Upoznajte malog Dimitrija, zbog kog bi SVI trebalo DA SE STIDE! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

U SENCI

Upoznajte malog Dimitrija, zbog kog bi SVI trebalo DA SE STIDE! (VIDEO)

Deca s anomalijama lica u Srbiji nemaju tretman kakav zaslužuju. Operacije koje su im preko potrebne se ne izvode, a šansa za lečenjem u inostranstvu postoji, izgleda, samo na papiru

Objavljeno: 16:25h
Milica Božinović
Aleksandar Krunić

Dimitrije je dete koje će vas osvojiti razigranošću. No, iza nje je jedna tužna priča, naročito jer u Srbiji, deca poput Dimitrija, žive "u senci". On ima redak sindrom, Tracher-Collins sindrom, koji predstavlja retku urođenu manu koja se karakteriše brojnim anomalijama struktura lobanje i lica. Njemu su potrebne operacije, i to što pre, ali u Srbiji ne postoji centar koji bi se time bavio.

Istraživali smo zašto operacija za ovu decu u Srbiji nema, a i zašto je šansa da se leče u inostranstvu samo šansa "na papiru".

Pogledajte novu emisiju "U senci"

Milka Stanivuk do Dimitrijevog rođenja nije znala sa kakvim izazovom će ona i njeno dete živeti:

foto: Filip Plavčić

- To je bio takav šok, i za mene, i za ljude u Narodnom frontu. Ljudi u sali u kojoj sam se porodila nisu znali šta da mi kažu. U trudnoći nije bilo problema - kaže Dimitrijeva majka, koju niko od lekara nije upozorio da će Dimitrije imati ovaj problem.

foto: Filip Plavčić

Iako Dimitrije nema mentalnih problema, već samo problem sa sluhom, njega čeka više od 10 operacija - kako bi mu se produžila brada, ojačale jabučne kosti...

foto: Filip Plavčić

No, u Srbiji centar za ove operacije ne postoji!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.