju da pokažu važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Ponovo otvaraju klubove

Osim ukidanja domaćih mera, nadležni su najavili da će se od 5. marta ponovo otvoriti klubove.

Austrija trenutno primenjuje „3-G-pravilo” za ulazak u zemlju. To znači da svi putnici koji poseduju važeći sertifikat koji dokazuje da je vlasnik ozdravio, vakcinisan ili je nedavno bio negativan, mogu ući u Austriju radi putovanja.

„Da biste dokazali svoj „3-G“ status, možete koristiti aplikaciju NHS Covid ili EU Covid Pass. Prihvataju se i štampane verzije i lekarska uverenja o vakcinaciji ili oporavku“, naveli su nadležni.

Potvrda o vakcinaciji se smatra važećom kada stigne u Austriju sve dok dokument pokazuje da je nosilac obavio primarnu vakcinaciju jednom od prihvaćenih vakcina u poslednjih 270 dana. Oni koji su vakcinisani pre više od devet meseci moraju da dobiju dopunsku vakcinu da bi im se važenje propusnice za vakcinaciju produžilo.

S druge strane, sertifikat o oporavku se priznaje samo ako je nosilac bio pozitivan na virus u poslednjih 180 dana. Što se tiče onih koji planiraju da uđu u Austriju sa negativnim rezultatom testa na kovid, vlasti su istakle da prihvataju i brzi antigenski i PCR test.

PCR test se prihvata ako je uzet 72 sata pre ulaska, a brzi antigenski test se prihvata ako je uzet u roku od 48 sati pre ulaska.

Putnici koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku ili negativan rezultat testa moraju poštovati pravila samoizolacije kada stignu u Austriju.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.