LAKŠE SE PUTUJE OD DANAS: Jedna zemlja ne dozvoljava ulazak nevakcinisanima, ostali popuštaju!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Espreso

epidemiološke mere

LAKŠE SE PUTUJE OD DANAS: Jedna zemlja ne dozvoljava ulazak nevakcinisanima, ostali popuštaju!

Korak ka otvaranju su napravili i Španci, pa u ovu zemlju možete da uđete ako ste vakcinisani (dovoljno je da poslednja doza bude jedno od cepiva koje je odobrila EU), ali od 1. marta i ako imate potvrdu da ste u poslednjih šest meseci preboleli korona virus

Objavljeno:

Građani Srbije će zato u neke zemlje lakše putovati, ali će u drugim, do daljnjeg, ipak ostati prilično stroge ograničavajuće mere.

Na najdrastičniji potez su se odlučili Slovenci koji su još krajem februara odlučili da potpuno ukinu sve restrikcije na granicama, tako da za ulazak u ovu zemlju više nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji, ni o preležanoj koroni, ni bilo kakav kovid test. Jednostavno, dovoljan vam je važeći pasoš.

Veliku promenu napravila je i Italija koja je od 1. marta, posle skoro godinu dana, odlučila da dozvoli ulazak u zemlju i turistima iz trećih zemalja, uz ispunjavanje određenih uslova. Za šoping u Milanu ili utakmicu Vlahovićevog Juventusa u Torinu, sada vam treba potvrda da ste vakcinisani nekim od cepiva koje prihvata EU (ne važe “sputnjik” i “sinofarm”), a ako nemate biće vam dovoljna potvrda da ste preležali koronu ili negativan PCR ili antigenski test.

1 / 12 Foto: Profimedia

Korak ka otvaranju su napravili i Španci, pa u ovu zemlju možete da uđete ako ste vakcinisani (dovoljno je da poslednja doza bude jedno od cepiva koje je odobrila EU), ali od 1. marta i ako imate potvrdu da ste u poslednjih šest meseci preboleli korona virus.

Nešto pre njih i Austrijanci su omogućili ulazak uz testiranje, dok odluka Nemačke da nas skine sa crvene liste nije donela ništa u praksi. Naime, srpski turisti i dalje mogu da uđu u ovu državu isključivo ako su vakcinisani nekom od vakcina koje priznaje EU, što nije slučaj sa tri četvrtine naših građana koji su primilu kineski “sinofarm” ili ruski “sputnjik”. A dodatni problem je što Nemci ne priznaju i ako je osoba “busterizovana” nekom od EU vakcina.

- Stvari se vrlo malo menjaju za one koji nisu vakcinisani. To je trend koji će biti takav i nadalje. Apsolutno svi koji nisu vakcinisani imaće probleme pri ulasku u većinu država, iako očekujem da one zemlje koje žive od turizma, kao što su Grčka, Španija, Italija, Francuska i još neke, ipak, uz negativne testove, dozvole putovanja, makar tokom letnje sezone - rekao je pre par dana Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Sve u svemu, zemlje EU su počele da se otvaraju i polako pripremaju za uskršnje praznike i letnju sezonu, ali je već sada primetno da će najveći problem biti činjenica da je u neke zemlje moguće ući samo ako si vakcinisan i to cepivima odobrenih od strane EMA, u koja ne spadaju kineska i ruska.

Italija

Od 1. marta srpski građani mogu da uđu u Italiju uz popunjavanje digitalnog obrasca za praćenje putnika (PLF)u digitalnoj ili papirnoj formi, zeleni sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU (ne spadaju “sinofarm” i “sputnjik V”), sertifikat o preležanoj koroni ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 časova. Za ulazak u zemlju prihvata se ako je poslednja doza vakcine primljena u poslednjih devet meseci, ali je kasnije za ulazak u, na primer ugostiteljske objekte, ova granica samo šest meseci. Uz napomenu da važenje buster doze nije ograničeno.

U slučaju neposedovanja jednog od ovih sertifikata, moguće je ući uz samoizolaciju u trajanju od pet dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Austrija

U Austriju je moguće ući uz dokaz o potpunoj vakcinaciji (priznaju se sve vakcine osim “sputnjika V”), uverenje o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci ili uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata. U suprotnom moguće je ući, ali uz desetodnevni karantin.

“Sinofarm” vakcina važi za ulazak u zemlju, ali ne i kao kovid propusnica prilikom boravka u Austriji.

Nemačka

Srbija se više ne nalazi u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze virusom kovid 19, ali to nije olakšalo ulazak naših građana u Nemačku. Turisti mogu da uđu samo ukoliko su potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina od strane EU, a tu ne spadaju “sinofarm” i “sputnjik V”, niti se prihvata ako je samo buster doza od jedne od “zapadnih vakcina”. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje tzv. “neodložno”.

Slovenija

Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju, počev od 19. februara ove godine. To znači da više nisu potrebni potvrda o vakcinaciji, preležanoj koroni ili bilo kakvi kovid testovi.

Španija

Državljani Srbije mogu da uđu u Španiju ako poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane EMA i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU (“sputnjik V” i “sinofarm”), ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU.

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju, a izuzetak su samo oni koji su u poslednjih šest meseci preležali korona virus.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.