Upoznajte malog Dimitrija, zbog kog bi SVI trebalo DA SE STIDE! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

U SENCI

Upoznajte malog Dimitrija, zbog kog bi SVI trebalo DA SE STIDE! (VIDEO)

Deca s anomalijama lica u Srbiji nemaju tretman kakav zaslužuju. Operacije koje su im preko potrebne se ne izvode, a šansa za lečenjem u inostranstvu postoji, izgleda, samo na papiru

Objavljeno: 16:25h
Milica Božinović
Aleksandar Krunić

Ni od Ministarstva zdravlja, ni u klinici u Tiršovoj, gde su se ove operacije izvodile do 2010. godine - nismo dobili odgovor ZAŠTO centar nije osnovan i šta da rade roditelji dece sa ovim sindromima

Srbija ima stručnjaka za kraniofacijalne operacije, Živorada Nikolića, ali ni njemu nije jasno zašto je saradnja sa Tiršovom, gde je izvodio operacije, prekinuta.

- Razni su razlozi, neki su delikatni, i tiču se bukvalno kriminala u zdravstvu, nismo imali ni uslove, ni instrumente... Nešto što se radilo na dobrovoljnoj bazi, da se pomogne deci, prekinuto je - kaže Nikolić.

Razgovori da se ovaj centar osnuje nisu urodili plodom, iako ovaj hirurg kaže da za to nije bilo potrebno mnogo.

foto: Printscreen

- Ako se ove operacije ne urade kada treba, decu dovodimo u situaciju da počnu da gube vid, da otežano dišu, da gube život. Jedna devojčica je nedavno preminula u Nemačkoj - kaže Nikolić.

Aneta Zlatanovski, sekretar udruženje "Dečje lice", koje okuplja roditelje dece sa ovim problemima, kaže da iako je centar potreban, "ima osećaj da se formiranje ovog centra izbegava".

- Moguće je da se ovaj centar oformi u sklopu ministarstva, a da se delatnost obavlja na dečjoj klinici - kaže ona za emisiju "U senci".

foto: Printscreen

- Mi smo pokušali sa dvoje dece da stignemo do RFZO-a, kako bi ove operacije obavili u inostranstvu. Od maja, kada je bio konzilijum na Nerohirurškoj klinici, do sada oba roditelja nisu dobila odgovor. To je nedopustivo, da ne dobijemo nikakav odgovor - kaže Zlatanovski.

U Srbiji za njih operacija nema!

RFZO ne odgovara na zahteve da se ove operacije izvedu preko grane!

foto: Filip Plavčić

I dok svi ćute, Dimitrije i njegovi saborci čekaju. Bolju zemlju. Bolje vreme.

(M.Božinović / A.Krunić)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.